Halu opiskella kuljettajaksi lähti harrastuksesta

Alaa kannattaa vaihtaa sellaiseen mistä oikeasti tykkää

Janne Saanio on harrastanut linja-autojen valokuvaamista kymmenisen vuotta. Sitä kautta hän kiinnostui myös opiskelemaan linja-autonkuljettajaksi. Noin vuoden kestävää työvoimakoulutusta hän käy Sedussa Vaasassa.

Isokyröläinen Janne Saanio vaihtoi totaalisesti alaa. –Tein vartijan töitä noin 20 vuotta, josta viimeiset 10 vuotta esimiehenä. Sitten jouduin työttömäksi, kertoo Saanio. Valokuvausharrastukseni on liittynyt linja-autoihin ja niin hakeuduin kuljettajakoulutukseen. Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja tarkoitus olisi valmistua noin vuodessa linja-autonkuljettajaksi. Nyt on menossa toinen ajoviikko ja olemme ajaneet Vaasa-Seinäjoki-Rengonharju väliä. Tulevaisuudessa haaveilen, että pääsen ajamaan mahdollisimman monenlaisia ajoja ja erilaisilla linjoilla. Jostakin pitää kuitenkin työt aloittaa. Minua kiinnostaa myös ulkomailla ajaminen. Olen ajanut paljon autolla Saksassa, joten ajo Euroopassa on tuttua.

Valokuvausta sekä työtä kuljettajana ja vartijana

-Jos haluat vaihtaa alaa, vaihda sellaiseen mikä oikeasti kiinnostaa, sanoo Saanio. Linja-autonkuljettajan hyviä ominaisuuksia ovat rauhallisuus ja kohteliaisuus. Hyvä kuljettaja välittää myös mitä matkustamossa tapahtuu ja ottaa huomioon muun liikenteen ja asiakkaat.

-Turvallisuusalaa en ole kokonaan jättänyt, vaan teen edelleen vartijan töitä viikonloppuisin sekä tulevan kesäloman ajan. Vartijan työssä olen päässyt tekemään käytännössä ihan kaikkea mahdollista mm. kauppakeskuksen vartioinnista aina arvokuljetuksiin ja henkilösuojaukseen asti.

-Aktiivisia linja-autojen valokuvaajia on Suomessa noin 20 henkilöä. Olen heistä yksi ja mahdollisesti eniten Suomea kiertävä kuvaaja. Olen valokuvannut noin 12 000 kuvaushetkellä Suomen rekisterissä olevaa bussia. Valokuvat talletan arkistooni ja nettigalleriaan. Yksi mielenkiintoisista kuvaamistani käytössä olevista busseista on vuodelta 1976. Se ajaa yhä vuonna 2019 Haapavedellä kouluvuoroja. Mielenkiintoisia ovat myös vanhemmat katoavat korimallit, joita on liikenteessä enää muutamia kappaleita.

Jannen kuviin voit käydä tutustumassa osoitteessa: vaxi81.kuvat.fi

Hae nyt mukaan linja-autonkuljettajakoulutukseen

 

Haapaveden bussi 700x590px.jpg

Nivalalaisen Paakinahon #31 OCX-537 Scania B86S vm. 1976 Lahti 10 Haapavedellä. Kuva: Janne Saanio.