Opiskelun kautta olet asiantuntija työssäsi

Vaikka ravintola-ala ei nuorempana kolahtanut, niin myöhemmin yhdistin mielessäni aiemmat elintarvikealan ja merkonomiopinnot ja lähdin etsimään asiakaspalvelupainotteista työtä, kertoo Jelena. Halusin työskennellä ravintolaympäristössä ja tein saliapulaisen ja tarjoilijan töitä ilman koulutusta itsenäisesti.

-Töitä tehdessä tuntui kuitenkin siltä, että osaamista puuttuu ja pitäisi vielä kehittää itseään. Minulla ei ollut tarpeeksi tietoa esim. siitä miten kattaus tehdään oikeaoppisesti tai mitkä viinit soveltuvat eri tilaisuuksiin sekä muut pienet yksityiskohdat työssä. Toisin sanoen alan perusteet olivat hukassa. Koska halusin kehittyä työntekijänä ja mahdollistaa itselleni alan töitä enemmän, hakeuduin Seduun suorittamaan Ravintolan asiakaspalvelun osaamisalan, tarjoilijan koulutusta.  

-Koulutukseen on kuulunut paljon käytännöntöitä ja sitä kautta oppii parhaiten, kuten minkälainen on hyvä viini, miltä eri viinit maistuvat ja mistä eri maista ne tulevat. Oppii myös suosittelemaan viinejä ja muita alkoholijuomia eri ruoille sekä niiden oikeaoppista käsittelyä eri tilanteissa. Koulutuksessa on myös tullut täydellisesti opittua erilaiset kattaukset, tarjoilujärjestykset ja yleisesti monipuoliset asiakaspalvelut eri tilanteisiin.

Opiskelun kautta olet asiantuntija työssäsi

-Hae tarjoilijaopintoihin, jos ala kiinnostaa ja keskity siihen täysillä, kehottaa Jelena. Jos tekee yhtä aikaa osa-aika töitä ja opiskelee, niin opiskelusta ei saa niin paljon irti. Opiskelu vie kuitenkin vain pienen ajan elämästä ja koulutus sinänsä ei ole pitkä. Kannattaa opiskella, sitä kautta olet asiantuntija työssäsi ja tiedät, miten parhaiten pystyt työskentelemään eri paikoissa. Töitä ehtii tehdä sitten vielä koulutuksen jälkeenkin. Myös palkka nousee, kun osaamisesta on todistus.

-Opiskelun aikana huomasin ne tärkeimmät kohdat, missä haluan kehittyä ja minkälaisessa työympäristössä jatkossa työskennellä. Koulutukseen kuului myös paljon työssäoppisjaksoja ja se oli kyllä ihan opettavaista. Ideana oli nähdä erilaisia työskentelytapoja ja miten ravintoloiden toimintatapa ja asiakaskunnat poikkeavat toisistaan sekä opin erilaisia ruoka- ja juomakulttuureita.

Tarjoilijan työ on laaja-alainen

Työssäoppimaan Kuortaneen Urheiluopiston ravintola Aaltoon Jelena ei päätynyt sattumalta. –Jo pari kesää aikaisemmin mietin, että olisiko täällä kiva työskennellä, kertoo Jelena. Tämä on iso ravintola ja täällä on paljon henkilöstöä. Työ on haastavaa ja päivittäisiä rutiineita on paljon. Koen, että täällä on hyvät mahdollisuudet kehittyä ja työ on riittävän haasteellista.

-Tarjoilijan työ on hyvin laaja-alainen. Voi mennä töihin esim. á la carte ravintolaan, lounasravintolaan, pitopalveluyritykseen, tilausravintolaan tai kahvilaan. Valmistun tarjoilijan ammattiin pian ja se tuntuu kyllä todella hienolta! Koulutuksen jälkeen on valmiina uusi työpaikka, jossa tulevaisuudessa hyödynnän varmasti oppimaani asioita ja sitä kautta lähden kehittämään itseäni vielä enemmän, hymyilee Jelena.

Sinustakin tarjoilija?