Sedu

Kokki

Tutkinto

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto
180 osp, pk / yo

Osaamisala

Ruokapalvelun osaamisala

Opetuspiste

Seinäjoki, Törnäväntie, Kurikka, Lapua ja Ähtäri, Koulutie

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa monipuolisia valmiuksia erityyppisten ammattikeittiöiden ruokatuotanto- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Tutkinnon suorittaneella on asiakaslähtöinen hotelli-, ravintola- ja cateringalan perusammattitaito sekä hyvä tietämys elintarvikehygieniasta, suurtalous- ja ravintolakeittiöstä, ravitsemuksesta sekä taloudellisesta työskentelystä alalla.

Hotelli-, ravintola- ja cateringalalla ensimmäisen opiskeluvuoden aikana monipuolisesti alan perusopintoja. Kokiksi voi opiskella Seinäjoella Kirkkokadun ja Törnäväntien opetuspisteessä sekä Kurikan, Lapuan ja Ähtärin Koulutien opetuspisteissä. Ensimmäisen vuoden / 30 osp:n suorittamisen jälkeen opiskelu jatkuu opiskelijan valitsemana kokiksi tai tarjoilijaksi.

Työ ruoan parissa on mielenkiintoista ja haastavaa!

  • Kokin ja asiakaspalvelun (tarjoilija) osaajan tavoitteena on kauniisti katettu, herkullinen ja monipuolinen ateriakokonaisuus sekä tyytyväinen asiakas!
  • Hotelli-, ravintola- ja cateringalalla Sedussa aloitat alan perusopinnot Seinäjoella Kirkkokadun tai Törnäväntien opetuspisteessä tai Kurikan, Lapuan ja Ähtärissä Koulutien opetuspisteessä.
  • Kokin työ on vaihtelevaa ja monipuolista. Kokki työskentelee ammattikeittiöissä ruokatuotannossa ja asiakaspalvelussa.
  • Osaamisalalla opiskellaan ruoanvalmistusta, asiakaspalvelua ja myyntitaitoja opetuspisteiden opetustiloissa ja erilaisissa asiakastilaisuuksissa.
  • Merkittävä osa opiskelusta suoritetaan työssäoppimisjaksoilla alan työpaikoissa.

Miksi opiskella kokiksi?

Kokkina työllistyy hyvin.

- Aleksi

Tutkintoon liittyvät faktat

Mitä alalla odotetaan?

  • on kiinnostunut ruoanvalmistuksesta ja asiakaspalvelusta
  • hyvät käytöstavat ja halu työskennellä erilaisten ihmisten kanssa
  • on ripeä, järjestelmällinen, joustava, luova, vuorovaikutustaitoinen ja taloudellinen
  • osaa soveltaa yrittäjyyden omaan toimintaansa
  • alalla ei hyväksytä näkyviä lävistyksiä ja tatuointeja

Mitä töitä voit tehdä?

  • ruuanvalmistus- ja asiakaspalvelutöitä erilaisilla liikeideoilla toimivissa ammattikeittiöissä, esim. ravintoloissa, sairaaloissa, ravintokeskuksissa, pikaruokaravintololissa, kahviloissa sekä juhla- ja pitopalveluyrityksissä

Mitä opiskelet?

  • ammattialan kokonaisuutta yrityksen liikeidean mukaisesti
  • tavaran vastaanottoa ja varastointia
  • ruoanvalmistusta, esillelaittoa ja tarjoilua
  • asiakaspalvelua
  • puhtaanapitoa ja astiahuoltoa
  • hygienia- ja omavalvontaosaamista
  • ravitsemus- ja erityisruokavalio-osaamista
  • tuloksellista toimintaa, mm. ammattiin kuuluvaa laskentaa ja markkinointa
  • kestävää kehitystä

Mitä olisi hyvä tietää?

  • Osaamisala valitaan 1. opiskeluvuoden kuluessa. Asiakaspalvelun osaamisalalle (tarjoilija) voi hakeutua Sedun kaikista opetuspisteistä. Sen opetus toteutetaan Seinäjoella.
  • Ammattiin opetus painottuu käytännön tekemiseen, esim. päivittäin valmistetaan ja tarjoillaan lounas erilaisissa asiakastilanteissa. Erilaisia asiakastilaisuuksia toteutetaan opiskelijoiden kanssa koulussa tai asiakkaan tiloissa.
  • Opiskeluun sisältyy tutustumista, työssäoppimista ja oppimista työpaikoilla - myös ulkomailla.
  • Uusi opetussuunnitelma (1.8.2015) mahdollistaa joustavan hakeutumisen, opintojen aloittamisen ja niiden suorittamisen yksilöllisesti.
  • Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS). Opiskelija voi valita Oma polku -opintoja, esim. Yrittäjyyden tai Kansainvälisyyden Oma polku.
  • Yo-pohjaisille tutkinnon suorittaminen kestää max 2 vuotta. Myös aiempi ammatillinen kokemus tunnistetaan ja tunnustetaan opintojen alussa. Näin ollen tutkinnon voi suorittaa lyhyemmässäkin ajassa.
  • Kokin tutkinnon jälkeen sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja ammattitutkintoihin, erikoisammattitutkintoihin, ammattikorkeakouluihin tai yliopistoon.
  • Oppilaitos hankkii opiskelijoille ammattialan edellyttämät työvaatteet ja -kengät. Oppikirjat ja ammattia tukevan opiskelumateriaalin opiskelijat maksavat itse.
  • Opintojen yhteydessä opiskellaan hygieniaosaaminen, ja on mahdollisuus suorittaa Anniskelupassi.
  • Opiskelijoilla on maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Millaista on hotelli-, ravintola- ja cateringalan opiskelu?
Jatkuva haku Seduun - aloita opinnot joustavasti lukuvuoden aikana

Haku

Peruskoulun suorittaneille ja ylioppilaille keväällä 2018
www.opintopolku.fi

Hae nyt
Opiskelijavalinta

Valinnat julkaistaan aikaisintaan
Hakijan tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään

Kysy lisää koulutuksesta

Sedu Hakijapalvelut
p. 040 830 2275, 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa