Alan vaihtajat tykkäävät varastoalan monipuolisuudesta

Sofia, Jiri, Dido ja Ville opiskelevat Sedu Vaasassa varastoalalle, palvelulogistiikkatyöntekijöiksi

Vaasan sisälogistiikan opiskelijat tutustuivat Sedu Rengonharjulla trukilla ajoon ja tekivät simulaattoriharjoituksia. Syyskuussa opiskelunsa aloittaneet valmistuvat palvelulogistiikkatyöntekijöiksi työvoimakoulutuksella.

Vaasan sisälogistiikan opiskelijat tutustuivat Sedu Rengonharjulla trukilla ajoon ja tekivät simulaattoriharjoituksia. Syyskuussa opiskelunsa aloittaneet valmistuvat palvelulogistiikkatyöntekijöiksi työvoimakoulutuksella.

Ville Hänninen varastotöissä 15 vuotta, mutta alan koulutus puuttuu

-Tuli mahdollisuus hakeutua koulutukseen, kun työvoimatoimistosta kysyivät kiinnostustani varastoalaan, kertoo Hänninen. Olin aikaisemminkin miettinyt alan opiskelua oppisopimuksella. Opiskelu on ylittänyt odotukset ja opettajat ovat loistavia. Ja ei sellaista tuntia olekaan, jottei tulisi jotain uutta, kertoo Hänninen, jolla on kokemusta varastokirjanpidosta ja trukilla ajosta. Täällä oppii myös viralliset termit mitä alalla käytetään ja yhdistämään käytännön ja teorian asioita.

Futista pelaavaa Dido Matondoa kiinnostaa trukilla ajo

-Varastoala on aina kiinnostanut ja myös trukilla ajaminen, kertoo Matondo. Työvalmentajani työvoimatoimistosta ehdotti koulutusta ja kävimme nettisivuilla katsomassa sisältöä. Ajattelin, että tässä voisi olla minulle sopiva ala. Lähdin avoimin mielin mukaan koulutukseen. Varsinkin asioista yhdessä keskusteleminen, on ollut mukavaa.

Dido on tullut Suomeen jo pienenä jalkapallon perässä ja pelaa nyt Vaasan Kiistossa. -Isommat seurat kiinnostavat ja minulle on suotu mahdollisuus lähteä, Skotlantiin näyttämää pelitaitojani, kertoo Matondo. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– opiskelukaverit miettivät yhdessä miten iso juttu on, kun pyydetään näyttämään taitoja isoille peliareenoille. Tulevaisuudessa meillä voi olla jännää futiksen parissa. Dido on kuitenkin miettinyt, että Ikuisesti ei voi pelata, joten on hyvä suorittaa tutkinto ja hankkia itselle ammatti.

Sofia Sand on alan vaihtaja ja pitää fyysisestä työstä

-Olen toiminut lähihoitajana, mutta korona ja pakkorokotukset muuttivat suunnitelmiani ja aloin etsimään muita duuneja, kertoo Sand. Huomasin, että varastoalalla on paljon töitä tarjolla. Kun ei ollut aikaisempaa kokemusta tästä työstä ja alan koulutus puuttui, en uskaltanut suoraan hakea työpaikkoja. Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja meillä on hyvä porukka. Työ on fyysistä ja eri yrityksissä on erilaista työtä tarjolla.

Jiri Anjala tykkää aikuisopiskelusta

-Aikuisopiskelussa on mukavaa se, että opettaja antaa osallistua keskusteluun ja haastaa kysymyksillä, sanoo Anjala. Olen toiminut aikaisemmin vartijana. Hommassa oli rankat työajat, kun tehtiin kaksi päivää putkeen sekä viikonloput. Pisin viikkotyömäärä oli 87 h. Läheltä piti tilanteet opettivat olemaan skarppina. Stressi työssä oli kova ja siitä syystä päätin hakeutua uudelle alalle, sisälogistiikkaan.

Alan vaihtajia sisälogistiikkaan

Tänä päivänä meillä on Sedussa sisälogistiikassa opiskelijoina enenevässä määrin alanvaihtajia mutta myös jo alalla työskennelleitä, joilta puuttuu tutkinto, kertoo Sedun sisälogistiikan opettaja Jenny Loppi. Sisälogistiikka työnä on erittäin monipuolinen, riippuen yrityksestä missä työskentelee. Ryhmäni on lähdössä työssä oppimaan ja kaikilla on hyvin erilaiset työpaikat, vaikka he opiskelevat samaa tutkintoa. Yksi lähtee töihin maahantuontiyritykseen, yksi kauppaliikkeeseen, yksi tavaran varastointi ja pakkauspalveluja tuottavaan yritykseen ja yksi teknologiateollisuudenvarastoon. Kaikille löytyi Vaasasta helposti työssäoppimispaikka.

Ja miltäs se trukilla ajaminen tuntui

-Hauskaa ja helppoa, sanovat Hänninen ja Anjala. -Aluksi vaikeaa, mutta siitä se sitten lähti, tuumaa Matondo. -Aluksi kokeilin simulaattorilla ja siitä siirtyminen oikeaan trukkiin tuntui helpommalta, miettii Sand. Sain hyvää tuntumaa, mutta vielä vaatii harjoittelua.

Haastattelu tehty marraskuussa 2022

Sedu Vaasassa palvelulogistiikkaa opiskelevat Ville, Sofia, Jiri ja Dido opinoissaan Sedu Rengonharjulla. Kuvassa toinen vasemmalta opettaja Jenny Loppi.

Sellaista tuntia ei olekaan, jottei tulisi jotain uutta, kertoo Hänninen, jolla on kokemusta varastokirjanpidosta ja trukilla ajosta. Täällä oppii myös viralliset termit mitä alalla käytetään ja yhdistämään käytännön ja teorian asioita.

Ville Hänninen

Jaa: