Sedu

Leipuri-kondiittori

Tutkinto

Elintarvikealan perustutkinto
180 osp, pk / yo

Osaamisala

Leipomoalan osaamisala

Opetuspiste

Seinäjoki, Törnäväntie

Valitse kansainvälinen vaihto

Jokaisella Sedun opiskelijalla on mahdollisuus kansainväliseen työssäoppimiseen. Joka vuosi Sedusta lähtee reippaasti yli sata opiskelijaa maailmalle - ja vastaavasti Sedu vastaanottaa lähes saman määrän kansainvälisiä opiskelijoita.

Sedun leipuri-kondiittoriopiskelijat Laura Lehtiniemi ja Heidi Rantaniemi leipovat 6 viikkoa Luulajassa Ruotsissa. Ruotsalaiset isänpäiväkakut kätkevät sisäänsä enemmän hilloa, kermavaahtoa ja komeus kääritään marsipaaniin.

Kuuntele heidän haastattelunsa.

Käden taidot kunniassa

Elintarvikealaan kuuluu meijeriteollisuus ja elintarviketeollisuus, joka jakautuu leipomo-, liha-, eines-, makeis-, mylly-, panimo- ja juomateollisuuteen sekä elintarvikekaupan alaan.

Alalla toimivien on tunnettava elintarviketeknologiaa ja prosessien toimimista, alkutuotannon perusasiat sekä elintarvikeraaka-aineiden koostumus. Elintarvikealan taitajia tarvitaan elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi valmistuksessa, logistiikassa, myynnissä, markkinoinnissa ja tuotekehityksessä.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena suoritetaan alan perusopintoja, jotka kuuluvat kaikille opiskelijoille. Osaamisalan valinta tehdään ensimmäisen lukuvuoden jälkeen.

Osaamisala antaa ammatilliset valmiudet toimia leipomo-, konditoria- ja erikoistuotteiden valmistuksessa sekä käsityövaltaisessa että automatisoidussa tuotannossa tai itsenäisenä yrittäjänä. Opiskelu on monipuolista ja sisältää erilaisten leipomo- ja konditoriatuotteiden valmistuksen harjoittelua oppilaitoksen opetusleipomossa, teoriatunteja ja työskentelyä alueen leipomoalan yrityksissä.

Leipuri-kondiittorin opinnoissa painotetaan kädentaitoja, luovuutta, tuote- ja raaka-ainetietoutta, kykyä työskennellä hygieenisesti ja tuoteturvallisesti sekä asiakaspalvelutaitoja.

Tutkintoon liittyvät faktat

Mitä alalla odotetaan?

  • työskentelee leipurin ja kondiittorin ammatissa, osaa sekä käsityötaidot että nykyaikaisen leipomotekniikan
  • osaa työskennellä sekä itsenäisesti että ryhmässä
  • toimii vastuullisesti, hygieenisesti ja taloudellisesti
  • arvostaa omaa ja muiden työtä ja noudattaa työyhteisön sääntöjä
  • on innostunut alasta ja haluaa kehittää työtään ja työyhteisöään
  • hyvä fyysinen kunto
  • alan työt eivät sovellu allergiselle tai astmaattiselle

Mitä töitä voit tehdä?

  • leipomoalan yrityksissä taikinantekijä, ylöslyöjä, linjanhoitaja, leipuri, paistaja, pakkaaja, kondiittori, paistopisteen hoitaja
  • leipuri-kondiittori valmistaa leipiä ja kahvileipiä, leipomoeineksiä ja konditoriatuotteita
  • Työpaikat: suuret, keskikokoiset tai pienet leipomot ja myymälät ja kahvila-konditoriat

Mitä opiskelet?

  • ruokaleipien, kahvileipien, leipomoeineksien ja konditoriatuotteiden leipominen oppilaitoksen opetusleipomossa
  • raaka-aineisiin, työvälineisiin, työskentely- ja raaka-ainehygieniaan perehtyminen käytännössä
  • asiakaspalvelua koulun omassa myymälässä
  • yrittäjyyden ja työtaitojen oppimista myös työssäoppien erilaisissa leipomoissa, kuten teollisuusleipomo, pienleipomo, myymäläleipomo ja kahvila-konditoria 

Mitä olisi hyvä tietää?

  • Perustutkinnon jälkeen voi suorittaa alan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot.
  • Tutkinnon suorittaneilla on hyvät mahdollisuudet hakeutua alan jatko-opintoihin.
  • Ensimmäisenä opiskeluvuotena suoritettujen perusopintojen jälkeen valitaan osaamisala.
  • Opiskelijat saavat oppilaitoksesta työvaatteet lainaksi. Opiskelijat ostavat oppikirjat ja muun opiskelumateriaalin.
  • Maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa

Millaista on leipuri-kondiittoriksi opiskeleminen?

Haku

Peruskoulun suorittaneille ja ylioppilaille 21.2.-14.3.2017
www.opintopolku.fi

Hae nyt
Opiskelijavalinta

Valinnat julkaistaan aikaisintaan 15.6.2017
Hakijan tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 29.6.2017

Kysy lisää koulutuksesta

Sedu hakutoimisto
p. 020 124 5258, 040 830 2275
hakutoimisto(at)sedu.fi

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa