Edit 09/2020: Kansallinen lähettävä organisaatio Skills Finland teki päätöksen, että Suomi ei osallistu jo aiemmin tammikuulle 2021 siirrettyihin EuroSkills-kilpailuihin COVID19-tilanteen vuoksi. Tämä ei poista eikä himmennä ammattitaitomaajoukkueen jäsenten upeaa osaamista ja kisoja edeltävää omistautumista harjoittelulle & osaamisensa edelleen kehittämiselle. Ammattilainen on aina valmis oppimaan uutta! Se käy myös Henrin tarinasta ilmi.

EuroSkills on kansainvälinen ammattitaitokilpailu, johon osallistutaan maailmanlaajuisesti. Kilpailu järjestetään seuraavan kerran Grazissa syyskuussa 2020, ja ajoneuvoasentaja Henri Elenius on lähdössä edustamaan Suomea autonasennus-lajissa!

Henri Elenius on 23-vuotias, Sedusta vuonna 2016 erinomaisin arvosanoin valmistunut ajoneuvoasentaja, erikoismainintana todistuksessaan ”huippuosaajana toimiminen”. Henri osallistui ammattitaidon SM-kilpailuihin vuonna 2015 ja 2016, tuoden molemmista kultamitalit kotiin. Kilpailukokemusta siis löytyy.

- Kilpaillessa kyse ei ole normaalista korjaamotilanteesta. Teet töitä samalla, kun yleisöä on seuraamassa tilannetta kameroiden kanssa metrin-parin päässä, ja tuomarit kyselevät ”mitä teet” ja ”miksi teet noin”. Siinä on tosi kova paine, Henri kertoo.

- Henrin ehdottomat valtit kilpailutilanteessa ovatkin rauhallisuus, sekä ongelmanratkaisukyky, oman osaamisen jatkuva kehittäminen ja kaksikielisyys, valmentaja-opettaja Jani Mikkilä Sedusta kertoo.

Maailmanluokan kilpailu


Jani Mikkilä toimii toista kertaa valmentajana EuroSkills-kilpailuissa. – Kilpailussa korostuu tiedon hakeminen ja valmistajan tiedon hyödyntäminen sekä ongelmanratkaisukyky. Pisteytyksessä otetaan tehtävän ratkaisun lisäksi huomioon erilaisia asioita, kuten työturvallisuus, ergonomia ja asiakaspalvelutaidot, Mikkilä luettelee.

Kotimaisiin Taitaja-kisoihin verrattuna EuroSkills-kilpailut ovat suuruudeltaan aivan eri luokkaa. – Siellä myös tullaan eri tavalla lähelle ja kuvaamaan kilpailijoita, Mikkilä kertoo. – Huomaa, että oppilasyleisö on aidosti kiinnostunut.


Matkaan vaatimukset ja vahvuudet tuntien


Autonasennuksen osalta kilpailusta tiedetään jo työn kohteena olevien autojen merkit. – Uudenmallisia BMW:tä siellä tulee ainakin olemaan. Koritöihin ja alustatöihin liittyviä rasteja tulee olemaan useampi ja yksi moottorirasti, Mikkilä luettelee.

– Tehtävistä hyvin suoriutuakseen ja menestyäkseen kilpailijalla tulee olla loogista päättelykykyä, paineensietokykyä sekä halua löytää viat. Tietenkin ammattitaitoakin tarvitaan, mutta se on vain osa kilpailussa tarvittavista ominaisuuksista.

Tehtäviin käytettävää aikaa ei pisteytetä. – Resurssimme ovat osittain erilaiset – osa kansainvälisistä kilpailijoista asuu lähellä suuria autotehtaita ja monet heistä ovat käyttäneet jo viimeisen vuoden valmistautuen pelkästään kilpailuun. Lähdemme kilpailuun siinä suhteessa takamatkalta, mutta me paikkaamme sitä pitkäjänteisyydellä, Mikkilä toteaa ja uskoo Henrillä olevat hyvät mahdollisuudet menestyä kilpailussa. – Rauhallisella ja jämptillä asenteella mennään.


Motivaatio kohdillaan ja jännitystä vatsanpohjassa


EuroSkillseissä on lajeja kaiken kaikkiaan 45, ja Suomen maajoukkueessa on 24 kilpailijaa. Skills Finland järjestää kilpailijoille yhteisiä leirejä, ja Henri osallistui tammikuussa järjestetylle maajoukkueleirille, jossa hän tapasi myös joukkuetoverinsa muista lajeista. Toukokuussa piti olla seuraava yhteinen, viikon mittainen leiri, mutta leiri peruttiin korona-viruksen vuoksi.

- Siellä käydään läpi kisoja yleisellä tasolla ja tutustutaan toisiimme. Samalla luodaan joukkuehenkeä, Henri kertoo. – Meillä on hyvä porukka, ja hyvällä fiiliksellä lähdetään. Kesäkuun leiristä ei ole vielä tietoa järjestetäänkö sitä.

Lajikohtaisesta valmentautumisesta kilpailijalla ja valmentajalla on vapaus päättää itse. – Valmentautuminen voisi suuntautua ainakin BMW-merkkiin. Kun saamme tarkemmat tiedot automalleista, käymme niihin käsiksi. Selvitämme myös mitä koulutuksia yhteistyökumppanimme voivat Henrille tarjota, Mikkilä luettelee.

- Henri suorittaa myös ajoneuvoalan ammattitutkinnosta joitain osia tai koko tutkinnon. Tämä on osa hänen valmentautumistaan.

- Otan vastaan kaiken mahdollisen, mitä voin autoalalta oppia, Henri kertoo. – Haluni kehittyä on kova.

Tavoitteistaan Henri toteaa ykskantaan: - Ei kai sinne häviämään lähdetä ainakaan.

Valmentaja Mikkilä on myös selkeästi hieman jännittynyt. – Näen Henrillä olevan erittäin hyvät mahdollisuudet menestyä kilpailussa, hän hymyilee.


Maajoukkueen_digijuliste_256x1440px.jpg


"Ei kai sinne häviämään lähdetä ainakaan."

 

 

Elenius_Henri_silmalasipainen_nuori_mies_700x590jpg.jpg


Ainutlaatuinen mahdollisuus

Kiinnostaako Henrin sponsorointi? Ota yhteyttä Jani Mikkilään.

EuroSkills2020_Logo_Farbe_positiv.png