ANTTONI TAVOITTELEE HUIPPUKOKIKSI

- Halu kehittyä ja oppia vie eteenpäin

Kauhajokelainen 22-vuotias Anttoni Koivula on lupaava lahjakkuus ravintola-alalle. Hän on kokki, joka on nuoreen ikäänsä ehtinyt jo paljon. Pian hänet löytää Ylläksen Lapland-hotellin keittiöstä, jossa hän toimii kokkina ja keittiömestarina tulevan talvisesongin ajan.

Työssäoppimaan jo toisen vuoden jälkeen

-Valmistuin kokiksi Kauhajoen Sedusta v. 2015, suorittaen Ravintola- ja cateringalan perustutkinnon, kertoo Anttoni Koivula. Opettajat ovat Sedussa huomaavaisia ja tekevät opiskelijan eteen paljon työtä. Tasapainossa on teoria ja käytäntö. Siirryin jo kakkosvuoden jälkeen suoraan työssäoppimaan yritykseen. Työskentelin Seinäjoella Uppalan Kartanossa. Siellä näki mitä tämä työ pitää sisällään ja pääsin heti tekemään oikeaa kokin työtä. Se oli kehittävää.

-Kokiksi valmistumisen jälkeen jäin kesätöihin Uppalaan, ja perustin oman Catering-alan yrityksen My kokki, jota pyöritän edelleen vakityön ohessa. Minut voi tilata omaan kotiin tekemään ravintolatasoista ruokaa esim. pikkujouluihin ja grilli-iltoihin.

-Armeijan jälkeen kesällä 2016 menin töihin ravintola Jungmaniin Kristiinankaupunkiin, jossa kesäisin on paljon turisteja. Samalla opin ruotsinkieltä, koska puolet työntekijöistä puhuu ruotsia. Seuraava talvi meni toimiessani Lapissa Ylläksellä sesongin ajan vuoropäällikkönä. Vuoropäällikön töihin kuului vastata ja johtaa keittiötä.

Keväällä 2017 lähdin Turkuun ravintola Kaskikseen, joka on rankattu Suomen parhaaksi ravintolaksi. Siellä työskentelee huippukokkeja ja kehityin siellä enemmän kuin missään muualla. Suosittua siellä on ns. maistelu-menuut eli tilatessa ei tiedä mitä ruokaa on tulossa. 36-paikkainen ravintola on loppuunmyyty joka ilta.

Halu kehittyä ja oppia vie eteenpäin

-Haluan nähdä erilaisia keittiötä ja kehittää itseäni koko ajan ja usein menen töihin jo paria tuntia aikaisemmin, palkatta, kertoo Koivula. Jokaisella kokilla on oma työskentelytapansa ja seuraamalla työskentelytapoja kehittyy parhaiten. Tänä keväänä palasin uudelleen Uppalan Kartanoon ja Ylläksen jälkeen palaan Turkuun ravintola Kaskiksen omistajien uuteen ravintolaan Kakolanruusu, jossa minulla on vakituinen työpaikka.

-Haluaisin mennä puoleksi vuodeksi töihin Australiaan. Englanninkielen taitoa jo löytyy, koska Lapissa kokit, oppaat ja hotellivirkailijat puhuvat englantia. Keittiössä oppii työn ohella parhaiten ammattisanastoa. Haaveenani on joskus perustaa oma ravintola jonnekin Etelä-Pohjanmaalle.

-Kokeista on tällä hetkellä pulaa, joten hakeudu alalle, jos se kiinnostaa, kehottaa Koivula. Rauhallisuus ja hyvä paineensietokyky ovat hyviä ominaisuuksia kokille. Jos haluat tähdätä kokiksi huippupaikkoihin työpäivät ovat pitkiä. Mutta kun osaa arvostaa omaa työtään ja tajuaa, että se on mun elämää, pitkistäkin päivistä selviää. Huippuravintoloissa työskentelee nimenomaan nuoria kokkeja.

 

Kuvat: Mediaworks Rene Luhtala