Jere tekee kaksoistutkintoa ja valmistuu yhdistelmäajoneuvon-kuljettajaksi

-Logistiikka-ala vaatii paljon ja se opitaan koulussa

Viimeistä vuotta Sedu Rengonharjulla yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskeleva jalasjärvinen Jere Kuusisto on parhaillaan työpaikalla oppimassa Kannonlahti Oy:llä Jalasjärvellä. Tämä energinen nuori mies on oppinut tarttumaan työhön kiinni jo pienestä pitäen.

-Päivissä riittää jännitystä, sillä puutavara-autonkuljettajan työ on vaativaa ja sitä seuratessa näkee kaikki pahimmat mäet ja nyppylät, joista kuskin pitää selvitä, kertoo Kuusisto. -Kannonlahdella on mukava olla harjoittelussa ja täällä on mukavaa porukkaa.

-Olen toiminut kuskille apukätenä sitonut kuormaa, laittanut ketjuja, putsaillut autoja lumesta ja siirtänyt lastia kuormaavalle kuskille autoa. Mielenkiintoista työtä ja jos ei kotona olisi kuljetusalan yritystä, niin puutavara-autonkuljettajaksi voisin opetella.

Jeren tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu vahvasti jatkaa perheyritystä. -Yrityksemme, Kuljetus Timo Kuusisto Oy, hoitaa Seinäjoen alueella jakelua kuorma-autoilla ja pakettiautoilla. Viime kesän ajoin jakeluautoja. Hommassa näkee nopeasti oman käden jäljen, asiat missä pystyy kehittymään ja mitä voi tehdä nopeampaa. Asiakaskontaktit työssä ovat mukavia ja kun liikutaan paljon päivittäin samoissa paikoissa, niin tuttuja tulee ja kuulumisia vaihdellaan.

Ylioppilasjuhlat ja ammattiin valmistuminen keväällä

-Lukuvuodessa on kahdesti kuuden viikon jakso, jolloin käy lukiota ja silloin ei tarvitse miettiä ammattikoulua ja taas toisin päin. Syksyllä kirjoitin yhteiskuntaopin ja matikan ja keväällä on vuorossa äidinkieli ja enkku. Hyvin kaksoistutkinnon suorittaminen on tässä edennyt. Tulevaisuudessa jos jatkan opiskelua logistiikkainsinööriksi, niin pohjalla on hyvä olla myös lukio. Mutta aika näyttää pyrinkö ammattikorkeakouluun vai jatkanko perheyritystämme heti armeijan jälkeen.

Yhdistelmäajoneuvonkuljettajana pärjää, vaikka ei rekkaa olisi nähnytkään

-Opiskelu Sedussa on tuntunut hyvältä. Teoriaa ei välttämättä aina pysty soveltamaan suoraan käytäntöön, mutta kaikki tieto auttaa ja jossain vaiheessa sitä voi tulla vielä tarvitsemaankin.

-Rengonharjulla harjoittelukenttä on reilun kokoinen ja kaikki voivat harjoitella yhtä aikaa. Simulaattoreilla harjoittelua ei ihan oikeaan elämään voi verrata, mutta kyllä siitä jonkinlaisen kuusan saa esim. trukin käytön opiskelussa se on oikein hyvä.

Kuljetusalaa ammatikseen harkitsevalle, Jerellä on antaa selvät ohjeet: -Alalla pärjää, vaikka ei rekkaa olisi ikinä nähnytkään. Pitää olla vain kiinnostus alaan ja halu oppia. Logistiikka-ala vaatii paljon, mutta se opitaan koulussa.

-Yrittäjäksi ryhtyessä olisi hyvä opiskella myös yrittäjyysopintoja. Kuljetusalan yrittäjänä pitää tietää mistä se raha tulee ja mihin se menee, koska kulut ovat alalla isot. Pitää miettiä mikä on järkevää työn sujuvuuden kannalta ja millaista kalustoa tarvitaan. Rahat saa aina helposti menemään, naurahtaa Kuusisto.

Logistiikka-alan koulutukset näet tästä

 
Haastattelu tehty tammikuu 2021