Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Töissä maisemakonttorissa

Miesvaltainen ala ei ole mikään ongelma. - Ei mua ole kohdeltu mitenkään eri tavalla. Henna Huhtala, 21, huokaa syvään. Kaikki kysyvät, miksi hän valitsi opiskella metsäkoneenkuljettajaksi.
- Se oli luontainen siirtymä. Olen aina pyörinyt koneiden kanssa, koska meillä kotona on maatila, hän perustelee. Koulussa oli Huhtalan mukaan hauskaa, ja asuntolassa asuminen oli pehmeä pudotus kotoa muuttaessa. - Asuminen oli ilmaista ja ruokaakin oli, hän hymyilee.

Kaksi työtä ja kotona maatilatöissä

Töitä tehdään aamu- ja iltavuorossa.- Aamuihmisenä pidän aamuvuorosta enemmän. Talvella näkee, kun aurinko nousee. Koppi on joskus maisemakonttori.

Valmistumisen jälkeen, vuodesta 2011, Huhtala on ollut lähes koko ajan töissä nykyisessä työpaikassaan.- Ensin olin työharjoittelussa puoli vuotta.  Kun metsäalan töitä on vähemmän syystä tai toisesta, olen töissä toisessa firmassa, jossa teen nevatöitä.

Keväisin ja syksyisin hän on kotonaan auttamassa maatilatöissä, kuten on moni muukin työntekijä. Metsätöiden lisäksi Huhtala tekee samassa firmassa satunnaisesti myös maanrakennustöitä.

Vaikka taloudellisesti vaikeat ajat vaikuttavat metsäteollisuuteen heti, Huhtala ei seuraa talousuutisia "silmä kovana". Uutisia kun tulee monta kertaa päivässä. - Metsäala elpyy yleensä ensimmäisenä.

Harventaminen on taiteenlaji

Huhtalan mukaan tekniset asiat ovat vaikeimpia.- Koneisiin tulee joskus ihmeellisiä vikoja. Helpointa asiaa on vaikea nimetä, koska ”harventaminen on taiteenlaji. Aina jollakin on jotain sanomista”.

Huhtalan ohjaama iso keltainen hakkuukone Ponsse Ergo maksaa uutena noin 400 000 euroa. - Se on isoin näistä firman keltaisista koneista. Kopin hän yrittää pitää siistinä. - Ei ole kivaa seuraavaa kuskia kohtaan, jos koppi on ihan asutun näköinen, Huhtala huomauttaa.

”Sinne vaan, jos harkitsee!”

Jatko-opinnot eivät ole ajankohtainen asia.- Jotain yrittäjäopintoja voisi joskus ottaa. Huhtalan mukaan metsäalalla riittää opittavaa ja haastetta.- Aina voisi olla vähän nopeampi tekemään töitä, hän miettii.

Jos metsäala kiinnostaa muitakin tyttöjä, ujostelu opintojen suhteen kannattaa jättää sikseen.- Sinne vaan, jos harkitsee!

ÄLÄ MISSAA OPISKELUPAIKKAA - Hae opiskelemaan Tuomarniemelle!

Sedu sai metsäkoneenkuljettajakoulutukselle oman järjestämisluvan.

 

Jonna Vuoto, teksti ja kuva