Anna Koskimäki valmistui Sedusta restaurointi- ja erikoismaalauspuolelta artesaaniksi 2006. Koulutusta ja kokemusta on kertynyt jo usealta eri alalta, ja lopulta tie on johtanut naisen yrittäjyyteen. Huttaroo valmistaa uniikkeja koruja tilaajan idealla mm. piirustuksista ja logoista.

SEDUSSA OPISKELU LUOVAA JA RENTOA

Ennen Seduun hakemista Koskimäki opiskeli ylioppilaaksi ja lähihoitajaksi. Koska valmistumisen jälkeen lähihoitajan töitä ei löytynyt, hän työskenteli Atrialla.

- En kokenut työtä omakseni. Kädentaidot olivat aina kiinnostaneet, joten kun näin lehti-ilmoituksen Sedun artesaanikoulutuksesta, hain oitis lisähaussa ja pääsin sisään.

Koskimäki kokee koulun olleen hänelle täysin oikea paikka. Hän piti erityisesti artesaanipuolen luovasta ilmapiiristä.

- Koulun seinät olivat täynnä opiskelijoiden tekemää taidetta - se ruokki luovuutta. Pääsimme myös tekemään oikeita töitä oikeille asiakkaille. Opiskelu oli rentoa – en ollut kokenut aiemmin vastaavaa. Luovuudelle annettiin tilaa!

 Nainen kehuu myös opettajien olleen mahtavia ja kannustavia.

- Itselläni oli Jänisojan Jukka ohjaajana. On ollut mahtavaa, kuinka näin kymmenen vuoden jälkeen opettajat yhä muistavat ja pysähtyvät juttelemaan, kun törmäämme. Heille opiskelijat eivät ole vain nimiä, vaan tarinoita ja muistoja. Se on arvokasta!

Sedun artesaanikoulutus on ainut luova koulutus, jonka Koskimäki on käynyt.

- Kyllä usko omiin kädentaitoihin ja osaamiseen kasvoi valtavasti. Vaikka en ole artesaanin töitä paljon tehnytkään, on koulusta ollut ja tulee olemaan hyötyä – etenkin nyt, kun remppaamme vanhaa ja kaunista kansakoulua uuteen uskoon. On mahtavaa osata tehdä itse!

Opettajat ovatkin luvanneet tulle opiskelijoiden kanssa auttamaan talon remontoinnissa.

- On hienoa päästä tarjoamaan opiskelijoille sama mahdollisuus tehdä oikeita töitä oikeassa kohteessa, kuin itsekin sain opintojen aikana!

KAIKELLE ON TARKOITUKSENSA

Valmistumisen jälkeen Koskimäki toimi jonkin aikaa talomaalarina. Pian tämän jälkeen hänet palkattiin päivätoimintaan. Työssä hän sai hyödyntää omia, monipuolisia kädentaitojaan.

- Artesaanin tutkintoni ansiosta sain sen työn. Työllistyin sinne välittömästi.

Myöhemmin Koskimäki on opiskellut sairaanhoitajaksi ja työskennellyt lastensuojelulaitoksessa sekä mielenterveyspuolella.

Kaveri multa kerran kysyi, että ”onko kaikkeen aina pakko käydä koulu, eikö joku kurssi riittäisi?”. Koen että kaikelle on tarkoituksensa, jokaisen koulutukseni olen kokenut hyödylliseksi. Kaikenlaista olen päässyt tekemään!

HYPPÄYS TUNTEMATTOMAAN - MATKA YRITTÄJÄKSI

Jouluna 2015 idea omasta yrityksestä syntyi. Koskimäki kävi ystävänsä Kati Aurasen kanssa Into Seinäjoen 3 kuukauden pituisen ”Liikeideat lentoon” -valmennuksen vuonna 2016. Se olikin ainut konkreettinen pohja yrittäjyyteen.

- Me vain keksittiin kuningasidea, käytiin lyhyt koulutus ja alettiin hommiin. Yrityksemme, Huttaroo, syntyi. Nousujohteista kiitoa on ollut sen jälkeen!

Toki haasteita on riittänyt yrittäjän arjessa.

- Itse työnteko on ollut ihanaa ja juuri sellaista kuin ajattelinkin – saan tehdä kotona töitä ja olla lapsia vastassa, kun tulevat koulusta. Haastavinta on uuden oppiminen, markkinointi ja kaikki se yrityksen pyöritykseen liittyvä paperityö.

Koskimäen mielestä parasta on käsillä itse tekeminen sekä vapaus tehdä miten, missä ja milloin haluaa.

- Tulevaisuuden suhteen haaveilemme kansainvälistymisestä, ja sen eteen teemme koko ajan töitä. Haaveena on, että yritys työllistäisi meidät molemmat täysipäiväisesti.

Tällä hetkellä Koskimäki käy Green Care -painotteista yrittäjän ammattitutkintoa Sedun aikuispuolella, Kauhajoella. Aikaa on rajoitetusti työn, perheen ja remontoinnin vuoksi, mutta nainen tekee parhaansa.

Meillä on talomme suhteen yritysideoita, mm. Airbnb-haaveita, mutta on koulutuksesta varmasti hyötyä myös Huttaroon puolella uusien näkemysten muodossa. Ikinä ei voi opiskella liikaa!