Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

LISÄÄ VALINNAISUUTTA JA MONIPUOLISUUTTA – MAHDOLLISUUDET KANSAINVÄLISEEN URAANMuoti, sisustus ja tekstiili –alojen tutkinnot uudistuvat valtakunnallisesti syksyllä 2018. Luvassa on lisää valinnaisuutta, monipuolisempia tapoja rakentaa opintonsa sekä lisääntyvää vuorovaikutusta työelämän kanssa. Sinulle opiskelijana tämä tarkoittaa sitä, että voit rakentaa opintosi juuri sinun näköisiksi.


Sinun osaamisesi – sinun opintopolkusi


Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto sekä Verhoilu- ja sisustusalan perustutkinto yhdistyvät 1.8.2018 alkaen Taideteollisuusalan perustutkinnoksi. – Opiskelijan näkökulmasta Taideteollisuusalan perustutkinto lisää monipuolisuutta ja valinnaisuutta, kertoo vastuuopettaja Veli-Pekka Göös. – On entistä helpompaa muodostaa juuri opiskelijan näköinen, yksilöllinen opintopolku – erilaisten polkujen mahdollisuudet lisääntyvät.

Sedu Kurikkaan rakentuu parhaillaan ulkoisestikin merkittävä uusi kampus, jossa Kurikan lukio ja Sedu tulevat toimimaan jatkossa. Uusiin tiloihin päästään vuoden 2019 alussa. – Isompi kampus tuo enemmän tarjontaa saman katon alle. Jo syksystä 2018 lähtien Ilmajoen Pappilantiellä järjestetty restaurointiopetus siirtyy Kurikkaan, mikä on omiaan myös lisäämään valinnan mahdollisuuksia, Göös kertoo.

Miten uusi tutkinto eroaa aiemmista tutkinnoista? – Se sisältä hieman aiempaa enemmän markkinointiosaamista, eli opiskelija oppii markkinoimaan omaa osaamistaan, kertoo opettaja Jukka Pekkala. – Lisäksi tavoitteena on, että jatkossa oppimista tapahtuu enemmän työelämässä, mikä puolestaan lisää työllistymismahdollisuuksia ja tuo joustavuutta opintoihin. Uusi tutkinto antaa valmiudet jopa kansainväliseen uraan alalla.


Lanka, kankaat ja ompelu tekstiili- ja muotialan perustutkinnon ytimessä


Tekstiili- ja muotialan perustutkinto astuu myös voimaan 1.8.2018. – Uudessa tutkinnossa on nyt yhdessä kaikki mikä liittyy lankaan, kankaisiin ja ompelemiseen, avaa opettaja Ulla Åby tutkinnon sisältöä. Myös tämä tutkintouudistus lisää opiskelijan valinnan mahdollisuuksia. – Omien opintopolkujen muodostaminen on ollut mahdollista tähänkin saakka, eikä se mahdollisuus ainakaan pienene jatkossa, toteaa opettaja Sisko Latva-Karjanmaa tyytyväisenä.

Markkinointiosaaminen on tekstiili- ja muotialan perustutkinnossakin aiempaa merkittävämmässä roolissa. – Opitaan hyödyntämään eri markkinointikanavia, Latva-Karjanmaa kertoo. – Lisäksi työelämäyhteistyö tulee lisääntymään, oppisopimus on myös yhtenä vaihtoehtona perustutkinnon suorittamiseen. On enemmän eri tapoja suorittaa opintoja, mikä on hyvä, koska olemme kaikki oppijoina erilaisia.

- Työelämäyhteistyö ja vuorovaikutus työelämän kanssa tulee lisääntymään. Esimerkiksi opiskelijan työelämässä tekemä näyttö palvelee parhaimmillaan paitsi hänen opintojaan niin myös yritystä, ja opiskelija voi jopa työllistyä sitä kautta, Latva-Karjanmaa maalailee uuden mallin etuja.

Tekstiili- ja muotialan opetus keskittyy Sedussa jatkossa Seinäjoelle, Törnäväntien kampukselle. Ilmajoen Sedu Pappilantien osaajat siirtyvät syksyyn mennessä Törnäväntielle. – Opiskelija saa lisää valinnaisuutta opintoihinsa, kun saman katon alla ovat nyt vaatetuksen lisäksi myös rooli- ja teatteripuvustuksen sekä tekstiilialan huippuosaajat, kertoo Latva-Karjanmaa.

tutkintouudistus.png

Tutustu taideteollisuusalan perustutkinnon perusteisiin
Tutustu tekstiili- ja muotialan perustutkinnon perusteisiin


Kysy lisää
Hakijapalvelut p. 040 830 2275, hakijapalvelut(at)sedu.fi