Seinäjokinen Jenna Koivusaari päätti keväällä peruskoulun, mutta eteni
hyvää vauhtia opinnoissaan kesätyön ohessa. Sen mahdollisti
uusi kesäoppisopimus ja kesätyöpaikka Joupiskalla. Koivusaari suorittaa
Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta kahta eri
osatutkintoa: Ravitsemispalveluissa toimiminen ja katu- ja
pikaruokapalvelut.
-Koen kesäoppisopimuksen hyödyllisenä tulevaisuuttani ajatellen,
kertoo Koivusaari. Saan osaamisestani todistuksen, normaalin
työtodistuksen lisäksi. Se avaa uusia ovia tulevia työpaikkoja
ajatellen. Todistus on näyttö osaamisestani. Asiakaspalvelu on mun juttu
ja etenkin Rollsissa on kiva tehdä töitä. Syksyllä aion jatkaa lukioon.
-Tänä kesänä Joupiska on avannut jäätelökioskin, johon hain
työntekijää, kertoo yrittäjä Jari Horttana. Kuulin, että oppisopimuksen
käytännön järjestelyt ovat uuden ammatillisen lain voimaantullessa
yksinkertaistuneet ja otin Jennan töihin kesäoppisopimuksella.
Oppisopimuksella palkattu työntekijä on myös yrittäjälle edullisempi
vaihtoehto. Yrittäjän on hyvä kuitenkin tietää alansa oppivaatimukset.
Minulla on ollut koko ajan Sedun opiskelijoita työssäoppimassa ja
minusta on tärkeää, että voin auttaa nuoria työelämässä eteenpäin. Se on
tärkeää myös koko alaa ajatellen.
Kesäoppisopimuksesta saat työtodistuksen ja todistuksen osaamisesta
-Joupiskan rolls, on oiva paikka suorittaa tutkinnon katu- ja
pikaruokaosio, kertoo Sedun Ravintola- ja cateringalan lehtori Marita
Mäenpää. Ravitsemuspalveluissa toimiminen tuo esiin
peruskeittiötekemistä ja asiakaspalvelua. Kesäoppisopimuksessa nuori saa
normaalin työtodistuksen lisäksi todistuksen osaamisesta, työnantaja
saa työvoimaa edullisemmin ja samalla kehittyy koko työyhteisön
osaaminen. Kun yrittäjä on tehnyt päätöksen työntekijän palkkaamisesta,
astuu kuvioon mukaan alan opettaja, joka laatii yhdessä työntekijän
kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman; mitä
opiskellaan, kuinka kauan ja koska on näyttö.
-Kun yhdessä laaditaan työlle tavoitteet, niin opiskelija on
motivoitunut tekemään työtä ihan eri tavalla, sanoo Mäenpää. Myös
vakituisen henkilökunnan tuotetuntemus kasvaa ja se lisää laatua
työpaikalla. Tässä mallissa opiskelijallakin on oma vastuunsa, koska
lähipäivien sijasta tehtävät tehdään itsenäisesti.
Sedun työelämäpalvelut auttaa yrittäjää
-Sedun työelämäpalvelut auttaa jokaista yrittäjää
oppisopimuskoulutuksen suunnittelussa, sanoo Sedun Työelämäpalveluiden
asiakasvastaava Minna Sainio. Teemme neuvontatyötä yrityskäynnein ja
kerromme työntekijälle ja työnantajalle, mitä oppisopimus edellyttää.
Suunnittelemme riittävää ohjausta ja kartoitamme, onko yrittäjällä
mahdollistaa tarjota työntekijälle tutkinnon osiin kuuluvia työtehtäviä.
Tämän jälkeen yrittäjä tekee päätöksen ja kirjoitetaan sopimuspaperit.
Meihin kannattaa olla heti yhteydessä, kun oppisopimusasiat tulevat
ajankohtaisiksi, joko olemassa olevalle työntekijälle tai uuden
työntekijän rekrytoinnissa.
-Mielestäni yrittäjällä ja oppilaitoksella on yhteinen vastuu siitä,
että työelämään saadaan uusia osaavia työntekijöitä, sanoo Mäenpää. Me
ollaan vähän niin kuin työkavereita. Opettaja kantaa pedagogisen vastuun
siitä, että asia on opittu. Opiskelijan kannattaa muistaa, että
kesätöissä hankittu osaaminen on hyvä pohja tuleville opinnoille ja
lyhentää opiskeluaikaa ja voi vähentää tarvetta ottaa opintolainaa,
sanoo Mäenpää. Työn hakeminen vaatii aktiivisuutta ja hakija ajaa
laadulla ohi, kun taskussa on alan osatutkintotodistus.
-Meillä koko henkilökunta on mukana ja kaikki ohjaavat
harjoittelijoita, sanoo Horttana. Jokainen myös ohjaa omalla tyylillään.
Me yrittäjät emme ole vanhempia, emmekä opettajia ja joskus ohjaaminen
on hieman haasteellistakin. Työnantajalle tämä on kuitenkin ystävällinen
tapa rekrytoida. Yrittäjän ja oppilaitoksen tiivis yhteistyö auttaa.
Tällä hetkellä meillä on töissä kaksi vakituista ja viisi
kesätyöntekijää. Talvella tarvitsemme enemmän henkilökuntaa.
Seinäjoen Joupiskalla käy päivittäin noin 30-50 henkilöä lounaalla.
-Eilen oli tutina päivä, kun lounastajia tuli syömään poikkeuksellisen
paljon, kertoo Koivusaari. Työskentelimme kahdestaan Essin kanssa
aamuvuorossa ja kiirettä piisasi, mutta kaikille saatiin ruokaa ja
asiakkaat olivat tyytyväisiä. Samalla sitä oppi keinoja, miten ruokaa
”taiotaan” lisää, naurahtaa Koivusaari.
Taitava-hanke
Sedussa meneillään oleva Taitava-hanke on mahdollistanut yhteistyössä
Seinäjoen kaupungin työllisyyspalveluiden Linke-hankkeen kanssa mm.
Apila kirjaston kahvilatyöntekijöille osatutkintojen suorittamisen,
kertoo Mäenpää. Tämä parantaa työllistymismahdollisuuksia ja vastaa
työelämän tarpeisiin pikaisesti ja kehittää alaa. Nykyään ammattia ei
hankitakaan enää yhdellä tavalla. Onneksi on uusia väyliä heillekin,
jotka eivät halua istua koulunpenkillä. Lisäksi opintoihin voi hakeutua
jatkuvasti avoimen haun kautta. Tätä uutta ammatillisen oppimisen väylää
kannattaisi jokaisen hyödyntää. Tarjoilualalla asiakaspalvelussa
toimivia on paljon, joilla ei ole osaamisestaan kertovaa todistusta.
Heille on tämä oiva mahdollisuus nostaa osaamisensa tasoa ja parantamaan
palvelun laatua.
Oppisopimuksen solmiminen ei ole voimannäyte
-Suhteellisen vähällä pääsi paperitöistä, kertoo yrittäjä Horttana.
Yrittäjällä pitää olla alansa asiantuntemus ja vastuu, että opetus
toimii normaalin työn ohessa. Hyvä suunnittelu alussa on kaiken perusta.
Pidimme kaksi suunnittelupalaveria ja sähköpostin kautta täytimme
alkukartoituksen.
Joupiska viihdyttää ja syöttää kesät talvet
Vaikka Joupiska on tunnettu laskettelukeskuksena, tapahtuu siellä
myös kesäisin. -Lähialueen asukkaat ja vähän kauempaakin, tulevat
viettämään meille viikonloppua karaoken ja livebändin merkeissä, kertoo
Horttana. Meillä on myös erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Me
toteutamme yksityistilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaisesti esim.
kokouksia ja synttäreitä. Käytettävissä on myös saunatilat.
Viikonloppuisin on karaokea ja livebändejä.