Sedu

Vahvuutena oikeanlainen huumorintaju

Lokakuussa kokkiopiskelijat Arttu Sillanpää ja Aatu Ahola perustivat A2-Catering NY -yrityksen. Päätöstä ei tarvinnut kauaa pohtia.

- Katsoimme toisiamme ja päätimme lähteä koittamaan, kertoo Sillanpää.

Päätöstä helpotti, että Kirkkokadulla opiskelevat Ahola ja Sillanpää ovat kolme vuotta pyörineet keittiössä yhdessä tehden ruokaa.
- Homma pelaa. Täydennämme toisiamme. Meidän vahvuutemme on, että olemme monipuolisia ja meillä on oikeanlainen huumorintaju, he mainitsevat.
- Tällä alalla eivät tosikot pärjää. Pitää osata nauraa itselleen ja suhtautua oikein siihen, että muut nauravat sinulle.
AatuAhola_ArttuSillanpaa-LEHTI.jpg
Aatu Ahola ja Arttu Sillanpää tiesivät jo nuorina, mitä alaa haluavat opiskella.

Parisataa kiloa joululaatikoita

NY-yritys tekee ruokaa tilauksesta, mutta vielä jonkin aikaa Sillanpää ja Ahola joutuvat sanomaan ”ei  kiitos ” tilauksille. Molemmat suorittavat tällä hetkellä työssäoppimista: Sillanpää seinäjokelaisessa Juurella-ravintolassa ja Ahola raumalaisessa ravintola Gotossa.

Helmikuussa NY-yrittäjät voivat taas ottaa tilauksia vastaan.

NY-yritys on lähtenyt hyvin käyntiin, muutamia toimeksiantoja on tullut. Yksi iso urakka oli joululaatikoiden tekeminen. 
- Lähetimme koko kuntayhtymään sähköpostin, jossa kerroimme ottavamme vastaan ennakkovarauksia. Päädyimme tekemään parisataa kiloa joululaatikoita, Sillanpää ja Ahola muistelevat.

Ei mitään hyväntekeväisyyttä

NY-yrityksen aikana he ovat oppineet eniten yrityksen pyörittämiseen liittyvistä erilaisista paperitöistä.
Yritys ei ole vaatinut isoja taloudellisia satsauksia. Molemmat ovat laittaneet kassaan parikymppiä, ja alkurekisteröityminen maksoi 30Sillanpaa-ja-Ahola-keittiossa2--NETTI.jpg euroa.

Ahola ja Sillanpää painottavat, ettei heidän yrityksensä eivätkä muutkaan NY-yritykset vääristä kilpailua.
- Me teemme tätä todella pienessä mittakaavassa lyhyen aikaa. Markkinointi on hyvin vähäistä ja työtarjouksiakin saamme koulun välittämänä. Toimintaa rajoittaa jo sekin, ettei liikevaihto saa ylittää 8 500 euroa.


He korostavat, ettei heidän tekemä ruoka ole pilkkahintaista.
- Emme harrasta tässä hyväntekeväisyyttä. Meidän pitää maksaa esimerkiksi tarvikkeet, työtilavuokrat ja itsellekin pitäisi jäädä jotain.
- Omalla kohdalla yrittäjyys ei ole ihan heti ajankohtaista. Ensin pitää hankkia enemmän kokemusta, he pohtivat.

Opo ei kääntänyt päätä

Kokkialan opiskeleminen oli molemmilla selvillä, kun päätöksiä piti aikoinaan tehdä.
- Tiesin jo junnuna ala-asteella, että lähden opiskelemaan Seinäjoelle kokiksi. Opo patisti lukioon, mutta pidin pääni, kertoo kuortanelaislähtöinen Ahola.

Seinäjokelaista Sillanpäätä kiinnosti yläasteella ruuanlaitto. Hän valitsi kotitalouden valinnaiseksi ja seurasi alan mediaa.
- Opettaja sanoi, että Arttu sinulla on silmää ruuanlaittoon, Sillanpää hymyilee.

Jonna Vuoto

Tee tulevaisuuttasi. Tule osaajaksi.

Hae nyt Kysy neuvoa