Oikea asennoituminen eri tilanteisiin on taito, josta Carlos Almas on hyötynyt elämässään

Portugalilainen Carlos on asunut yli viisi vuotta Suomessa. Nykyisin hän opiskelee Seinäjoella Sedun Practical Nurse -koulutusohjelmassa. Hän ja muut opiskelutoverit ovat monikulttuurinen ryhmä, mikä on opettanut työskentelyä eri taustoista tulevien kanssa. Carlos nauttii opinnoistaan, parasta on  hyvät opiskelukaverit ja taitavat opettajat. Myös Seinäjoki on hieno paikka elää ja olla.

Carlos aloitti opinnot Sedussa elokuussa 2018. Sitä ennen hän asui neljä vuotta Kuopiossa, missä hän pyöritti omaa hyvinvointialan yritystä. Yrittäjänä kehittyi hyvä suomenkielen taito. Kielitaidosta oli hyötyä Practical Nurse -opintoihin hakiessa. Vaikka opetus on pääosin englanniksi, on opiskelijoiden osattava myös suomea erityisesti työelämässä oppimisen jaksoilla. Samoin suomea äidinkielenään puhuvien opiskelijoiden on hallittava englantia. Carlos sanoo ujostelevansa hieman suomen puhumista, koska lausuminen eroaa paljon mm. portugalista ja englannista. Hänestä se on haaste, ei este.

Vahvistusta työelämätaitoihin Ugandassa

Carlos palasi hiljattain työelämässä oppimisen jaksolta Ugandasta. Hän työskenteli toisen lähihoitajaopiskelijan kanssa Tororossa, joka sijaitsee n. neljän tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Kampalasta. Lomamatkan sijaan he olivat maassa oppimassa ja tekemässä työtä. Carlos viihtyi Ugandassa. 

– Olin kuin kala vedessä, hän nauraa. Vastaan tuli monenlaisia kulttuurieroja ja esim. tilat ja välineet sairaalassa olivat hyvin erilaisia kuin Suomessa. Oikeanlainen asenne auttoi eteenpäin: työ tehdään niin hyvin kuin pystytään hyödyntäen käytettävissä olevia mahdollisuuksia. Carlos todella ihailee ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä ja sitä, miten he kohtaavat elämän hymyillen. Carlosille jäi jaksosta päällimmäiseksi tunne, että matka oli äärimmäisen antoisa.

Kansainvälisyyttä kaikille

Sedu kuuluu Keva-verkostoon yhdessä 11 muun ammatillisen oppilaitoksen kanssa. Verkoston tarkoituksena on vahvistaa tietoutta globaaliin kehitykseen liittyvissä asioissa. Näin mahdollistetaan mm. opiskelijoiden osallistuminen työelämässä oppimisen jaksoille Tansaniassa, Namibiassa, Ugandassa ja Nepalissa. Tällä hetkellä Sedu vastaa hankkeen koordinoinnista. Opetushallitus rahoittaa hanketta.

Carlos suosittelisi vaihtojaksoa niin opiskelijoille kuin henkilökunnalle.
-Muissa maissa vierailu avartaa käsitystä maailmasta. Kotiin palaamisen jälkeen osaa arvostaa kaikkea hyvää, jota oma maa voi tarjota.       


Practical Nurse student Carlos.jpg Carlos antaa nimikirjoitusta lasten uuteen jalkapalloon Ugandassa.

 

an Ugandan child.jpg
Carlos otti valokuvia työelämässä oppimisen jakson aikana. Kuvassa paikallinen lapsi.