Erjan työhön kuuluu hiippailla pimeässä niin, että muut eivät näe, ja olla mahdollisimman näkymätön. Tarkkuus on myös tämän ammatin hyve - ja törmäyksiä tulee varoa.

Erja Nummenpää teki lähes 25 vuotta töitä lomittajana Forssan seudulla. Työ oli mieluisaa, mutta työpaikan vaihto tuli eteen, kun oireileva selkä ilmoitti, että nyt olisi aika tehdä jotain muuta.

- Olen käynyt aikoinaan pukuompelijan koulutuksen. Aloin miettiä alkuperäisen koulutukseni hyödyntämistä, ja hain Seduun opiskelemaan alaa lisää.

Erjan koulutuksen pääpaino oli rooli- ja teatteripuvustuksessa. – Kuvittelin, että minusta tulee ompelija, mutta olenkin tällä hetkellä pukijana Vaasan kaupunginteatterissa.

 

Työ, jota tehdään salassa – kulissien takana tapahtuu

- Pukija lähinnä avustaa näyttelijöitä näytöksissä, kun heidän pitää vaihtaa vaatteet muutamassa sekunnissa. Siinä pitää hiippailla pimeässä lavasteiden seassa niin, että ihmiset eivät näe. Onhan se vähän jännittävää, Erja kertoo.

Erja saa lukea uuden näytelmän käsikirjoituksen jo varhaisessa vaiheessa, ja tulee harjoituksiin mukaan loppuvaiheessa. – Minun pitää oppia tuntemaan näytelmä ja vaihtokohdat hyvin. Vaatteet ryhmitellään kohtauksittain. Pukijan täytyy olla tarkkana, että vie oikealle ihmiselle oikean vaatteen.

Tarkkuutta pukijan pitää toteuttaa usein vauhdikkaassakin työympäristössä, tilanteen mukaan improvisoiden. – Korjaan rikki menneitä vaatteita, joskus lennostakin. Aika usein joku nappi lentää esimerkiksi takista. Ahdastakin on, joten täytyy varoa, ettei juokse ketään päin.

Ympyrä sulkeutuu

Erja on aloittanut työuransa - ennen pitää lomitusuraa – juurikin vaatetusalalta. – Olin valmistumiseni jälkeen monta vuotta Finlaysonilla kutojana. Sen jälkeen työskentelin 1980-luvulla muutaman vuoden jääkiekkovarustetehdas Karhu Hockey Finlandilla vaiheompelijana.

Sitten alkoivat lomittajan työt. - Käsityöt ja eläimet ovat olleet aina kiinnostuksen kohteitani – olen siis aika lailla saanut tehdä sitä, mistä tykkään, Erja toteaa.

Erja valmistui Sedun koulutuksesta vuonna 2019 käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnosta artesaaniksi, painottuen rooli- ja teatteripuvustukseen (nyk. tekstiili- ja muotialan perustutkinto). Koulutus valmisti Erjan mukaan hyvin ompelemiseen, pukeminen sen sijaan on opeteltava käytännössä.

- Koulutuksen parasta antia oli mielestäni se, kun teimme eri harrastajateattereille vaatteita. Siinä oppi eniten – esiintymisvaatteissa kun on omat jipponsa: pusero, essu ja hame saatetaan ommella kaikki yhteen, jotta sen saa nopeasti päälle.

Harjoittelujaksot ja aputyöt auttoivat päämäärään

Erja kerrytti työkokemusta teatterista jo opintojen aikana. – Olin Seinäjoen kaupunginteatterin ompelimossa 10 viikkoa harjoittelussa tekemässä vaatteita Spamalot-musikaaliin.

Opintojen päätyttyä hän toimi apulaisena Ilmajoen Musiikkijuhlilla, josta tie veikin vuoden 2019 elokuussa nykyiseen työpaikkaan, Vaasan kaupunginteatteriin. Erja on pukijana osa tiimiä, johon kuuluu puvuston esimies, kaksi ompelijaa, pukusuunnittelija ja pukuhuoltaja.

- Työni on mielenkiintoista ja vaihtelevaa, kun aina tulee uusia näytelmiä.

Kysyttäessä mikä on Erjan työssä parasta, vastaukseksi riittää yksi sana: - Näyttelijät. He ovat niin hauskoja tyyppejä, heidän kanssaan työskentely on parasta.
Silmalasipainen_nainen_ulkona_700x590.jpgErjalla on ollut nuoresta saakka kaksi kiinnostuksen kohdetta: käsityöt ja eläimet.