Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Taitaja2018 –kisoista pronssimitali kuljetuslogistiikasta

  • Leppinen edusti Sedua Tampereella käydyissä kisoissa

Yhden sijan päähän jääminen Taitaja-finaalissa vuosi sitten ei lannistanut Seinäjokelaista Jesse Leppistä. Nyt miehen kaulassa roikkuu tuore pronssimitali tämän vuoden Taitaja2018 -kisoista. Lajina Leppisellä oli kuljetuslogistiikka ja hän edusti kisoissa Sedua. Leppinen suoritti tiensä finaaliin monien kymmenien semifinalistien joukosta.

-Kilpailemaan oppii vain kilpailemalla, miettii mitalisti Jesse Leppinen. Toinen kerta on hieman helpompi, kun tietää vähän etukäteen mistä saa eniten pisteitä, osaa muuntua ja tehdä tarkempaa työtä. Seitsemän tehtävän suoritusaika oli puolestatoista tunnista kahteen tuntiin tehtävää kohden. Kilpailussa ajoin nykyaikaisin varustein varustetulla uudella Volvon kuorma-autolla Tampereen liikenteessä. Ajon aikana huomioitiin mm. taloudellinen ajotapa. Sitä ennen pisteytettiin ajoonlähtötarkastus. Tehtäviin kuului myös ajoneuvotrukin käyttäminen, koukkulaitetehtävät, b-linkki yhdistelmäajoneuvon käyttäminen, kytkennät ja käsittelyt. Kolmen päivän kisaan mahtui myös kuorma-auton kuormaamista ja purkamista vastapainotrukilla ja ensiapurasti. Linja-auto-osiossa otettiin kyytiin pysäkiltä matkustajia ja avustettiin pyörätuoliasiakas sisään linja-autoon. Tässä pisteytettiin erityisesti asiakaspalvelun osaamista, kertaa Leppine

n kilpailun kulkua.

-Meillä ei erikseen valmenneta opiskelijoita Taitaja-kisoihin, vaan kaikki opiskelijat saavat saman opetuksen ja tuen, kertoo Sedun opettaja Jukka Tammi. Se on meillä ylpeyden aihe. Kaikilla on opetuksen puolesta samat lähtökohdat ja mahdollisuudet osallistua kisaan. Haluamme, että meiltä valmistuu ammattitaitoisia kuljettajia kuljetusalan odotusten mukaisesti.

-Jesse osaa työskennellä järjestelmällisesti ja osaa pohtia ja kehittää tekemäänsä, sanoo Tammi valmennettavastansa. Nämä ovat asioita, jotka nousevat kilpailussa esille. Paineensietokykyä pitää myös olla, että pystyy vielä nostamaan suoritustaan kilpailutilanteessa. Tapa toimia, ja henkilökohtaiset ominaisuudet ratkaisivat Jessen kohdalla. Kilpailussa oli myös rekkasimulaattori -osio Simrac-koulutussimulaattorilla, jolla mitattiin mm. liikennesääntöjen osaamista ja puoliperävaunuyhdistelmän käsittelytaitoja liikennetilanteissa.

Kilpailussa saattaa tulla vastaan myös tehtäviä, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. –Ajoneuvotrukkia en ollut aikaisemmin käyttänyt, kertoo Leppinen. Sen käyttö vähän jännitti, mutta onneksi oli riittävästi aikaa tutustua trukkiin. Lisäksi sen oli yksi keskeisimpiä arvioitavia kohteita. Linja-autolla en myöskään ollut ajanut aiemmin. Kisoissa on kiva seurata eri oppilaitosten kalustoja ja toimintatapoja. Mielestäni kilpailuihin kannattaa osallistua.

-Yhtä kokemusta rikkaampana mennä

än kisojen jälkeen elämässä eteenpäin, sanoo Leppinen, joka valmistuu Sedusta yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi. -Kolme vuotta on mennyt nopeasti ja tunnelma koulussa on ollut rento, välillä ei edes ole tuntunut siltä, että opiskelee. Tekemistä on ollut riittävästi. Tulevaisuudessa haluaisin ajaa massatavaraa, puuta, soraa tai turvetta. Sitä ennen on kuitenkin vuorossa armeija. Vapaa-aikani kuluu autojen kanssa ruuvatessa.

IMG_1312_jesse netti.jpg

IMG_1286.JPG