Maalarista rakennustekniikan insinöörin opintoihin

-Maalaaminen ja tapetointi on ollut aina kivaa ja olen pitkään ollut kiinnostanut rakennusalasta, kertoo isokyröläinen Elisa Plukka. Opiskelin puoli vuotta Kyrönmaan lukiossa, mutta halusin päästä tekemään käytännön töitä. Hakeuduin Seduun opiskelemaan maalariksi ja valmistuin v. 2017.

-Opiskelu Sedun pintakäsittelyalalla oli monipuolista ja tykkäsin kun sai itse suunnitella ja toteuttaa eri kohteita. Tapetoimme ja maalasimme mm. Sedun Kirkkokadun aulan ja rappukäytävän. Alamme töitä pääsimme tekemään isommilta uudisrakennus työmailta lähtien, aina pieniin pintaremontti kohteisiin. Monipuoliset työmaat tekivät opiskelusta mielenkiintoista.

Sedun preppauskurssista oli hyötyä pääsykokeisiin

-Sedussa keskustellessani opojen kanssa kiinnostuin yhä enemmän rakentamisesta ja alan monipuolisuudesta, joten päätin hakea jatko-opintoihin SeAmkiin. Sitä ennen kävin Sedun valmennuskurssin pääsykokeita varten. Kertasimme fysiikkaa ja matikkaa. Pääsin opiskelemaan, mutta siirsin aloitusta ja lähdin suorittamaan naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Niinisalon varuskuntaan. Pääsin Säkylään johtajakoulutukseen, josta jatkoin Haminaan reserviupseerikouluun. Palatessani Niinisaloon johtajakaudelle, toimin yksikköni ainoana naisjohtajana. Työ oli haastavaa, mutta hyvin siellä pärjäsi. Armeija antoi sysäyksen nykyiselle harrastukselleni, hirvenmetsästykselle. Armeijassa opin käsittelemään asetta. Harrastan myös mm. pyöräilyä ja lenkkeilyä.

-Syksyllä 2018 aloitin opiskelun SeAmkissa ja neljässä vuodessa minun pitäisi valmistua rakennustekniikan insinööriksi. Suuntautua voi tuotantotekniikkaan, jonka jälkeen voi toimia esimerkiksi työmailla johtotehtävissä. Toinen vaihtoehto on suuntautua rakennesuunnitteluun, joka keskittyy mm. laskemiseen ja piirtämiseen, jotta rakenteista saadaan toteuttamiskelpoisia.  Opiskelu on sujunut hyvin ja kesätöihin hakeudun rakennustyömaalle.

Insinööriopintoihin pääsee myös ammattikoulun kautta

-Jos lukio-opinnot ovat matkan varrella jääneet väliin, insinööriksi pääsee lukemaan myös ammattikoulun kautta, vinkkaa Elisa alalle haluaville. Toki lukiosta on etuja varsinkin matemaattisten aineiden opiskelussa, mutta myös maalarin opinnoista on ollut hyötyä ammattikorkeaan hakeutumisessa. Tietää pintamateriaaleista, työturvallisuudesta ja on käynyt tai jopa työskennellyt rakennustyömaa ympäristössä. Mielestäni tässä koulutuksessa pärjää ilman rakennusalan pohjakoulutusta. Nykyään rakennustyömailla on naisia niin timpureina, kuin johtajina.

Elisa_700x590px.jpg