Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Ole kartalla: Etusivu > Opiskelijalle > Hoks > Taitaja - huippuosaamista > Mekatroniikka

Mekatroniikka – automaattista kappaleenkäsittelyä

Mekatroniikka on Taitaja-kisoissa parilaji: toinen ohjelmoi ja toinen ruuvaa, pitää meisselit käsissään.

Semifinaalitehtävä on vuosittain aika samanlainen, ja aina pitää olla tarkka. Laitteistossa on 2-3 sylinteriä, joita ohjataan magneettiventtiileillä. Sylintereiden liike ja paikka tunnistetaan antureilla, jotka välittävät tiedon sylinterin paikasta ohjelmoitavan logiikan ohjelmalle. Tässä tehtävässä vasemman puoleisen sylinterin asemaa ei tunnisteta vaan sen ohjaus otetaan haltuun aikapiireillä, siis ajastimilla.

Mekatroniikka_Tyomaa_0698.jpg
-    Neljä komponenttia on vakioitu, muut ovat valittavissa. Arviointikohteita on kolme: asennus, johdotus ja ohjelma, selvittää lajivastaava, lehtori Jaakko Korkonen Sedusta semifinaalipäivänä (3.–4.2.).

Sedun alat yhteistyössä

-    Metallialan opiskelijat Ari Lantelan ohjaamina tekivät CNC-koneistuksella 60 mm:n putkeen kiinnikkeet alumiinista. Puualan Juho Seppälä valmisti puusta määrämittaisen ja -muotoisen sillan mekatroniikan semifinaalityöhön, Korkonen kiittelee yhteistyötä.

Arviointikriteeri lähetettiin ennen joulua semifinaaliin ilmoittautuneille.
-    Ohjauksessa on kiinnitettävä huomiota tarkkuuteen. Työohjeissa on aina pieniä yksityiskohtia, jotka pitää lukea tarkkaan. Ei pidä antaa suotta tasoitusta, Jaakko Korkonen muistaa oppineensa ensimmäisenä Taitaja-kokemuksenaan.

Palaute jokaiselle kilpailijalle

Päätuomari Markku Lähetkangas ja tuomari Hannu Hyvärinen seuraavat kaksi päivää semifinalistien tekemistä: työtapaa ja työturvallisuutta arvioidaan kaiken aikaa mutta muuta arviointipisteet ansaitaan vasta, kun työ on tehty.

-    Ensin pitää olla taitoa. Tekemisen tahti paranee harjoituksen myötä. Tässä lajissa ei riitä, että on loistava koodari. Kilpailu opettaa hylkäämään yrityksen, jos sillä ei saavuteta toivottua tulosta - ja aloittamaan alusta uudelleen eri tavalla, painottaa Lähetkangas. Mekatroniikka_Tino Taipale_Ville Hakala_0673.jpg

Työnjako oli Sedun opiskelijoilla selkeä: Tino Taipale ja Ville Hakala nähdään Taitaja-finaalissa Turussa 5. - 7.5.

Kilpailuaikaa on jäljellä 15 minuuttia, eikä yksikään pari ole vielä valmis. Pari minuuttia ennen määräaikaa Turun ammatti-instituutin opiskelijat Miikka Lukumies ja Tan Truong saavat työnsä valmiiksi. Kaikki muut jatkavat, kunnes aika loppuu.

 

Viisi parasta paria finaaliin

Mekatroniikan semifinaaleista Seinäjoelta (3.–4.2.) jatkaa Turun Taitaja2015-finaaliin 5. – 7.5. viisi parasta paria:
Mika Laakkonen, Tuomo Huusko, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, pisteitä 79
Miikka Lukumies, Tan Truong, Turun ammatti-instituutti, pisteitä 74,75
Tino Taipale, Ville Hakala, Koulutuskeskus Sedu, pisteitä 59,50
Mikael Sund, Martin Finne, Optima samkommun, pisteitä 52,50
Mikko Leinonen, Joni Kortelainen, Kaunuun ammattiopisto, pisteitä 36,50

Mihin mekatroniikkaa tarvitaan?

-    Vuonna 1999 Seinäjoella valmistuivat ensimmäiset automaatioasentajat. Huolto ja kunnossapito tuotantolaitoksissa työllistää heitä. Esim. kun Atria investoi miljoonia siirtyäkseen työvaltaisesta lihanleikkuusta robottivoimaan, koneet tarvitsevat ohjausta. Kaikissa tuotantolaitoksissa automaatio lisääntyy, ja automaatioasentajien työmaa kasvaa, vakuuttaa Korkonen.
 

jakoviiva_520x3px.png

Mekatroniikka

Mekatroniikan Taitaja2015-semifinaali järjestetään Sedussa Seinäjoella (Törnäväntie 24) 3. - 4.2. Peruutusten takia semifinaali järjestetään vain kahtena päivänä aiemmin suunnitellun kolmen sijasta.

Kilpailuaika tiistaina 3.2. ja keskiviikkona 4.2.2015
klo 9:00-11:15 ja 12:00-14:45
Semifinaalipaikka Törnäväntie 24, OVET B23 tai B8

Mekatroniikka on parilaji, ja kisaan on ilmoittautunut 14 paria. Sedusta kilpailuun osallistuu kaksi opiskelijaa.

Mekatroniikassa yhdistyvät sähköalan automaatiotekniikan sekä kone- ja metallialan koneenohjauksen opinnot. Osaamisella saadaan aikaiseksi automaattisia tuotantolinjoja, jolloin yksinkertaiset, toistuvat, vaaralliset tms. ihmiselle epäinhimilliset työvaiheet voidaan automatisoida koneiden tehtäväksi.

Tavoitteena on myös saada tuotanto tehokkaammaksi ja yksikköhinnat tuotteille kilpailukykyisimmiksi. Tuottavuuden kasvun myötä voidaan myös turvata työpaikat ja tuotanto täällä kotimaassa eikä sitä tarvitse siirtää ns. halpamaihin.

Uusia, tulevaisuudessa lisääntyviä, ammatinkuvia ovat esimerkiksi koneiden osien suunnittelijat ja ohjausohjelmien ohjelmoijat, mekaanisten koneenrakennuskomponenttien valmistajat, sähköisten ohjauskeskusten valmistajat, automaatiotekniikan antureiden ja kenttälaitteiden asentajat sekä tuotantolinjojen kokoonpanijat sekä käynnissäpidon asentajat.

"Semifinaalissa rakennetaan automaattinen kappaleenkäsittelylaitteisto. Kilpailutehtävässä asennetaan, kaapeloidaan ja kytketään toimilaitteet, ohjauslaitteet ja anturit logiikkaohjatuksi kokonaisuudeksi. Tehtävässä on ohjelmointiosuus. Kaikissa sähkökytkennöissä käytetään pienoisjännitettä (ELV)."