Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Ole kartalla: Etusivu > Opiskelijalle > Hoks > Taitaja - huippuosaamista > Puhdistuspalvelu

Puhdistuspalvelu

Puhdistuspalvelun Taitaja-semifinaaliin osallistuneet nuoret harjoittelivat kilpailemista ison messuyleisön edessä 22.1. Seinäjoki Areenassa. Opinlakeus-messuilla 21. – 22.1. Seinäjoki Areenassa vieraili yli 9000 koulutuksesta kiinnostunutta nuorta ja aikuista.

Samalla areenalla kisasivat myös hiusmuotoilun, yrittäjyyden ja laborantti-lajin semifinalistit sekä turvallisuusalan näytöslajin esittelyyn osallistuneet nuoret, yhteensä yli sata suoritukseensa keskittyvää nuorta osaajaa.

Puhdistuspalvelu kosii suurta yleisöä

Kilpailijat mittasivat taitojaan kirjallisessa tunnistustehtävässä, aamiaistarjoilun rakentamisessa ja siivoustehtävässä. Kaikki kilpailijat paneutuivat kirjalliseen tehtävään samanaikaisesti, tunnistivat pintamateriaaleja, työvälineitä, koneita ja laitteita sekä osoittivat tietoaan alan ammattisanastosta.

Aamiaistarjoilussa ja siivoustehtävässä kilpailtiin samanaikaisesti kahdella suorituspaikalla, joten yleisöllä riitti katsottavaa.
-    Ainakin työjärjestyksessä on eroa, ja työvälineiden käsittelyssä, kuului yleisökommentti.

Tuomari työskentelivät pareittain tiukasti arviointilomakkeen kriteerit edessään.

Pääpaino käytännön osaamisessa

Kilpailijat valmistivat välipalan (leipää, leikkeleitä ja juomaa) kahdelle koululaiselle. Suorituksissa syntyi eroja mm. erityisruokavalioiden hallinnassa. Kisaajan tuli myös siistiä keittiö ja lajitella syntyneet jätteet. 40 minuutin suorituksen jälkeen semifinalisti sai lähes 10 minuutin verran palautetta omasta toiminnastaan.
-    Alan ammattilaisilta saatu välitön palaute on ihan tärkeimpiä syitä osallistua kisaan. Ja kyllä opiskelija itsekin käy läpi suoritustaan kotimatkalla, kertoi semifinalistin huoltaja-valmentaja.

Yhdistelmäkoneella tehtiin ylläpitosiivous käytävällä, kunhan se oli saatu mopattua.  Pinnalla näkyi tahmeaa nestettä ja ikävän kimmoisia pieniä roskia. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota mm. työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallintaan. Kilpailija varusti siivousvaunut ja teki tarvittavat huoltotoimet käytön jälkeen. Tuomarit arvioivat lisäksi ergonomiaa, taloudellisuutta ja työturvallisuutta.

Kisa kirvoitti kyyneleitäkin, kun kilpailijan ja yhdistelmäkoneen yhteistyö ei sujunut suunnitellulla tavalla. Tuomarit toimivat hienotunteisesti antaessaan palautetta tunnekuohujen koettelemalle kilpailijalle kisatehtävän jälkeen.

Taitaja_puhdistuspalvelu_web.jpg

Yhteistyökumppanit esillä

Yleisöllä pääsi kilpailupäivän aikana tutustumaan puhdistuspalvelun välineisiin, työkenkä- ja työvaatevalikoimaan sekä yhdistelmäkoneeseen. Puhdistuspalvelu-lajin yhteistyökumppaneista Seinäjoki Areenassa esiintyivät KiiltoClean Oy, V-M Clean, IKH ja Kapkem.

Taitaja-finaalissa Turussa 5. - 7.5.2015 nähdään seuraavat nuoret:
Noora Hallenberg, Turun ammatti-instituutti, pisteet 92
Kristiina Huhtinen, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, pisteet 92
Susanna Raassina, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, pisteet 88
Vilma Luomaranta, Turun ammatti-instituutti, pisteet 87
Saara Törmänen, Turun ammatti-instituutti, pisteet 87
Emilia Hyvärinen, Savon koulutuskuntayhtymä, pisteet 87

varalla:
Tuulia Kiiltomäki, Koulutuskeskus Sedu, pisteet 87
Roosa Kupari, Keskuspuiston ammattiopisto, pisteet 83

Lajikuvaukseen oli kirjattu, että tunnistustehtävän suorituspisteet ratkaisevat, jos kilpailijat päätyivät tasapisteisiin.
 

jakoviiva_520x3px.png 

Puhdistuspalvelun semifinaali käytiin Opinlakeus-messuilla Seinäjoki Areenassa 22.1. Yleisön keskellä Ähtärin Sedussa kodinhuoltajaksi opiskeleva Tuulia Kiiltomäki keskittyi suoritukseensa hyvin ja onnistui niin aamiaistarjoilun rakentamisessa kuin siivoustehtävässäkin hienosti. Taitaja-finaalipaikka oli lähellä mutta ikävä kyllä Tuulia Kiiltomäki jäi ensimmäiselle varasijalle puhdistuspalvelu-lajissa. 


Sedussa Seinäjoen Upankadulla kodinhuoltajaksi opiskeleva Mari Kohtaniemi eteni Turun Taitaja2015-finaaliin 5. - 7.5.2015 puhdistuspalvelun TaitajaPLUS-lajissa.

Lue lisää Mari Kohtaniemestä

http://www.viiskunta.fi/uutiset/online-uutiset/mari-eteni-taitajaplus-finaaliin-1.1760859

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/siivoa-jalkea-tuli-kunhan-aluksi-hetken-aikaa-mietti-ja-suunnitteli-1.1760179

jakoviiva_520x3px.png

Seinäjoki Areenassa Opinlakeus-messujen aikana to 22.1.2015

8.20 – 11.45    Kilpailutehtävät yksilöllisen aikataulun mukaisesti (3 h)
11.40 – 12.20   Lounas
12.20 – 12.50   Tunnistustehtävä (kaikki kilpailijat)
13.00 – 15.15   Kilpailutehtävät jatkuvat (3h)

15.45 – 16.30    Finalistien nimeäminen    

Yleisöllä on loistava tilaisuus seurata kilpailijoiden työtä koko ajan! Tervetuloa!