Sedu

Tarjoilija

Haku perustutkintoon. Osaamisala valitaan 1. opiskeluvuoden kuluessa. Kaikkien opetuspisteiden opiskelijoilla on mahdollisuus valita myös Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija. Koulutus toteutetaan Seinäjoella.
Tutkinto muuttuu 1.8.2018 Ravintola- ja catering-alan perustutkinnoksi.

Tutkinto

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto
180 osp, pk / yo

Osaamisala

Asiakaspalvelun osaamisala

Opetuspiste

Seinäjoki, Törnäväntie

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto antaa monipuolisia valmiuksia erityyppisten ammattikeittiöiden ruokatuotanto- ja asiakaspalvelutehtäviin.
Tutkinnon suorittaneella on asiakaslähtöinen hotelli-, ravintola- ja cateringalan perusammattitaito sekä hyvä tietämys elintarvikehygieniasta, suurtalous- ja ravintolakeittiöstä, ravitsemuksesta sekä taloudellisesta työskentelystä alalla.

Hotelli-, ravintola- ja cateringalalla ensimmäisen opiskeluvuoden aikana monipuolisesti alan perusopintoja. Kokiksi voi opiskella Seinäjoella Kirkkokadun ja Törnäväntien opetuspisteessä sekä Kurikan, Lapuan ja Ähtärin Koulutien opetuspisteissä. Ensimmäisen vuoden / 30 osp:n suorittamisen jälkeen opiskelu jatkuu opiskelijan valitsemana kokiksi tai tarjoilijaksi.

Tarjoilijan työ on vaihtelevaa ja ihmisläheistä - kahta samanlaista työpäivää tuskin on.

Tarjoilija erikoistuu asiakaspalveluun ja myyntitehtäviin ruoanvalmistusta unohtamatta. Hän hoitaa ruokien, kahviotuotteiden ja juomien myyntiä ja tarjoilua, lähettää ruokatilauksia ja ottaa niitä vastaan palvelukeittiöissä. Myös tilaus- ja edustustarjoilut ovat osa tarjoilijan työtä.

Opiskelu painottuu asiakaspalvelu- ja myyntitaitojen kehittämiseen sekä ruoanvalmistus- ja keittiötoimintojen oppimiseen. Markkinoinnin ja taloudellisen toiminnan osaaminen on tärkeä osa tarjoilijan ammattitaitoa. Merkittävä osa opiskelusta on työssäoppimista alan työpaikoissa.

Hyvä tarjoilija on

  • ammattitaitoinen
  • palvelualtis
  • joustava ja ripeä
  • ulospäinsuuntautunut
  • hyvät vuorovaikutustaidot omaava
  • iloinen ja myönteinen asiakaspalvelija
  • Hyvällä tarjoilijalla on esimerkillisen hyvät käytöstavat.

Tutkintoon liittyvät faktat

Mitä alalla odotetaan?

  • hyvä tyyppi - asenne ja oppismishalu kunnossa!
  • rohkea, reipas, vastuullinen ja joustava
  • hyvät käytöstavat ja vuorovaikutustaidot
  • palvelu- ja myyntihenkinen
  • kyky ja halu toimia erilaisten ihmisten kanssa
  • ripeä, järjestelmällinen, luova ja taloudellinen
  • osaa soveltaa yrittäjyyden omaan toimintaansa
  • alalla ei hyväksytä näkyviä lävistyksiä ja tatuointeja

Mitä töitä voit tehdä?

Työpaikat

  • erilaiset ravintolat, henkilöstöravintolat, kahvilat sekä juhla- ja pitopalveluyritykset

Työtehtävät

  • asiakaspalvelu ja myynti edellä mainituissa työpaikoissa
  • erityyppisten liikeideoiden mukainen ruokien ja juomien tarjoilu
  • asiakas- ja työtiloista huolehtiminen
  • juomien ja ruokien valmistus sekä viimeistely
  • anniskelusta vastaaminen

Mitä opiskelet?

  • ammattialan kokonaisuutta liikeidean mukaisesti
  • myyntiä ja markkinointia - tuloksellista toimintaa
  • ruokien ja juomien tarjoilua erityyppisissä asiakaspalvelupaikoissa
  • anniskelupassi ja anniskeluvastaavan pätevyys
  • hygienia- ja omavalvontaosaamista
  • ravitsemusosaamista
  • kustannuslaskentaa
  • yrittäjyyttä

Mitä olisi hyvä tietää?

  • Osaamisala valitaan 1. opiskeluvuoden kuluessa. Kaikkien opetuspisteiden opiskelijoilla on mahdollisuus valita myös Asiakaspalvelun osaamisala, tarjoilija. Koulutus toteutetaan Seinäjoella.
  • Opetus painottuu käytännön tekemiseen, asiakaspalveluun ja tarjoiluun erilaisille asiakasryhmille
  • Opiskeluun sisältyy tutustumista, työssäoppimista ja oppimista työpaikoilla - myös ulkomailla.
  • Tarjoilijan tutkinnon suorittaneella on pätevyys toimia vastaavana hoitajana anniskeluravintoloissa, mikä vaikuttaa palkkaan ja uralla etenemiseen merkittäväksi.
  • Sinulla on mahdollisuus jatkaa opintoja ammattitutkintoihin, erikoisammattitutkintoihin, ammattikorkeakouluihin tai yliopistoon.
  • Opintojen aikana hankitaan hygieniaosaaminen ja opiskellaan anniskeluvastaavaksi.
  • Opiskelijoilla on maksuton lounas ja mahdollisuus hakea asuntolapaikkaa.
Millaista on hotelli-, ravintola- ja cateringalan opiskelu?
Jatkuva haku Seduun - aloita opinnot joustavasti lukuvuoden aikana

Haku

Peruskoulun suorittaneille ja ylioppilaille keväällä 2018
www.opintopolku.fi

Hae nyt
Opiskelijavalinta

Valinnat julkaistaan aikaisintaan
Hakijan tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään

Kysy lisää koulutuksesta

Sedu Hakijapalvelut
p. 040 830 2275, 0800 122 122
hakijapalvelut(at)sedu.fi

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa