Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Ole kartalla: Etusivu > Opiskelijalle > Yliopistot ja korkeakoulut

 

Yliopistottytto_tumma_musta_paita_housut_vartalo.png

Yliopisto ja tiedekorkeakouluopinnot on tarkoitettu sinulle, joka haluat jatkaa kouluttautumalla tieteelliseen ajatteluun ja tiedon arviointiin sekä uuden tiedon tuottamiseen. Opiskelulle on tyypillistä vapaus suunnitella ja ohjata opintoja varsin itsenäisesti, ja sinulla on myös vastuu opintojen etenemisestä siitä huolimatta, että varsinaista lukujärjestystä ei välttämättä ole (alasta riippuen). Suomessa on 16 yliopistoa. Korkeakoulut kuten esim. kauppakorkeakoulut löytyvät yliopistojen sivuilta. Lisäksi sotilasalan korkea-asteen tutkintoja voi suorittaa Maanpuolustuskorkeakoulussa. Linkit kaikkiin yliopistoihin ja korkeakouluihin löydät tältä sivustolta.

Yliopistoon käy pohjakoulutukseksi lukio tai ammatillinen koulutus.
Tutkinnot ja niihin johtavat opinnot mitataan opintopisteinä. Pisteet lasketaan siten, että yhden vuoden kokopäiväinen opiskelu vastaa 60 opintopistettä.

Kaksikielisiä yliopistoja ovat Helsingin yliopisto, Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu sekä Aalto-yliopistosta Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu. Ruotsinkielisiä yliopistoja ovat Svenska handelshögskolan ja Åbo Akademi. Yliopisto-opiskelu on Suomessa maksutonta.

Tutkinnot

Yliopistojen tutkinnot ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaksiportaisia: opiskelijat suorittavat ensin alemman korkeakoulututkinnon ja jatkavat sen jälkeen ylempään korkeakoulututkintoon. Alempaa korkeakoulututkintoa kutsutaan useimmiten kandidaatin tutkinnoksi ja ylempää maisterin tutkinnoksi.  

Kandidaatti

Kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä ja sen suorittamisen tavoiteaika päätoimisesti opiskellen on kolme vuotta. Kuvataiteen kandidaatin tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä, mikä vastaa kolmen ja puolen vuoden kokopäiväistä opiskelua.

Maisteri

Maisterin tutkinto on yleensä 120 opintopisteen laajuinen, mikä vastaa kahden vuoden opiskelua alemman korkeakoulututkinnon jälkeen. Siten maisterin tutkinto (yhteensä 300 op) on mahdollista suorittaa viidessä vuodessa. Poikkeuksena psykologian ja musiikin alalla maisterin tutkinnon laajuus on kuitenkin 150 opintopistettä.

Lääketieteessä ja hammaslääketieteessä alempaa korkeakoulututkintoa ei ole käytössä, vaan suoritetaan suoraan ylempi korkeakoulututkinto (lääketieteen lisensiaatin tutkinto), jonka laajuus on yhteensä 360 opintopistettä (tavoiteaika kuusi vuotta). Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon laajuus on 300 opintopistettä (tavoiteaika viisi vuotta).

Eläinlääketieteen kandidaatin ja lisensiaatin tutkintojen laajuus on kummankin 180 opintopistettä. Molempien tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta (yhteensä 6 vuotta).

Miten haet yliopistoon

Lisätietoja hakemisesta saat

  • Opoilta
  • Yliopistojen hakijapalveluista (löytyy yliopistojen ja korkeakoulujen nettisivuilta)
  • Opetushallituksen neuvontapalvelusta neuvonta[ät]opintopolku.fi, puh. 029 533 1010 (arkisin klo 9−13) - tekniset hakemiseen liittyvät ongelmat ja esim. hakutoivemuutokset.
  • www.opintopolku.fi

  

tytto_punahiuk_keskella_pojat_puna_valko_takana_torso.png

Hakuajat

Kevään 2015 yhteishaun hakuaika 17.3.–9.4.2015

Korkeakouluihin haetaan yhdellä (1) sähköisellä hakulomakkeella osoitteessa www.opintopolku.fi. Hakemiseen voi merkitä enintään kuusi (6) hakutoivetta, jotka täytyy priorisoida mieluusjärjestykseen. Opiskelijavalinnassa hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa hakujärjestyksessä. Sitä kaikkein mieluisinta, johon valintapisteet riittävät.

Mikä on Opintopolku?

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja.
Opintopolku tarjoaa helppokäyttöisiä, luotettavia ja turvallisia palveluita elinikäisen ja yksilöllisen oppimispolun suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

tietoa_palvelusta_kukka.jpg

Lähde: https://opintopolku.fi/wp/fi/opintopolku/tietoa-palvelusta

banner_opintopolku_170px.png