Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Ole kartalla: Etusivu > Kampukset > Lappajärvi > Ajankohtaista

Opiskelijan arki

Lappajärvellä opiskelijat ja opettajat ovat monessa mukana

Ammattiliitto valitsi vuoden oppilaitoksen Lappajärveltä

Koulutuskeskus Sedu Lappajärven lähihoitajakoulutus  on valittu vuoden 2013 oppilaitokseksi Superin valtakunnallisessa lähihoitajaseminaarissa. Valinta tehtiin opiskelijoilta tulleiden perustelujen pohjalta.

Lappajärvi_www.jpg

 

Opinlakeusmessujen vauvanuken painon arvaus

Sedu Lähihoitajakoulutuksen esittelypisteessä vieraat saivat arvata vauvanuken painoa. Messujen pienin arvaus oli 50 g ja suurin puolestaan 100kg. Kahden päivän aikana vauvanuken painoa kävi arvailemassa yhteensä 223 henkilöä, mutta vain yksi arvaus osui täsmällisen oikein ja se oli 2900 g. Voittaja oli Senja Hietala Ylistarosta, onnea oikeaan osuneesta arvauksesta!

messut_1.jpg

+/-100 gramman tarkkuudella painoa osasivat arvioida yhteensä 14 henkilöä ja lähelle osuvien joukosta opiskelijat arpoivat kaksi lipuketta. Onnetar suosi Milla Kortesniemeä Jalasjärveltä ja Erika Koivumäkeä Seinäjoelta. Voittajille lähetetään yllätyspalkinto. Kiitos kaikille osastollamme vierailleille ja arvausleikkiin osallistuneille!
 
 

Taitajakisamatka: semifinaalit Lahdessa

Taitajakisojen lähihoitaja opiskelijoiden semifinaali järjestetttiin Koulutuskekus Salpauksessa torstaina 19.1.2012.

Koskenalantieltä osallistuivat kilpailuun parit: (kuvassa) Tea Levonen ja Piia Vähämaa sekä Arttu Jaskari ja Laura Mäkinen Lappajärveltä osallistui kilpailuun pari: (kuvassa)
Henna Turunen ja Sanna Ojala

taitajakisailijat_1.jpg

Mukana reissussa olivat opettajat: Päivi Aatsinki, Hilkka Hytti ja Kati Ojaniemi

 

 

Ihmisläheiseen ammattiin lähellä kotia

Tervetuloa opiskelemaan lähihoitajaksi lähellä kotia olevaan kouluun, joka on rento, kiva ja toiminnallinen. Näillä sanoilla lähihoitajaopiskelijat kuvailivat vieraina olleille nuorille kouluaan, Sedun Lappajärven opetuspistettä, avointen ovien päivässä.
LindaHögdahl Sedu suuri.jpg
Linda Högdalh mittaamassa verensokeria.

Vastuuopettaja Tuija Mattilan mukaan koulussa on järjestetty useana vuotena lasten puuhapäiviä ja hemmottelupäiviä omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen.  Yksittäisiä teemapäiviä pidetään, kuten vanhustenpäivä vanhusten viikolla.
Avoimien ovien päivänä osa opetustiloista on pimennetty ja valaistu tunnelmallisesti kynttilöin. Tilassa tehtiin käsi- ja kasvohoitoja sekä kerrottiin koulutuksen pääpiirteistä.

Peruskoulusta tulleiden ensimmäisen vuoden opinnoissa paino on lasten ja nuorten hoitoon sekä kasvatukseen liittyvissä asioissa. Toisena vuotena opiskelijat pääsevät opettelemaan hoitotyötä. Kaksi ensimmäistä vuotta on samanlaiset Sedun kaikissa opetuspisteissä.
- Kolmantena vuotena voi mennä muun muassa Seinäjoelle suorittamaan esimerkiksi ensihoidon koulutusohjelman, jota meillä ei ole.

Lappajärvellä on yksi koulutusohjelma, joka on sairaanhoidon ja huolenpidon koulutusohjelma. Mattilan mukaan Seinäjoelle menee vuosittain 4-6 opiskelijaa.

JasmiinaRaivio Sedu suuri.jpg
Jasmiina Raivio hoitamassa asiakkaan kynsiä.

Ei vain tyttöjen juttu

Päivän aikana oli tarkoitus painottaa, ettei lähihoitajakoulu ole pelkästään tyttöjen juttu.
- Meillä on jokaisessa ryhmässä poikia, Mattila sanoo.
Hän kehuu koulun yhteishenkeä.
- Meillä ei ole ylimääräisiä poissaoloja. Me olemme pieni koulu, opiskelijoita on noin 50.

Yksi pojista on kauhavalainen Mikael Hemminki, joka opiskelee toista vuotta lähihoitajaksi.
Hänen isä, veli ja isosisko ovat olleet samassa koulutuksessa samassa paikassa. Mattilan mukaan tämä ei ole mitenkään tavatonta. Joskus perheenjäseniä on ollut yhtä aikaa opiskelemassa, mutta eri ryhmissä.

Hemmingin vaakakupissa painoi myös hyvä ilmapiiri ja se, että koulu on lähellä. Oman alan valinta sai aikoinaan vahvistusta avointen ovien päivässä.
- Ajattelin myös kone- ja metallialaa sekä lukiota. Tulin tänne opiskelemaan sen takia, että ala on ihmisläheinen ja olen sosiaalinen.

Ryhmässä on ollut Hemmingin lisäksi alusta asti toinenkin poika.
- Minua ei haittaa ollenkaan, että tämä on tyttövaltainen ala, Hemminki kertoo.
Hänen mukaansa lähihoitajaksi opiskelun etuna on, että työn saaminen on erittäin todennäköistä.
Valmistumisen jälkeen hän aikoo mennä töihin ensisijaisesti Kauhavalle.
- En halua mennä Seinäjokea kauemmaksi.

MikaelHemminki_SEDU Suuri2.jpg
Mikael Hemminki näyttämässä joukolle nuoria, miten oikeaoppisesti pistetään.

Kansainvälistä hoitotyötä

Alajärveläiset Janika Sillanpää, Ulrika Sillanpää ja Iida Turja ovat toisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita. Turja lähtee keväällä neljäksi viikoksi työssäoppimaan Espanjaan.  Siellä ei hänen mukaansa pärjää englannilla.
- Espanjan perussanastoa opettelen, hän hymyilee.

Ihan yksin sinne ei tarvitse lähteä, koska samasta ryhmästä lähtee toinenkin.
- Kyllähän se neljä viikkoa vähän jännittää, Turja pohtii.
Kolmannen vuoden aikana serkuksilla Ulrika Sillanpäällä ja Janika Sillanpäällä on toiveena mennä yhdessä ulkomaille työssäoppimaan – kartuttamaan kielitaitoa ja hankkimaan kokemuksia kansainvälisestä hoitotyöstä.  He ovat ajatelleet sellaista maata, jonne ei ihan heti menisi lomalle.

Valmistumisen jälkeen Janika Sillanpäätä kiinnostaa Tampere ja Iida Turjaa Jyväskylä. Ulrika Sillanpää ei vielä tiedä suuntaa.
He kannustavat muita opiskelemaan lähihoitajaksi, koska työssä pystyy tekemään monia erilaisia töitä ja saa auttaa toisia ihmisiä.
JanikaSillanpää_UlrikaSillanpää_IidaTurja_SEDU Suuri.jpg
Janika Sillanpää, Ulrika Sillanpää ja Iida Turja ovat toisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita.

Jonna Vuoto