Aina oma ala ei löydy ensimmäisellä yrittämällä. Tämän tietää hyvin kauhajokinen Inka Torvinen, joka opiskelee Sedu Kurikassa verhoilu- ja sisustusalan artesaaniksi.

 

Kokista artesaaniksi

Kauhajokinen Inka on opettajiensa mukaan itsenäinen, nopeasti oppiva ja käsistään taitava nuori nainen. Artesaaniksi opiskeleva Inkalla on jo yksi tutkinto taskussa. Valmistuttuaan viime keväänä kokiksi hän kuitenkin totesi, ettei ala ole häntä varten.

Entisöinti- ja pintakäsittelyala oli Inkalle ennestään tuttu äidin kautta, jolla on alan yritys. Inka oli auttanut äitiään aiemmin yritystoiminnassa mm. talonmaalauksessa ja entisöimällä pari tuolia. Kokiksi valmistumisen jälkeen Inka päättikin hakea heti syksyllä alkavaan artesaani-koulutukseen.

Koska Inkalla oli jo pohjalla yksi ammatillinen tutkinto, opinnot ovat edenneet aiempaa rivakampaa tahtia. – Meillä on erikseen kakkosten porukka. Minun ei ole tarvinnut opiskella yhteisiä aineita uudelleen, koska olen jo suorittanut ne, Inka kertoo. Hän onkin saanut keskittyä itselleen mieluisiin ammatillisiin aineisiin.

- Tällä hetkellä teen töitä puupuolella, koska minulla on verhoomopuolelta hyväksilukuja. Parasta täällä on se, että pääsee tekemään ja saa tehdä omaa vauhtia.

Inka onkin tehnyt jo melkoisesti. Hän luettelee tehneensä mm. värikkään nojatuolin, penkin kahdesta vanhasta tuolista, sohvan, pinnatuolit, äidilleen muutaman jalkasarjan ja entisöineensä keinutuolin. – Täällä saa aika lailla vaikuttaa itse siihen, mitä tekee, Inka kertoo tyytyväisenä.

 

Yrittäjyys verissä

Kuten yrittäjä-äidin tyttärelle sopii, Inka on perustanut opintojensa ajaksi NY-yrityksen. – Haastavinta NY-yrittäjyydessä ovat olleet paperihommat. Töiden tekemiseen saan paljon apua opettajilta, jos sitä tarvitsen, Inka kertoo. Hän on perustanut yritykselleen omat facebook-sivut markkinointia varten ja työt ohjautuvat opettajien kautta. – Olen tehnyt NY-yrityksen kautta mm. sohvan ja lakannut pulpettien kansia, Inka toteaa.

Oman yrityksen perustaminen opintojen jälkeen on vielä mietinnässä. – En tiedä sanoa vielä. Saattaa olla, että menen äidin yritystoimintaan mukaan, Inka kertoo mahdollisuuksistaan.

Yrittäjä-äiti on ollut Inkan apuna opintojen aikana. – Kysyn äidiltä neuvoja aika usein töiden kanssa. Hänellä on paljon kokemusta ja häneltä on helppo kysyä apua, Inka toteaa. Inka on myös hyödyntänyt äidin yrittäjyyttä ammattitaidon osoittamisessa: - Olen tehnyt näyttöjä äidin työmailla, hän kertoo.

Sedussa Inka kertoo oppineensa mm. eri työtarvikkeista. – Esimerkiksi maaleja on todella paljon erilaisia ja on tärkeää oppia minkälainen tuote sopii mihinkin materiaaliin.

 

Käsillä tekeminen parasta

Alasta haaveileville ja opiskelemaan tuleville Inka nostaa neuvoksi kaksi ominaisuutta: - Tarvitaan silmää väreille ja maalaisjärkeä. Jälkimmäistä tarvitaan mm. koneiden kanssa, jotta välttää turhat onnettomuudet.

Kysyttäessä mikä alassa on parasta, Inkalla on heti vastaus valmiina: - Se, että saa tehdä käsillä töitä ja näkee käsiensä jäljen.