- Sukelsin suoraan syvään päähän. Aloitin esimiehenä maaliskuussa - sitten tuli korona, ja asetin ensi töikseni vierailukiellon, kertoo Ilmajoen kunnan asumispalveluyksikkö Onnenkodin vastaava ohjaaja Marjo Tammela.

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon Sedun Esimiesareenalla suorittanut Marjo Tammela on kokenut kuluneen vuoden aikana paljon. – Välillä katselen taaksepäin ja mietin, että kylläpäs on tapahtunut hurjasti.

Tammela aloitti elokuussa 2019 opinnot Esimiesareenalla ja valmistui ennätysajassa, tehden viimeiset näyttönsä helmikuussa 2020. – Ne kuukaudet olivat tapahtumarikkaita. Silloisen työpaikkani vastuuohjaaja oli jäämässä pois työstään, ja halusin tehdä näyttöni hänen alaisuudessaan. Lisäksi mahdollisuuksia näyttöihin tulikin odotettua nopeammin vastaan, kun toimin enemmän hänen sijaisenaan kuin oli tarkoitus, Tammela kertoo nopean valmistumisen taustoista. Noihin kuukausiin mahtui yksi kansainvälinen projektikin.

- Jotta tutkinnon voi suorittaa näin nopeasti, pitää olla osaamista näyttöjen tekemiseen. Näytöt näytetään työssä, työhön ja tutkintoon soveltuen, joten tilanne töissä vaikuttaa myös, kertoo Sedun Esimiesareenan opettaja Marja-Liisa Vettenranta.


Moniammatillisen tiimin esimies


Marjo Tammela vastaa kokonaisvaltaisesti Ilmajoen kunnan asumispalveluyksikkö Onnenkodin toiminnasta. Onnenkodilla on 15 asukaspaikkaa, ja Tammelalla on johdettavanaan moniammatillinen tiimi: lähihoitajia, sosionomeja ja sairaanhoitaja.

- Vastaan siitä, että asukkaiden arki sujuu ja kaikki rullaa. Työhön sisältyy paljon hallinnon pyörittämistä, kuten laskutusta ja työvuorojen suunnittelua. Ne vievät aikaa. Välillä haluan olla myös ihan rivissä töitä tekemässä, lähellä asukkaita ja työtä, osallistuvana ja osallistavana esimiehenä.


Poikkeusaika pakotti sopeutumaan


Koronavirus ja poikkeusaika toivat haasteensa myös asumisyksikön arkeen. - Varmasti myöhemmin mietitään, että ”miten me selvittiin”, Tammela toteaa. - Mutta päätöksiä pitää uskaltaa tehdä. Tietyt linjaukset tulevat ylempää, ja on uskallettava tehdä talokohtaiset linjaukset, joiden tulee aina perustua lakiin ja säädöksiin. Emme voi puuttua esimerkiksi itsemääräämisoikeuteen. On luovittava käytännön ja lain välissä.

- Haluan pystyä perustelemaan päätökseni. Se on haastavaa tilanteessa, jossa on velvoitteita kunnan suuntaan, odotuksia omaisilta sekä asukkailta, Kelalta ja kuntoutuksen suunnasta sekä tietenkin työntekijöiltä – heidän jaksamisestaan on pidettävä huolta. Tehtäväni on vastata yksikön toimivuudesta, ja siihen vaikuttaa moni asia.


Kiinnostus kehittämiseen vei kouluttautumaan


Marjo Tammelan ajoi Esimiesareenan esimieskoulutukseen halu vaikuttaa. – Halusin ja koin tarvetta edetä uralla, ja ennen kaikkea tehdä enemmän asioiden eteen. Minua on aina kiinnostanut kehittävä työ ja halusin päästä eteenpäin. Olin kuullut Eskoosta hyviä kokemuksia Esimiesareenasta, ja silloinen esimieheni piti sitä hyvänä koulutuksena. Se tuntui myös tilanteeseeni sopivalta, Tammela listaa.

– Opiskelu oli mieluisaa ja odotin aina kovasti koulupäiviä - niistä sai tosi paljon. Esimiesareenan teemapohjainen toteutus oli loistava systeemi. Ennakkoon sai aina materiaalit, joten tiesin mistä puhutaan ja pystyin peilaamaan sitä omaan työhöni.

Niin Sedun esimieskoulutusten kouluttajat kuin sisällötkin saavat Tammelalta kehuja. – Sain aina uutta ajateltavaa työhöni, uusia työkaluja sekä näkökulmia. Opettajat olivat tosi hyviä, minulla oli aina sellainen olo, että nämä tietävät mistä he puhuvat. Ja jos he eivät tienneet jotain vastausta, he hankkivat ne.


Välineitä henkilöstöjohtamiseen ja moneen muuhun


Esimiesareenalla opiskelee useiden eri alojen esimiehiä ja johtajia, mahdollistaen verkostoitumisen ja ristiin oppimisen. - Alun perin mietin, että mitä yhteistä minulla ja jollain yrityspuolen esimiehellä voi olla, mutta kävi ilmi, että henkilöstöasiat ja tietyt muut asiat ovat aivan samoja johdetaan sitten kuuta tai maata, Tammela sanoo napakasti. - Sain esimieskoulutuksesta laajempaa ajattelua johtajuuteen ja ymmärsin samalla, että asiat ovat samoja alasta riippumatta. Se oli jopa hämmentävää. Sain paljon irti toisilta opiskelijoilta.

Henkilöstöjohtaminen nousee Tammelalla esiin yhtenä tärkeimmistä asioista. – Henkilöstönsä on hyvä tuntea ja osata huomioida erilaiset persoonat. Meillä oli hyviä keskusteluja koulutuksessa omasta roolista johtajana ja työyhteisössä, ja paljon pohdintoja siitä, millainen on hyvä johtaja. Jälkeenpäin olen kokenut flashbackeja näistä aiheista työssäni.

Esimieskoulutusta hän suosittelee kaikille. – Ei sitä tarvitse tehdä noin nopeasti, mitä itse tein. Jokaisella on oma henkilökohtainen suunnitelmansa ja apua sekä joustoa annetaan kunkin oman tilanteen mukaan. Jos jotain yllättävää tapahtuu, opinnot voidaan vaikka suunnitella uudelleen. Kaikkeen suhtauduttiin joustavasti ja mentiin tilanteen mukaan.


Oman työn helmet


Millainen esimies vastikään esimieskoulutuksen käynyt, koronakriisiä läpi luotsannut Tammela haluaa olla? – Haluaisin olla johtajana sellainen, että väki voi luottaa. Haluan olla ennalta arvattava ja pitää tietyn linjan. Luoda luottamusta siihen, että asioihin löydetään ratkaisu. Toivoisin, että silloinkin kun en ole täällä, työntekijäni pystyisivät tietämään miten toimisin.

- Tykkään hetkistä, jolloin meillä on yhdessä henkilökunnan kanssa mukavaa ja innostunut tekemisen meininki. On hienoa, jos pystyn olemaan kannustamassa ja tuomassa hyvää energiaa – silloin tuntuu hyvältä. Onnistumisen elämyksiä tulee siitä, kun ihmiset luottavat ja uskovat, että pystyn auttamaan ja tekemään asioille jotain.

Tärkeintä on kuitenkin asukkailta tuleva vilpitön palaute. - Meidän tehtävä on tuottaa asukaspalvelua, ja kun näkee, että asukkaat voivat hyvin, arki sujuu ja he ovat tyytyväisiä, niin silloin tietää, että homma toimii. Asukkaista omatkin onnistumisen tunteeni lähtevät, Tammela kiteyttää.
Nainen_pensaiden_keskella_Tammela_EMA_700x590.jpg
COVID-19 osui heti Marjo Tammelan esimiesuran alkuun.  - Paljon on pitänyt luovia ja uskaltaa tehdä päätöksiä. 

Nainen_istuu_ja_hymyilee_Tammela_EMA_700x590.jpg
Marjo Tammelan omat onnistumisen kokemukset työssään lähtevät asukkaista. - Kun arki sujuu, ja he ovat tyytyväisiä, niin silloin tietää, että homma toimii.