Eveliina Haapanen (20) valmistui Sedusta kaksoistutkinnosta vaatetusompelijaksi toukokuussa 2016 ja olisi saanut ylioppilaslakinkin, jos olisi halunnut. Taitava nuori nainen on toiminut yrittäjänä ja haaveilee nyt käsityöopettajan urasta.


SEDUSTA VAUHTIA UNELMIIN

Opiskeluaikanaan Haapanen sai olla monessa mukana ja joutui tekemään suuria päätöksiä.

- Tapoihini kuuluu sännätä silmät kiinni ja kohti uutta. Lukio on erilainen yhteisö, ja itseluottamus kasvoi, kun onnistuin löytämään paikkani sielläkin.  Ensimmäisten kirjoitusten aamuna päätin, että mitä ihmettä kiusaan itseäni kirjoituksilla, kun tulen kuitenkin elämäni ompelemaan.

Haapanen ei kuitenkaan ole hetkeäkään katunut sitä, että opiskeli myös lukion puolella. Opinnoista Sedussa hänelle jäivät parhaiten mieleen ikimuistoinen 6 viikon työharjoittelu Fuerteventurassa sekä kivat opettajat

Työharjoittelu ulkomailla oli uskomaton kokemus, josta jäi lukemattomia lämpimiä muistoja. Sedussa oli myös mahtavat opettajat, joilta sai apua aina, kun sitä tarvitsi!


PRONSSIA TAITAJA-KISOISSA

Haapanen on oikeasti hyvä ompelemaan, mistä on osoituksena SM-pronssi Taitaja2016-kilpailusta Seinäjoelta. Semifinaali järjestettiin Helsingissä.

Se oli aivan mahtava kokemus. Semifinaali ei jännittänyt, koska silloin tiesi etukäteen, mitä piti ommella. Finaalissa ensimmäinen päivä jännitti, koska silloin piti käyttää luovuutta ja palvella asiakasta samalla, kun ompeli. Asiakaspalvelusta sain kyllä parhaat pisteet!

 

NY-YRITTÄJÄSTÄ YRITTÄJÄKSI

Ensimmäinen NY-yritys syntyi ystävän kanssa toisena opiskeluvuonna. Oikeita asiakkaita riitti, ja Haapasesta oli mukavaa päästä tekemään yhdessä kaverin kanssa. Kolmantena opiskeluvuonna hän perusti oman NY-yrityksen, Evelinin.

-    Sain tehdä yksilöllisiä asiakastöitä monenlaisista materiaaleista. Jokaisen vartalo on erilainen, joten kaavoja pitää aina muuttaa siten, että asiakkaan parhaat puolet korostuvat. Juttelin asiakkaan kanssa ja selvitin hänen tyyliään, jotta lopputulos oli mieluinen.

Lopulta valmistuttuaan Haapanen perusti oikean yrityksen, Ompelimo Eveliinan, saadakseen ennen armeijaan menoa puoleksi vuodeksi jotakin tekemistä. Hän työskenteli Seinäjoella Törnäväntien vaatetusosastolla Osuuskunta Kampin jäsenenä.

- Minulla oli koulun tiloissa oma nurkkaus, jossa saatavillani olivat koulun teollisuuskoneet sekä opettajien apu. Se oli ihan huippua. Homma oli erittäin mukavaa ja asiakkaita riitti paljon, kun niitä oli koulunkin kautta jo entuudestaan.

Ompelimo Eveliinan tuotevalikoimaan kuuluivat kaikenlaiset lastenvaatteet, trikoomekot, paidat ja oloasut. Hyvä materiaali ja laadukas työ sekä tuotteiden kuosit, värit ja yksityiskohdat rusetteineen tekivät niistä yksilöllisiä.

Viimeisinä kuukausina töitä riitti niin paljon, että Haapanen joutui kieltäytymään osasta, sillä päivät venyivät välillä erittäin pitkiksi.

- Olin aika huono kieltäytymään, joten olin lopulta melkein burnoutin partaalla. Tykkäsin hommista vain niin paljon! Yrityksen kautta oppi tosi paljon asiakaspalvelusta ja rohkeudesta.


HAAVEENA OPETTAJAN URA

Haapanen siirtyi armeijan palvelukseen tammikuussa 2017. Palvelus kestää vuoden verran, minkä jälkeen nuorella naisella on suunnitelmissa perustaa kaverinsa kanssa pieni yritys, jonka kautta voisi tehdä töitä sivutoimisesti muun työn ohella.

- Jotakin tekemistä on oltava! Ihan mahtavaa olisi, jos pääsisin Eurokankaaseen töihin. Siinä samalla haen korkeakouluihin. Toiveena olisi päästä Joensuuhun opettajakouluun, sillä unelmanani olisi päästä opettamaan käsitöitä työkseni!

Haapanen ilmoittaa haluavansa nauttia työstään yhtä paljon kuin entiset opettajansa Sisko Latva-Karjanmaa, Tuire Karvala ja Reetta Varpula vaatetusalalla Sedussa.

Hän on valmis tekemään töitä unelmiensa eteen ja rakastaa itsensä haastamista.

- Siitä kertoo varmaan sekin, että olen hypännyt laskuvarjolla yli 200 kertaa ja viettänyt pian vuoden armeijassa lääkintäpuolen alikersanttina. Minulla ei ollut lääkinnästä ennestään mitään kokemusta. Olen sitä mieltä, että ihminen pystyy mihin tahansa, kun tekee töitä ja uskoo itseensä!