Sedu

Yksilölliset opiskeluvaihtoehdot

 

 otsikko_opiskelijan_oma_polku.png

Koulutuskeskus Sedussa opiskelija voi valita monipuolisesta tarjonnasta ja rakentaa omaa opintopolkuaan. Opiskelu tapahtuu monenlaisissa oppimisympäristöissä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Osaamista voi laajentaa myös valitsemalla opintoja muista perustutkinnoista.

Opiskelija saa Oma polku -opinnoista tutkintotodistukseensa merkinnän, kun hän on suorittanut tietyn määrän Oma polku -toteutuksiin sisältyviä opintoja tai osallistunut polun opintoja kartuttaviin toimintoihin.

button_yrittajyys.png


button_huippuosaaja.png


button_jatko-opiskelu.png


button_kansainvalisyys.png


button_urheilun.png


button_tapahtumatuottaminen.png

 

Klikkaa alla olevaa banneria päästäksesi pelaamaan Oma Polku -peliä!

SULO_banneri.png

 


Kaksi tutkintoa rinnakkain

Ammatillisen perustutkinnon ja yo-tutkinnon rinnakkain suorittamista kutsutaan usein puhekielessä kaksoistutkinnoksi. Ammatillista tutkintoa opiskellessa voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista opinnoista lukiossa ja osallistua ylioppilastutkinnon kokeisiin. Opiskelijan suoritettua ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilaskirjoitukset hyväksytysti, hän on ylioppilas. Niin kutsutun kolmoistutkinnon voi suorittaa, jos näiden opintojen lisäksi tehdään myös lukion päättötodistukseen vaadittavat opinnot.

Lisätietoa opinto-ohjaajilta ja Koulutuskeskus Sedun oppaasta Ammatillinen perustutkinto + yo-tutkinto.
opiskelijan_opas_paat_vastakkain.jpglogo_opinlakeus.jpg
Opinlakeus


Opinlakeus-verkoston oppilaitokset tarjoavat joustavia opintomahdollisuuksia viidellä eri yhteistoiminta-alueella. Yhteinen kurssitarjonta ja kurssivaihto vaihtelee alueittain. Alueiden yhteinen kurssitarjonta avaa kaikille verkoston oppilaitosten opiskelijoille mahdollisuuden valita opintoja laajemmasta valikoimasta. Tällöin tarjolla on runsaasti sellaisia opintojaksoja, joita oma oppilaitos ei tarjoa, mutta jotka sopisivat opiskelijan omiin kehittymistarpeisiin. Vaihtoehdoista voi kysyä lisätietoa opinto-ohjaajilta.

Opinlakeus-oppilaitosverkosto vastaa lisäksi alueella vuosittain järjestettävistä Opinlakeus-messuista.

Lisätietoja saat opinto-ohjaajaltasi sekä www.opinlakeus.fi

logo_nuori_yrittajyys.jpg
NY Vuosi Yrittäjänä
Nuori Yrittäjyys (NY) Vuosi Yrittäjänä -ohjelma tarkoittaa käytännönläheistä yritystoimintaan perehtymistä oman miniyrityksen kautta. Mahdollisuus tarjotaan 14–25-vuotiaille nuorille. NY-yrityksen voi tarvittaessa perustaa myös yksin, mutta suositus on, että perustajia on vähintään kaksi, jotta tiimityöskentely, ongelmanratkaisu, omien ideoiden puntarointi ja toteuttaminen tuntuisivat todellisilta. Katso lisää tästä.

Yksikössäsi on opiskelijayritystoiminnasta vastaava yrittäjyysvastaava. Lisätietoa  saat myös ryhmänohjaajaltasi. Katso lisäksi www.nuoriyrittajyys.fi

logo_taitaja_sm.jpg

Taitaja – ammattitaidon SM-kisat

Vuosittain järjestetään ammattitaidon Suomen mestaruuskilpailut, joissa ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden on mahdollista mitata osaamistaan kansallisella tasolla. Kilpailu koostuu lajikohtaisista semifinaaleista ja Taitaja SM-finaalista. Kilpailuihin voivat osallistua kilpailuvuonna enintään 20 v. täyttäneet opiskelijat.

Sedu järjestää Taitaja 2016-tapahtuman Seinäjoella 10. - 12.5.2016.
Katso lisätietoja www.taitaja2016.fi.

Opiskelijana voit hakea opettajasi/valmentajasi ohjaamana Taitaja2016 semifinaaleihin 18.1.-5.2.2016, joissa voit suorittaa samalla myös opintojasi esim. näyttöjä. Semifinaaleista parhaat pääsevät finaaliin Seinäjoelle 10.-12.5.2016.

Sedussa järjestetään eri lajien valmennusta, ensin semifinaalia ja sitten finaalia varten. Kysy lisää ammatinopettajaltasi.

Taitaja plus -kilpailu on ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville nuorille opiskelijoille.


logo_etela-pohjanmaan_urheiluakatemia.jpg

Etelä-Pohjanmaan Urheiluakatemia
Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemia on laaja maakunnallinen yhteistyöverkosto, joka kehittää ja tarjoaa monipuolisia ja laadukkaita palveluja opiskelun ja kilpaurheilun kokonaisvaltaiseen yhdistämiseen ja tasapainottamiseen. Akatemia on tarkoitettu tavoitteellisille ja motivoituneille kansalliseen ja kansainväliseen menestykseen pyrkiville urheilijoille.

Koulutuskeskus Sedulla on urheilijoiden ammatillisen perustutkintokoulutuksen järjestämislupa.

Jokaiselle akatemiavalmennukseen osallistuvalle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma koulutuksen alussa. Urheiluakatemiatoiminta on osa suomalaista huippu-urheilujärjestelmää ja sitä koordinoi maakunnassa Suomen Olympiakomitean alaisuudessa Kuortaneen urheiluopiston hallinnoima Etelä-Pohjanmaan urheiluakatemia.

Lisätietoja saat opinto-ohjaajaltasi sekä www.epurheiluakatemia.fi 


Ammattiosaajan työkykypassi logo_tyokykypassin_ao.jpg
Ammattiosaajan työkykypassi on kokonaisuus, jonka opiskelija voi halutessaan suorittaa ammatillisten opintojen aikana. Työkykypassin tavoitteena on motivoida ja ohjata opiskelija säännölliseen terveysliikuntaan sekä omaehtoiseen toiminta- ja työkyvyn ylläpitoon ja terveyden hoitamiseen. Passi koostuu viidestä eri osa-alueesta:

1. Toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta
2. Terveysosaaminen
3. Ammatin työkykyvalmiudet
4. Harrastuneisuus ja yhteistyötaidot
5. Työkykyvalmiuksien vahvistaminen

Passin opintojen kirjaaminen tapahtuu sähköisessä huoltokirjassa www.alpo.fi. Työkykypassin suorittamisesta ei anneta numeroarvosanaa, vaan siitä tulee merkintä tutkintotodistukseen ja kunniakirja. Passin suorittaminen on todistus työnantajalle opiskelijan fyysisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystä, terveysosaamisesta sekä aktiivisuudesta ja harrastuneisuudesta. Lisätietoa passista saat yksikkösi työkykypassivastaavalta ja Työkykypassin sivuilta.

Opiskelu ja työssäoppiminen ulkomailla 

Jokaisessa Koulutuskeskus Sedun yksikössä on kansainvälisyysvastaava, jonka puoleen voit kääntyä, mikäli haluat vaihtojaksolle ulkomaille. Jokaisella alalla on omat yhteistyökumppanit, joiden kanssa tehdään yhteistyötä erilaisten projektien ja vaihtojen osalta.

Useimmiten ulkomaille lähdetään työssäoppimaan. Ulkomailla tapahtuvan työssäoppimisjakson järjestelyissä avustaa yleensä kohdemaassa oleva yhteistyöoppilaitos, joka tuntee olosuhteet ja jolla on kokemusta ja paikallistuntemusta työssäoppimisjakson ja käytännön asioiden organisoinnissa.

Ulkomaanjakson kesto on keskimäärin 4-6 viikkoa. Vaihto voi olla myös opiskelua partnerioppilaitoksessa. Koulutuskeskus Sedulla on yhteistyökumppaneita useimmissa Euroopan maissa sekä Intiassa, Ugandassa, Tansaniassa ja Nepalissa.

Ulkomaan jaksoille on vuosittain kaksi hakuaikaa. Kevätlukukauden vaihtojaksoille haetaan 30.4. päättyvässä haussa ja syyslukukaudella toteutuviin vaihtoihin 30.9. päättyvässä haussa.

Jaksoille valittuja tuetaan taloudellisesti Sedun kansainvälisten hankkeiden kautta (Erasmus+, Opetushallitus).

Lisätietoja saat oman yksikkösi kansainvälisyysvastaavalta. Katso myös Kansainvälisyyden Oma polku.

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa