Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Opiskelut etenivät kesätyön ohessa

yrittäjä ja kesätyöntekijä hyötyvät oppisopimuksesta

Seinäjokinen Jenna Koivusaari päätti viime keväänä peruskoulun, mutta eteni hyvää vauhtia opinnoissaan kesätyön ohessa. Sen mahdollisti uusi kesäoppisopimus ja kesätyöpaikka Joupiskalla. Koivusaari suoritti Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta kahta eri osatutkintoa: Ravitsemispalveluissa toimiminen ja katu- ja pikaruokapalvelut.

-Koen kesäoppisopimuksen hyödyllisenä tulevaisuuttani ajatellen, kertoo Koivusaari. Saan osaamisestani todistuksen, normaalin työtodistuksen lisäksi. Se avaa uusia ovia tulevia työpaikkoja ajatellen. Todistus on näyttö osaamisestani. Asiakaspalvelu on mun juttu ja etenkin Rollsissa on kiva tehdä töitä. Syksyllä aion jatkaa lukioon.

-Viime kesänä Joupiska avasi jäätelökioskin, johon hain työntekijää, kertoo yrittäjä Jari Horttana. Kuulin, että oppisopimuksen käytännön järjestelyt ovat uuden ammatillisen lain voimaantullessa yksinkertaistuneet ja otin Jennan töihin kesäoppisopimuksella. Oppisopimuksella palkattu työntekijä on myös yrittäjälle edullisempi vaihtoehto. Yrittäjän on hyvä kuitenkin tietää alansa oppivaatimukset. Minulla on ollut koko ajan Sedun opiskelijoita työssäoppimassa ja minusta on tärkeää, että voin auttaa nuoria työelämässä eteenpäin. Se on tärkeää myös koko alaa ajatellen.

Kesäoppisopimuksesta saat työtodistuksen ja todistuksen osaamisesta

-Joupiskan rolls, on oiva paikka suorittaa tutkinnon katu- ja pikaruokaosio, kertoo Sedun Ravintola- ja cateringalan lehtori Marita Mäenpää. Ravitsemuspalveluissa toimiminen tuo esiin peruskeittiötekemistä ja asiakaspalvelua. Kesäoppisopimuksessa nuori saa normaalin työtodistuksen lisäksi todistuksen osaamisesta, työnantaja saa työvoimaa edullisemmin ja samalla kehittyy koko työyhteisön osaaminen. Kun yrittäjä on tehnyt päätöksen työntekijän palkkaamisesta, astuu kuvioon mukaan alan opettaja, joka laatii yhdessä työntekijän kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman; mitä opiskellaan, kuinka kauan ja koska on näyttö.

-Kun yhdessä laaditaan työlle tavoitteet, niin opiskelija on motivoitunut tekemään työtä ihan eri tavalla, sanoo Mäenpää. Myös vakituisen henkilökunnan tuotetuntemus kasvaa ja se lisää laatua työpaikalla. Tässä mallissa opiskelijallakin on oma vastuunsa, koska lähipäivien sijasta tehtävät tehdään itsenäisesti.

Sedun työelämäpalvelut auttaa yrittäjää

-Sedun työelämäpalvelut auttaa jokaista yrittäjää oppisopimuskoulutuksen suunnittelussa, sanoo Sedun Työelämäpalveluiden asiakasvastaava Minna Sainio. Teemme neuvontatyötä yrityskäynnein ja kerromme työntekijälle ja työnantajalle, mitä oppisopimus edellyttää. Suunnittelemme riittävää ohjausta ja kartoitamme, onko yrittäjällä mahdollistaa tarjota työntekijälle tutkinnon osiin kuuluvia työtehtäviä. Tämän jälkeen yrittäjä tekee päätöksen ja kirjoitetaan sopimuspaperit. Meihin kannattaa olla heti yhteydessä, kun oppisopimusasiat tulevat ajankohtaisiksi, joko olemassa olevalle työntekijälle tai uuden työntekijän rekrytoinnissa.

-Mielestäni yrittäjällä ja oppilaitoksella on yhteinen vastuu siitä, että työelämään saadaan uusia osaavia työntekijöitä, sanoo Mäenpää. Me ollaan vähän niin kuin työkavereita. Opettaja kantaa pedagogisen vastuun siitä, että asia on opittu. Opiskelijan kannattaa muistaa, että kesätöissä hankittu osaaminen on hyvä pohja tuleville opinnoille ja lyhentää opiskeluaikaa ja voi vähentää tarvetta ottaa opintolainaa, sanoo Mäenpää. Työn hakeminen vaatii aktiivisuutta ja hakija ajaa laadulla ohi, kun taskussa on alan osatutkintotodistus.

-Meillä koko henkilökunta on mukana ja kaikki ohjaavat harjoittelijoita, sanoo Horttana. Jokainen myös ohjaa omalla tyylillään. Me yrittäjät emme ole vanhempia, emmekä opettajia ja joskus ohjaaminen on hieman haasteellistakin. Työnantajalle tämä on kuitenkin ystävällinen tapa rekrytoida. Yrittäjän ja oppilaitoksen tiivis yhteistyö auttaa. Tällä hetkellä meillä on töissä kaksi vakituista ja viisi kesätyöntekijää. Talvella tarvitsemme enemmän henkilökuntaa.

Seinäjoen Joupiskalla käy päivittäin noin 30-50 henkilöä lounaalla. -Eilen oli tutina päivä, kun lounastajia tuli syömään poikkeuksellisen paljon, kertoo Koivusaari. Työskentelimme kahdestaan Essin kanssa aamuvuorossa ja kiirettä piisasi, mutta kaikille saatiin ruokaa ja asiakkaat olivat tyytyväisiä. Samalla sitä oppi keinoja, miten ruokaa ”taiotaan” lisää, naurahtaa Koivusaari.

Taitava-hanke

Sedussa meneillään oleva Taitava-hanke on mahdollistanut yhteistyössä Seinäjoen kaupungin työllisyyspalveluiden Linke-hankkeen kanssa mm. Apila kirjaston kahvilatyöntekijöille osatutkintojen suorittamisen, kertoo Mäenpää. Tämä parantaa työllistymismahdollisuuksia ja vastaa työelämän tarpeisiin pikaisesti ja kehittää alaa. Nykyään ammattia ei hankitakaan enää yhdellä tavalla. Onneksi on uusia väyliä heillekin, jotka eivät halua istua koulunpenkillä. Lisäksi opintoihin voi hakeutua jatkuvasti avoimen haun kautta. Tätä uutta ammatillisen oppimisen väylää kannattaisi jokaisen hyödyntää. Tarjoilualalla asiakaspalvelussa toimivia on paljon, joilla ei ole osaamisestaan kertovaa todistusta. Heille on tämä oiva mahdollisuus nostaa osaamisensa tasoa ja parantamaan palvelun laatua.

Oppisopimuksen solmiminen ei ole voimannäyte

-Suhteellisen vähällä pääsi paperitöistä, kertoo yrittäjä Horttana. Yrittäjällä pitää olla alansa asiantuntemus ja vastuu, että opetus toimii normaalin työn ohessa. Hyvä suunnittelu alussa on kaiken perusta. Pidimme kaksi suunnittelupalaveria ja sähköpostin kautta täytimme alkukartoituksen.

Joupiska viihdyttää ja syöttää kesät talvet

Vaikka Joupiska on tunnettu laskettelukeskuksena, tapahtuu siellä myös kesäisin. -Lähialueen asukkaat ja vähän kauempaakin, tulevat viettämään meille viikonloppua karaoken ja livebändin merkeissä, kertoo Horttana. Meillä on myös erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Me toteutamme yksityistilaisuuksia asiakkaiden toiveiden mukaisesti esim. kokouksia ja synttäreitä. Käytettävissä on myös saunatilat. Viikonloppuisin on karaokea ja livebändejä.

Jos oppisopimus kiinnostaa, ota yhteyttä: oppisopimus@sedu.fi tai soita p. 040 868 0627