Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tää on mun juttu

Essi Ojanen opiskeli Sedussa Seinäjoella merkonomiksi ja valmistui keväällä 2013. Essi osallistui opiskelujensa aikana monenlaiseen toimintaan.

Essi Ojanen sijoittui toiseksi valtakunnallisessa Vuoden Nuori Merkonomi 2013 -kilpailussa. Kilpailun järjestivät Liiketalouden Liitto LTA ry, Kaupallisen Opetuksen Edistämisliitto KOEL ry, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK ja Opetushallitus. Kilpailun tavoitteena on kannustaa opiskelijoita osaamisensa monipuolisessa kehittämisessä ja näin ylläpitää ja kehittää merkonomien arvostusta liiketalouden osaajina.

Essi Ojanen ja hänen ohjaajansa Päivi Marttila-Lampinen palkittiin apurahoilla palkintotilaisuudessa maaliskuussa. Ojanen suoritti opintonsa kiitettävin arvosanoin, osallistui aktiivisesti koulun markkinointiin ja kehittämiseen sekä osoitti yrittäjäasennetta, palkintolautakunta arvioi.

- Sain hyvää palautetta ja tukea opettajilta. Merkonomi saa opinnoissaan laajan käsityksen kaupan alasta, kuittaa Ojanen.

Monipuolisuus parasta työssä

Essi Ojasen työpaikka on Peräseinäjoen S-Marketissa.

- Tykkään tällaisesta työstä. Työ on tosi monipuolista ja vaihtelevaa, aurinkoinen asiakaspalveluun ja myyntiin suuntautunut Essi Ojanen kiittelee.
- Tutorina halusin antaa hyvän käsityksen opiskelusta ja ammateista, joihin merkonomi voi sijoittua. Meillä oli NY-yritys Dog Studio NY, jota esittelimme messuilla ja mm. Nurmon lukiossa. Toimin meidän luokan VIP-opiskelijana ja opiskelijafoorumin jäsenenä, Essi Ojanen summaa opiskeluaikansa aktiviteetteja.

Yrittäminen kannattaa

- Suhtaudun asioihin positiivisesti ja olen valmis tekemään töitä onnistumisen eteen. Toimin NY-yrityksessä toimitusjohtajana. Tj:n tehtävä on pitää koko juttu kasassa ja huolehtia aikatauluista. Sen kokemuksen perusteella tykkään nyt olla työntekijänä, tunnollinen nuori nainen tuumaa.- Meidän NY-yrityksessä mietittiin tosi paljon asioita yhdessä. Mutta erimielisyyksiä aiheutui, kun joku teki vähemmän kuin muut. Tj:n tehtävä on auttaa ja kannustaa, Ojanen tuumii.
- Aina TET-jaksosta alkaen työt kannattaa tehdä hyvin. Kun on pidempään töissä, huomaa tosi paljon eroja työn jäljessä, vinkkaa tradenomin opintoihin tähtäävä Essi Ojanen, joka palvelee asiakkaita useimmiten kassalla.

Vuoden Nuori Merkonomi - Liiketalouden Osaaja -kilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Vuoden Nuoren Merkonomin valitsemisella halutaan palkita aktiivisia, vastuuntuntoisia ja yhteistyökykyisiä opiskelijoita heidän saavutuksistaan. Kansalliseen kilpailuun osallistui ilahduttava määrä osanottajia useasta oppilaitoksesta eri puolelta Suomea.

Miksi päädyit opiskelemaan merkonomiksi?

- Kaupanala ja liiketalous alkoi kiinnostaa, kun sain työskennellä kiireapulaisena päivittäistavarakaupassa. Tiesin heti, että tää on mun juttu ja olihan se heti selvää, että haluan opiskella merkonomiksi, Essi kertoo.

Miten päädyit asiakaspalvelun ja myynnin osaamisalalle?

- Minulle on aina ollut tärkeää käsillä tekeminen sekä auttaa ihmisiä ja saada heidät iloiselle mielelle. Asiakaspalvelu ja myynti olivat lähimpänä sitä mielikuvaa, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa.

Miksi hait opiskelemaan Seinäjoelle?

- En ajatellut mitään muuta vaihtoehtoa kuin Seinäjoki, sillä se oli lähimpänä kotiani ja kulkeminen sujuisi ongelmitta.

Millaista opiskelu oli?

- Ensimmäisenä vuonna kaikilla ekan vuoden opiskelijoilla oli yhteiset aineet, joidenka opinnot olivat yleispäteviä jokaiselle merkonomin suuntautumisalueelle. Toisena vuonna suuntauduimme haluamiimme opintoihin - niinkuin minä asiakaspalveluun ja myyntiin. Kolmas vuosi oli erittäin mielenkiintoinen, sillä mahdollisuutena oli perustaa harjoitusyritys virtuaalisesti tai lukuvuoden ajaksi oikea oma yritys. Jos yrityksen pyörittäminen ei innostanut, oli mahdollista olla mukana opettamassa 9. luokkalaisille rahan käyttöön liittyviä asioita.

- Kaiken kaikkiaan opiskelu oli monipuolista ja antoisaa. Oppiaineita oli kaikkea somistuksesta kirjanpitoon, joten kolmen vuoden aikana sai hyvin kattavat tiedot ja taidot tulevaisuutta varten töihin. Tähän vaikutti myös se, kuinka aktiivinen koulussa oli. Itse olin monessa jutussa mukana ja se poiki vain hyviä asioita minulle.

Mitä odotuksia sulla oli merkonomiopiskeluista ja toteutuiko ne? Miten?

- Odotin tietysti sitä, että kun valmistun, niin minulla on hyvät lähtökohdat töihin ja osaan ne asiat mitä minulle opetetaan. Voin sanoa, että kyllä odotukset täyttyivät ahkeralla opiskelulla.

Millainen koulu Sedu on? Millaista siellä on opiskella?

- Sedu on monipuolinen oppimisympäristö, jossa on mahdollisuus päästä pitkälle. Tämä on taannut sen, että Sedussa on ollut mukava opiskella.

Millaista työssäoppiminen oli, mitä teit ja missä olit?

- Työssäoppiminen suoritettiin toisena ja kolmantena vuotena. Harjoitteluita oli kolme ja jokaisen kesto oli noin 5 viikkoa. Jokaiselle harjoittelulle oli omat näytöt ja vaatimukset, jotka piti suorittaa hyväksytysti. Olen ollut harjoittelussa Peräseinäjoen S-marketissa ja rakennusfirma Peab:n toimistossa ja asuntomyynnissä. S-marketissa työskentelin mm kassalla ja harjoittelin tekemään tilauksia. Peab:lla tein mm toimistotöitä, somistin ja olin mukana Pytinki messuilla. Opin sen, että jokainen harjoittelupäivä oli ainutlaatuinen, joista kannatti ottaa kaiken irti.

Olit aktiivisesti mukana Sedun toiminnassa. Mitä siis teit ja missä olit mukana?

- Moneen juttuun tuli lähdettyä opettajien innoittama ja tietysti omasta halusta. Tutortoiminnassa esittelimme uusille opiskelijoille kouluamme ja opintoja.
- Olin mukana myös ala-aste ikäisille järjesteyssä Yrityskylässä, jossa opetettiin lapsille yritysten pyörittämistä ja rahan käyttöä. Olin myös luokkamme VIP opiskelija, joka esim. hoiti tiedotusasiat luokassamme. Minut äänestettiin tämän lisäksi koulumme opiskelijafoorumiin, jossa saimme vaikuttaa koulumme asioihin.
- Lähdin kokeilemaan kykyjäni Taitaja -kisoihin asiakaspalveluun ja myyntiin, olin mukana semifinaalissa jossa pärjäsin aivan hyvin. Jatkopaikkaa minulle ei kuitenkaan suotu. Pidin erilaisissa tilaisuuksissa puheita, joissa oli aiheina esim. "Nuoret ja työelämä" sekä "Nuori yrittäjyys". Mukaan mahtui myös paljon muuta.
- Kolmen vuoden aikana sain hurjasti kokemusta erilaisista tehtävistä ja rohkeutta kokeilla uutta. Tärkeimpinä asioina pidin esiintymistaidon karttumista. Näin jälkeen päin kun miettii, niin toiminnassa mukana oleminen on ottanut mutta myös antanut. En vaihtaisi kokemiani asioita mihinkään.

Mitä teet nyt?

- Valmistuttuani merkonomiksi 2013 pidin välivuoden ja pääsin töihin samaiseen S-markettiin, jossa olin ollut työssäoppimassa. Nyt opiskelen toista vuotta Seinäjoen ammattikorkeakoulussa Tradenomiksi. Työskentelen myös opiskelujeni ohessa.

Mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

- Aion opiskella kovasti ja valmistua tradenomiksi sekä tehdä sellaista työtä josta pidän. Tarkkoja suunnitelmia minulla ei vielä ole työn suhteen.

Miksi merkonomiksi kannattaa opiskella?

- Mielestäni merkonomin koulutuksesta saa yleissivistävää tietoutta. Nykyään joka paikassa tarvitaan esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja