PUNAISEN MEREN RANNALTA LINJA-AUTONKULJETTAJAKSI pääkaupunkiseudulle

Terve, sanoo kuljettaja Desbele Hailu hymyillen Espoon Tapionaukion pysäkiltä linja-autoon nousevalle asiakkaalle. Asiakas vilauttaa korttiansa lippuautomaattiin ja vastaa kuljettajalle terve. Linja-auto rullaa takaisin linjalle. Desbele ajaa tottuneesti ja varmoin ottein linjaa 549 Tapionaukiolta Jorville.

Istun etupenkillä seuraamassa linja-autonkuljettajan työtä. Suurin osa asiakkaista nousee kyytiin iloisin mielin, vaikka sataa. Silminnähtävästi asiakkaat pitävät tervehtivästä ja hymyilevästä kuljettajasta. Hyvä asiakaspalvelu on kuljettajan työssä tärkeä asia. Ruuhkainen liikenne vaatii pelisilmää ja ennakointia. Saavumme Klovin varikon vieressä olevalle pysäkille, jossa kuljettajilla on vuoronvaihto. Kävelemme Desbelen kanssa Nobinan varikolle, jossa hän pitää ruokatauon. Samalla kysyn häneltä, miten hän on päätynyt töihin Nobina Finland Oy:lle, ajamaan HSL:n joukkoliikennettä?

Sedun opettajat auttoivat opiskelussa eteenpäin

Opiskelin linja-autonkuljettajaksi Sedu Rengonharjulla Etelä-Pohjanmaalla, kertoo Desbele. Aloitin opiskelun B-kortista. Sedun opettajat ohjasivat minua opinnoissani eteenpäin ja auttoivat löytämään työssäoppimispaikan Nobinalta. Nyt minulla on vakituinen työsopimus. Pidän työstäni ja Nobinassa on hyvä olla töissä. Aamulla katson tietokoneelta mille reitille lähden ajamaan. Joka päivä on eri linja, se tuo työhön vaihtelua.

Traktorista linja-autoon

-Tulin Suomeen v. 2015 ja juuriltani olen eritrealainen, mutta olen asunut pitkän Sudanissa, kertoo Desbele. Tutustuminen suomalaisiin oli aluksi vähän vaikeaa, vaikka puhun myös englantia. Ajan myötä tutustuin paremmin ja minut on otettu hyvin vastaan. Samalla suomenkielentaitoni kasvoi. Parasta Suomessa on vapaus, voi tehdä mitä haluaa. Sudanissa oli toisin. Minulla ei ollut siellä samoja oikeuksia, kun en ollut maan kansalainen. Sudanissa viljelin maata ja ajoin traktoria ja olen aina tykännyt ajamisesta. Siksi minulle oli hyvin luonnollista lähteä linja-autonkuljettajan koulutukseen.

Kiitän Desbeleä juttutukiosta. Kysyn lopuksi, että mitä hän pitää Suomen säästä? –Siitä ei voi edes puhua, hymyilee Desbele. Joka tapauksessa, kesä oli kyllä liian kuuma.