Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Autot on mun elämä

Webaston vika pitää löytää. Sedussa Seinäjoen Törnäväntiellä autonasentajaopiskelijat touhuavat testerin kanssa – ja vika moottorinlämmittimestä löytyy. Vieressä musta Ford (vm. 2008) odottaa huoltovuoroaan. Se on Henri Eleniuksen (18) seuraava työmaa.

Henri Elenius opiskelee autonasentajaksi toista vuotta. Omaksi yllätyksekseen hän selvitti tiensä Taitaja2015-finaaliin, ammattitaidon SM-kisoihin, Turkuun. Taitaja-kisassa autonasennus on yksilölajeista kaikkein suosituin: 78 opiskelijaa osallistui kirjallisiin alkukarsintoihin. Semifinaaliin pääsi 16 opiskelijaa, joista 8 eteni Taitaja2015-finaaliinTurkuun 5.–7.5.

- Totta kai työkokemuksesta oli hyötyä. Tehtävät oli vaikeita, erityisesti se uuden Toyotan ilmastointi. Onneksi siinä oli selkeä englanninkielinen manuaali, josta pystyi katsomaan mittausohjeet. Sähköautoja opiskellaan vasta kolmantena vuonna. Jakopään hihnan vaihtamisessa tarvittiin myös erikoistyökaluja, kun siinä ei ollut kiilaa ollenkaan, Elenius selvittää semifinaalin luonnetta.

Finaalissa viimeinen päivä ratkaisi

Henri Elenius lähti viimeiseen kilpailupäivään kolmannelta sijalta. Auton käyntihäiriön syyn hän löysi ja korjasi. Vain muutama kilpailija sai auton ajokuntoon. Toinen ongelma oli sähköauton ilmastoinnissa, eikä sekään tuottanut Henrille ongelmia – suoritusajasta jäi lähes kolmasosa käyttämättä. Kultaa tuli ensi yrittämällä – ja ensi vuonna on vielä uusi mahdollisuus!

Opettaja työnjohtajana

Seinäjoen Sedussa autoalan opiskelijat oppivat tekemällä asiakastöitä.

- Viikossa käsitellään kymmeniä autoja, huoltoja ja korjauksia. Työsalissa jaan tehtäviä opiskelijoiden osaamisen mukaan ja ohjaan tekemistä, opettaja Juha-Matti Nieminen kuvaa.

- Henri on oma-aloitteinen ja motivoitunut opiskelija, joka omaksuu asiat nopeasti. Parasta on, että hän kysyy, jos ei tiedä. Hän harrastaa autoalaa aidosti, iloitsee opettaja Juha-Matti Nieminen, joka uskoo Sedusta jatkossakin löytyvän opiskelijoita Taitaja-kilpailuun.

 Kolmipäiväiseen finaaliin valmistautuminen aloitetaan tutkimalla edellisten kisojen tehtäviä.

Seinäjoen Törnäväntiellä asiakastyöt ovat opiskelijoiden mieleen.

Suomen kieli toi Seinäjoelle

- Kotini on Jepualla, yläkoulun kävin Alahärmässä ja kun kotikieleni on suomi, kouluvaihtoehdot löytyvät Lapuan ja Seinäjoen suunnalta. Kun 16-vuotiaana muuttaa kotoa vuokra-asuntoon, oppii asioita, Henri Elenius vastaa.

 Isän autokorjaamo tarjoaa aina mahdollisuuden alan töihin. Työssäoppimaan Elenius menee kuitenkin vieraalle. Loppukeväällä hän työskentelee yrityksessä BN Motor Jepualla.

 - Se on autokorjaamo ja moottorikoneistamo eli siellä on välineet mm. kannen koneistukseen, Elenius selventää. 

 - Autot on mun elämä! Oma projektini on 70-luvun Mersu, nuori mies tiivistää.

Mersu on siis palasina hallissa, kori hiekkapuhallettuna.

- Netistä löysin sen sopivaan hintaan mutta nyt siihen on jo uponnut enemmän. Projektilla ei ole aikataulua, Henri Elenius naurahtaa ja suuntaa autoaan kohti.

 Kun kotimatkaa on 85 km, pitää autolla päästä: BMW E46 330 (vm. 2002) 4-veto dieselturbo. Henri Elenius on automies.