Sedu

Uusi yritys parhaiden joukkoon

Viime vuoden Taitaja-semifinaalissa Hanna Saarimaa jäi harmikseen finaalin ulkopuolelle ollen ensimmäisellä varasijalla. – Jos pääsen nyt finaaliin, tähtäimessä on olla kolmen parhaan joukossa. Se olisi tosi hienoa.

Viime kerrasta viisastuneena, nyt Saarimaa ottaa rauhallisesti kilpailemisen ja siihen valmistautumisen. 

- Olen toki harjoitellut ja miettinyt, mutta en liikaa, jottei mene överiksi.

Kilpailutilanteessa mitataan hermoja, koska olosuhteet ovat erilaiset kuin koulussa, jossa asioita saa tehdä rauhassa omaan tahtiin.

Titraaminen on perusjuttu

Semifinaalissa kilpailijat tekevät happo-emästitraustyön. 
Anteeksi siis mitä?
- Hapon avulla saadaan selville emäksen pitoisuus (tai toisin päin). Titraaminen on tällä alalla perusjuttuja eli se on aika helppoa. 

Saarimaan mukaan kilpailussa kokee, että virheistä voi oppia ja sen, ettei kaikki ole itsestään selvää.

Laborantin työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, työtä ei voi tehdä hutiloiden. 
- Vastuullisuus konkretisoitui työssäoppimisjaksoilla, SeiLabilla työssäoppimisjaksoaan suorittava Saarimaa kertoo.

SeiLabilla on kolme eri labraa: mikrobiologia, kemia ja viljavuus (maalabra), joten siellä saa monipuolista kokemusta.

Käytännönläheistä opiskelua

Alalla on eduksi, jos matematiikka, fysiikka ja kemia kiinnostavat. 
- Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä ja isoveli on myös käynyt tämän koulun.

Opintoihin kuuluu muun muassa ympäristöanalyysejä, kuten vesien fosforipitoisuuksia,  erilaisten materiaalien ominaisuuksien testausta ja orgaanista kemiaa, jossa määritetään aineiden koostumuksia. - Opiskeluaikana on joskus ollut vaikeaa, mutta olen oppinut, ettei saa luovuttaa.

Saarimaa kehuu, että koulussa on paljon käytännönläheistä opiskelua.
- Suurin osa työssäoppimisesta tehdään kolmantena vuotena, hän jatkaa.

Koulun laboratorion laitteet ajanmukaiset

Huhtikuussa Saarimaan on tarkoitus valmistua ja sen jälkeen suunnitelmissa on joko jatkaa opintoja tai mennä töihin. 
- Opinnäytetyöni aihe oli rasvapitoisuuden määrittäminen maitotuotteesta. Idea tähän aiheeseen tuli, kun sitä käsiteltiin koulussa.

Opinnäytetyön tekeminen sujui aivan hyvin, vaikka Saarimaa kertookin, että kirjoittaminen ei ole hänen ominta alaansa.
Koulun laboratorion tilat ovat Saarimaan mukaan viihtyisät ja laitteet ajanmukaiset.

Hän kehuu myös opettajia ja opetuksen laatua.
- Ei täällä ole turhan tiukkapipoista meininkiä. Tänne vaan opiskelemaan, jos kiinnostaa, hän hymyilee.

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa
OpiskelijatarinoitaOpiskelijatarinoita