Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Ole kartalla: Etusivu > Opiskelijalle > Hoks > Taitaja - huippuosaamista > Autonasennus

Autot on mun elämä

Webaston vika pitää löytää. Sedussa Seinäjoen Törnäväntiellä autonasentajaopiskelijat touhuavat testerin kanssa – ja vika moottorinlämmittimestä löytyy. Vieressä musta Ford (vm. 2008) odottaa huoltovuoroaan. Se on Henri Eleniuksen (18) seuraava työmaa.

Henri_Elenius_web.jpg

Henri Elenius opiskelee autonasentajaksi toista vuotta. Omaksi yllätyksekseen hän selvitti tiensä Taitaja2015-finaaliin, ammattitaidon SM-kisoihin, Turkuun. Taitaja-kisassa autonasennus on yksilölajeista kaikkein suosituin: 78 opiskelijaa osallistui kirjallisiin alkukarsintoihin. Semifinaaliin pääsi 16 opiskelijaa, joista 8 eteni Taitaja2015-finaaliinTurkuun 5.–7.5.

-    Totta kai työkokemuksesta oli hyötyä. Tehtävät oli vaikeita, erityisesti se uuden Toyotan ilmastointi. Onneksi siinä oli selkeä englanninkielinen manuaali, josta pystyi katsomaan mittausohjeet. Sähköautoja opiskellaan vasta kolmantena vuonna. Jakopään hihnan vaihtamisessa tarvittiin myös erikoistyökaluja, kun siinä ei ollut kiilaa ollenkaan, Elenius selvittää semifinaalin luonnetta.

Opettaja työnjohtajana

Seinäjoen Sedussa autoalan opiskelijat oppivat tekemällä asiakastöitä.
-    Viikossa käsitellään kymmeniä autoja, huoltoja ja korjauksia. Työsalissa jaan tehtäviä opiskelijoiden osaamisen mukaan ja ohjaan tekemistä, opettaja Juha-Matti Nieminen (kuvassa oikealla) kuvaa.

Henri_Elenius2_web.jpg

-    Henri on oma-aloitteinen ja motivoitunut opiskelija, joka omaksuu asiat nopeasti. Parasta on, että hän kysyy, jos ei tiedä. Hän harrastaa autoalaa aidosti, iloitsee opettaja Juha-Matti Nieminen, joka uskoo Sedusta jatkossakin löytyvän opiskelijoita Taitaja-kilpailuun.

Kolmipäiväiseen finaaliin valmistautuminen aloitetaan tutkimalla edellisten kisojen tehtäviä.

Halli_web.jpg
Seinäjoen Törnäväntiellä asiakastyöt ovat opiskelijoiden mieleen.

Suomen kieli toi Seinäjoelle

-    Kotini on Jepualla, yläkoulun kävin Alahärmässä ja kun kotikieleni on suomi, kouluvaihtoehdot löytyvät Lapuan ja Seinäjoen suunnalta. Kun 16-vuotiaana muuttaa kotoa vuokra-asuntoon, oppii asioita, Henri Elenius vastaa.

Isän autokorjaamo tarjoaa aina mahdollisuuden alan töihin. Työssäoppimaan Elenius menee kuitenkin vieraalle. Loppukeväällä hän työskentelee yrityksessä BN Motor Jepualla.

-    Se on autokorjaamo ja moottorikoneistamo eli siellä on välineet mm. kannen koneistukseen, Elenius selventää.  

-    Autot on mun elämä! Oma projektini on 70-luvun Mersu, nuori mies tiivistää.

Mersu on siis palasina hallissa, kori hiekkapuhallettuna.
-    Netistä löysin sen sopivaan hintaan mutta nyt siihen on jo uponnut enemmän. Projektilla ei ole aikataulua, Henri Elenius naurahtaa ja suuntaa autoaan kohti.

Kun kotimatkaa on 85 km, pitää autolla päästä: BMW E46 330 (vm. 2002) 4-veto dieselturbo. Henri Elenius on automies.

Taitaja

Ammattitaidon SM-kisoihin osallistujat ovat ammattiin opiskelevia alle 20-vuotiaita tai kilpailuvuonna 20 vuotta täyttäviä. Koulutuskeskus Sedun opiskelijat onnistuivat semifinaaleissa erinomaisesti, ja Sedun Taitaja-joukkueeseen kuuluu 21 kilpailijaa 15 lajissa. Taitaja2015-finaali käydään Turussa 5.–7.5.

 jakoviiva_520x3px.png

Autonasennus

Taitaja-semifinaalit 21.-22.1.2015
Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Törnäväntie 24, F-rakennus

16 semifinalistia aloittaa työnsä ke 21.1. klo 07:45
Kilpailijoiden ruokatauko 10:45-11:15
Iltapäivällä kilpailutehtävät klo 12:15 - 16:00

Molempina päivinä sama aikataulu.

Yleisö on tervetullut seuraamaan kisaa!