Sedu-facelift-2011-uusi-banneri.png

Kaksi tutkintoa rinnakkain


Ammatillisen perustutkinnon ja yo-tutkinnon rinnakkain suorittamista kutsutaan usein puhekielessä kaksoistutkinnoksi. Ammatillista tutkintoa opiskellessasi voit suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista opinnoista lukiossa ja osallistua ylioppilastutkinnon kokeisiin.

Kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti, olet ylioppilas. Tällöin saat ammatillisen perustutkintotodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen, mutta et lukion päättötodistusta.

Jos haluat myös lukion päättötodistuksen (75 kurssia), sinun on opiskeltava kaikki lukion pakolliset kurssit (48–53 kurssia) ja vähintään 10 syventävää lukiokurssia. Ammatillisesta tutkinnosta hyväksiluetaan lukio-opintoihin 12–17 kurssia.

Miksi kaksi tutkintoa rinnakkain?

Ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon rinnakkain suorittaminen on hyvä vaihtoehto niille, jotka ovat kiinnostuneita sekä kädentaitojen että teoreettisten aineiden opiskelusta. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneilla on yleinen jatko-opintokelpoi­suus, mutta kahden tutkinnon suorittaminen parantaa jatko-opintovalmiuksia ja lisää mahdollisuuksiasi saada hyviä kesätyö- ja harjoittelupaikkoja jatko-opintojesi aikana.

Jos suunnit­telet jatko-opintoja esim. ammattikorkeakoulussa, kaksoistutkinto on erittäin hyvä pohja, koska osaat jo ammatin perusasiat ja sen lisäksi äidinkieltä, kieliä ja matematiikkaa lukiotasoisesti. Myös työelämä tarvitsee kielitaitoisia ammattilaisia.

Yhteistyö lukioiden kanssa

Lukio-opintoja voit suorittaa lukioiden kurssitarjottimien puitteissa kaikissa niissä lukioissa, joilla on yhteistyösopimus Koulutus­keskus Sedun kanssa. Yhteistyö lukioiden kanssa on järjestetty Koulutuskeskus Sedun eri opetuspisteissä eri tavoin. Lisätietoa opetuspistekohtaisista opinnoista löydät kaksoistutkinto-oppaasta, klikkaa opas ruudulle tästä.

Hakeutuminen

Kun haluat opiskella kaksoistutkintoa, hakeudut haluamaasi ammatilliseen perustutkintoon yhteishaussa www.opintopolku.fi. Opiskelupaikan saatuasi sinulle ilmoitetaan asiasta kirjeellä, jossa on myös ohjeet kaksoistutkintoon ilmoittautumisesta.

Kaksoistutkinto
21.1.2015, 14:46 - Anne Rintala