Joskus mieli voi muuttua perin pohjin. Näin kävi seinäjokiselle Eetu Mikkolalle. Elämään kannattaa suhtautua avoimin mielin, sillä itsensä voi löytää sieltä, minne ei ikinä uskonut päätyvänsä.

Eetu Mikkola opiskelee Sedu Törnäväntiellä ensimmäistä vuotta tekstiili- ja muotialan perustutkintoa, ja on viihtynyt hyvin.
– Täällä on ollut kaikki kivaa. Meillä on tosi mukava porukka ja hyvä yhteishenki, rupatellaan paljon tekemisen ohessa ja nauretaan, Eetu kertoo.

Käsillätekijän suunnanmuutos

Eetulla on ollut kaksi vuotta melko selkeänä ajatus siitä, että hän haluaa opiskelemaan juuri tälle alalle. – Mietin kyllä hakiessani ja epäröin, että onko tämä varmasti oikea ala. Tiedätkö, 5.-6. luokilla vihasin kaikkia käsitöitä! Mutta 7. luokalla sain opettajan, joka inspiroi mua, ja ajatukseni muuttuivat. 8. luokalla otinkin jo tekstiilikäsityön valinnaiseksi ja 9. luokalla vielä lisätunteja.

- Ja ajattele, nyt tästä on tulossa mulle ammatti! Eetu naurahtaa tyytyväisen oloisena, ja jatkaa: - En ole hirveästi tehnyt vaatteita, mutta olen aina panostanut pukeutumiseen ja käynyt paljon kirpputoreilla.

- Mä olen kyllä käsillätekijä-tyyppi. Olisin varmasti pärjännyt lukiossakin, mutta se pänttääminen ei ehkä olisi ollut mun juttuni. Olen enemmän luova tyyppi, ja kiinnostunut muodin ja vaatteiden tekemisestä.

 

Haaveena oma yritys

Tulevaisuudessa Eetu haluaisi olla vaikuttamassa muodin parissa. Hän näkee, että oman yrityksen kautta pystyisi vaikuttamaan muun muassa siihen, ettei pikamuodista tulisi valtavirtaa. – Haluaisin yrityksen, jonka toiminnassa korostetaan eettisyyttä ja ekologisuutta.

Ennen yrityksen perustamista Eetu näkee jatko-opinnot mahdollisena. – Olisi kiva tämän jälkeen opiskella vielä liiketaloutta. Voisihan sitä toimia yrittäjänä samallakin.

 

Opiskelu on avartanut ajatuksia

Sedusta Eetulla on positiiviset ajatukset. – Täällä on ollut tosi mukavaa. Olen päässyt tutustumaan uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Samalla on avartunut oma käsitys siitä, mitä kaikkea tällä alalla voi tehdä, vaihtoehtoja on oikeasti tosi laajalla skaalalla.

Miten Eetu suhtautuu opiskelemiseen tyttövaltaisessa porukassa, oliko kynnystä hakea tälle alalle? – Ei mulla ollut kynnystä tulla tänne. Olen ollut pienestä pitäen oman tien kulkija. Ja toisaalta, alan huipputekijäthän ovat miehiä, Eetu kuittaa.
Mikkola_Eetu_3_700x590.jpg
Vielä 5.-6. luokalla Eetu ei voinut sietää käsitöitä, mutta ajatukset ja suunta muuttuivat täysin peruskoulun viimeisillä luokilla. Eetu haaveilee eettisyyttä ja ekologisuutta korostavan yrityksen perustamisesta.

"Olen päässyt tutustumaan uusiin materiaaleihin ja tekniikoihin. Samalla on avartunut oma käsitys siitä, mitä kaikkea tällä alalla voi tehdä, vaihtoehtoja on oikeasti tosi laajalla skaalalla."