Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Johanna Loukola - putkiasentajasta eläinlääkäriksi

- Peruskoulun lopussa olin aika kyllästynyt lukemiseen ja kaipasin erilaisia haasteita. Halusin oppia hyödyllisiä taitoja, ja mietin eri vaihtoehtoja, mm. kokiksi opiskelua, Johanna kertoo.

- Kävin peruskouluaikana kaksi kertaa tutustumassa ammattikouluun. Ensimmäisellä tutustumiskerralla esittelijänä sattui olemaan putkiasentajaksi opiskeleva tyttö, ja aloin harkita talotekniikkaa yhtenä vaihtoehtona, Johanna Loukola selittää ratkaisuaan.

Asennustöiden lisäksi putkiasentaja voi toimia vaikkapa myyjänä, kuten Johanna Loukola tällä hetkellä Pohjanmaan Putki Oy:ssä.

Hitsaus on taitolaji

- Putkiasentajaksi valmistuminen ei ole niin helppoa. Työ on osin likaista, raskastakin. Voimat ei riitä ihan kaikkeen työhön, joten oikeaa asennetta tarvitaan, summaa Johanna kokemuksiaan.

 - On tosi tärkeää, että likat saa hakea, mihin haluaa.  Olen tottunut olemaan meidän ryhmän ainoa tyttö enkä ole missään erityisasemassa. Ja esimerkiksi hitsaus on puhtaasti taidosta kiinni. Kun jaksaa yrittää, jälki putkien liitoksissa on lopulta tosi hyvää, vakuuttaa Johanna.

 - Vaikka koulussa joskus ottaisi rennommin, työssäoppimispaikassa ei kannata laiskotella. Tein kaikki työssäoppimiseni samassa yrityksessä, koska siellä minut otettiin hyvin vastaan ja se tarjosi monipuolista oppia putkiasentajan työhön. Samassa yrityksessä olen nyt töissä, hehkuttaa Johanna Loukola.

Johanna Loukola laajentaa mielikuvaa putkiasentajasta.

Rajoja kannattaa mitata

Johanna Loukola on menestynyt erinomaisesti opinnoissaan niin lukiossa kuin ammattikoulussa.

 - Yllätyin itsekin, että opinnot sujuivat näin hyvin. Halusin opiskella molemmat yhdessä, ja jos talotekniikassa en olisi onnistunut, olisin jatkanut lukiossa. Kaikki on mennyt niin hyvin: olen pärjännyt opinnoissa, saanut työpaikan ja kiinnostus lukemiseen on vain kasvanut, summaa Johanna Loukola.

 Johannan todistuksessa ammatillisten aineiden numerosarja on häkellyttävän hyvä, ja ylioppilastutkinnossa komeilee pitkän matikan laudatur viiden muun hyvän arvosanan kruununa. Niinpä kevään kiintopisteenä ovat pääsykokeet. Ympäristö- ja energiatekniikan korkeakouluopinnot tai eläinlääketiede ovat Johannan haaveissa.

TÄYSKÄÄNNÖS

Johanna työskenteli Pohjanmaan Putki Oy:ssä valmistumisensa jälkeen myyjänä. Kaiken kaikkiaan tässä yrityksessä Johanna työskenteli noin vuoden verran.
Putkiasentajan ammattitaitoa on Johannan vaikeaa pitää yllä. Suuria töitä ei kotonakaan tarvitse tehdä, sillä ei joka päivä jokin hana tai vaikkapa vessanpönttö hajoa. Johanna pitää hyvänä asiana sitä, että koulun myötä hänellä tuskin menee sormi suuhun, jos vaikka hana tiputtaa.

 - En juurikaan ole kotona näitä hommia tehnyt, sillä isä korjaa itse, jos jokin menee rikki, Johanna selittää.

 Nyt Johanna opiskelee toista vuotta eläinlääketiedettä Helsingin yliopistossa.

 - Olen pitänyt eläimistä aina. Tykkäisin hoitaa ja lääkitä niitä, siitä se innostus sitten lähti. Kiinnostus tähän alaan heräsi oikeastaan vuosi ennen kun hain yliopistoon, kertoo Johanna.