Ylioppilas Jenny valitsi maatalousalan  perustutkinnon

ELÄINTENHOITAJAN KOULUTUS ON PORTTI HAAVEIDEN AMMATTIIN

Eläintenhoitajaksi opiskeleva Jenny Niemelä ohjaa jaloissaan hyöriviä suomenlapinkoira Usvaa ja pieni amerikanpaimenkoira Miloa sujuvasti. Jenny on opiskellut maatalousalan perustutkintoa vasta ½ vuotta, mutta eläinosaaminen on vahvaa jo nyt. Kokemusta on kertynyt lapsuudenkodissa Laihialla, kahdeksan koirarodun parissa.

- Olen haaveillut työstä eläinten parissa kauan. Ajattelin jo varhaisessa vaiheessa, että yliopistohaaveen rinnalla on hyvä olla muitakin vaihtoehtoja. Lukioaikana vahvistuikin ajatus, että ammatillinen perustutkinto on hyvä lisäaskel kohti haaveiden ammattia.

Jennyn haaveissa siintää eläinlääketieteellinen tiedekunta ja ura eläinlääkärinä.

 

 TUOTANTO- JA PIENELÄIMET TUTUIKSI SAMALLA KERTAA

Ensimmäinen syksy Ilmajoella kului joutuisasti.

- Opiskeluohjelmani on täyttynyt erilaisiin eläimiin, koneisiin sekä työvälineisiin liittyvistä opinnoista. Vacca Oy:n yrittäjien vetämän opetusnavetan lisäksi olemme harjoitelleet mm. Iso-Tuiskun sikalassa, metsässä, konehallissa ja maatilarakentamisen parissa.

- Traktoria olemme päässeet ajamaan etuperin, takaperin ja peräkärryn kanssa, Niemelä naurahtaa ja toteaa mahdollisuuksia käytännön harjoitteluun löytyvän riittävästi niin eläinten kuin koneiden osalta.

 Tuotantoeläinten lisäksi tutuiksi ovat tulleet mm. koira ja kissa. Liskoihin ja jyrsijöihin on perehdytty toistaiseksi teoriaopinnoissa.

- Monipuolisesta eläinosaamisesta on hyötyä, jos aikoo pärjätä eläinlääkärin työssä. Miksi keskittyä vain jompaankumpaan, kun voi valita molemmat, Jenny pohtii.

- Vaikka tulin Ilmajoelle erityisesti pieneläimet mielessäni, tuotantoeläimiin liittyvät opinnot ovat lisänneet innostusta. En esimerkiksi aiemmin tiennyt, miten lehmää ohjataan, kunnes opetusnavetan yrittäjä selitti tämän käytännössä. En pistäisikään pahakseni, vaikka päätyisin opintojen aikana ja välissä töihin joko sikalaan tai navettaan.

Keväällä käynnistyvät työpaikalla oppimisen jaksot Niemelä toivoo suorittavansa sikatilalla ja eläinklinikalla.

  

VIIHTYISÄÄ OPISKELIJAELÄMÄÄ ILMAJOELLA

Koronasyksy oli monella tapaa poikkeuksellinen. Kokoontumisrajoitusten takia Niemelänkin syksy kului lähinnä omalla asunnolla Ilmajoen keskustassa sekä opintojen parissa.

- Ilmajoki oli minulle uusi ympäristö, mutta kyllä täällä viihtyy.

- Opiskelu tuntuu mieluisalta, kun pääsee kunnolla tekemään juuri niitä asioita, mitä työelämässä oppimisen jaksoilla ja työssä tarvitsee. Toivon suorittavani opiskeluaikana myös tarvittavat luvat eläinten kuljettamiseen, Niemelä listaa opiskeluun sisältyviä haaveita.

TERVEISIÄ YHTEISHAKUUN VALMISTAUTUVILLE

- Maatalousalan perustutkinto sopii sellaisille ihmisille, jotka eivät kaihda fyysistä työtä. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos haluat työskennellä eläinten parissa, luonnonläheisellä alalla.

Eläintenhoitajana pärjäät, kun hallitset oikeat ja turvalliset työtavat, osaat käsitellä eläimiä ja olla sujuvassa vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.


KLINIKKAELÄINHOITAJAN KOULUTUS KÄYNTIIN ELOKUUSSA

Sedu Ilmajoen henkilöstöllä on hyviä uutisia kerrottavanaan eläintenhoitajan työstä kiinnostuneille

- Järjestämme ainoana maakunnassa eläintenhoidon ammattitutkintoon sisältyvää koulutusta. Ilmajoella olet voinut opiskella trimmaajaksi tai eläintenkouluttajaksi jo muutaman vuoden ajan. Elokuussa käynnistämme uutena vaihtoehtona klinikkaeläinhoitajan koulutuksen yhteistyössä eläinsairaala Evidensian kanssa, opettaja Virpi Norja kertoo.

- Pääsyvaatimuksena on eläinten- tai terveydenhoitoalan peruskoulutus tai sitä vastaavat tiedot ja taidot. Haku koulutukseen avautuu maaliskuussa ja opiskelijat valitaan kesäkuussa.

Lue lisää: sedu.fi/klinikkaelainhoitaja