Jonnasta ja Katista valmistuu maalareita

 

Uudisrakennusten maalaus on Jonnan juttu

Lastenhoitajan työ on vaihtumassa aivan uuteen ammattiin, kun ylihärmäläinen Jonna Jaatinen lähti toteuttamaan haavettaan. Keväällä hän saa valmiiksi pintakäsittelyalan perustutkinnosta maalarin opinnot. –Olen aina tykännyt tehdä käsillä joten päätin lähteä opiskelemaan maalariksi. Ja kyllä tämä on tuntunut ihan omalta alalta, iloitsee Jonna.

 -Meillä on kaksi pakollista ammatillista tutkinnon osaa, uudisrakennusmaalaus sekä rakennusten korjausmaalaus ja saamme valita itse neljä tutkinnon osaa mm. Tapetointi, ruiskutasoitetyöt, märkätilalaatoitus jne., luettelee Jonna. Työelämässä olen ollut oppimassa kerrostalotyömailla ja sanoisin, että uudisrakennusten maalaus on mun juttu. Samoin tykkään kovasti ruiskutasoitetöistä. Haaveena minulla on oma yritys, sitten kun on muutama vuosi työkokemusta takana.

Katin mielestä urakoiden laskeminen on mielenkiintoista

Oman asunnon remontoiminen ja kavereiden auttaminen tapettien vaihdossa ja maalauksessa antoi sysäyksen ilmajokiselle Kati Koivulahdelle hakeutua pintakäsittelyalalle. –Olen maalannut ja tapetoinut kotona ja tykännyt hommasta, kertoo Kati. Miettiessäni maalariksi ryhtymistä, päätin, että nyt tai ei koskaan. Pyysin opintovapaata Atrialta, jossa työskentelen ja kävin juttelemassa Sedun opon kanssa. Tutustuin alaan paikan päällä ja yllätyksekseni kuulin, että voin aloittaa opiskelut heti. Opiskelu on ollut mukavaa. On ollut paljon tekemistä sekä koululla, että työpaikoilla. Minulla myös on haaveena oman yrityksen perustaminen joskus tulevaisuudessa.

-Oikealla työmaalla työskentely on tosi kivaa, sanovat Kati ja Jonna. -Näkee oikeaa työelämää, erilaisia työkohteita ja mestareita. Työ on hektistä ja työmaamestareiden kanssa ollaan tiiviisti yhteydessä, jotta työ sujuisi mahdollisimman joustavasti ja nopeasti.

-Urakoiden laskeminen on myös mielenkiintoista, sanoo Kati. Sitä olemme tehneet mm. Osuuskunnan kautta. –Urakkalaskun osaaminen auttaa myös oman yrityksen perustamisessa, miettii Jonna.

Jokainen voi opiskella omaan tahtiin

-Aluksi luulin, että pulpetissa istumista olisi paljon enemmän ja kaikki opiskelijat opiskelisivat samaan tahtiin, kertoo Kati. Yllätys oli, että jokainen voi opiskella kykyjensä mukaan ja valita pakollisten lisäksi niitä aiheita, jotka kiinnostavat. Se on hyvä asia. Opettajilta olen saanut riittävästi ohjausta, joka on tärkeää varsinkin uutta tutkinnon osaa opeteltaessa. Opiskelijoiden kesken meillä on oma What’s up -ryhmä, jossa keskustelemme ja autamme toisiamme. Lähetämme valokuvia työmailta ja opettajat laittavat niitä someen.

-Olin myös iloisesti yllättynyt, että opiskelun pystyi aloittamaan välittömästi, sanoo Jonna. Aluksi vähän jännitin, että olenko ainut aikuisempi opiskelija nuorten keskellä, mutta täällähän meitä on monen ikäistä. Se on vain rikkaus. Hyvin me täällä pärjätään ja opiskelijan ”oma polku” on hyvä asia.

-Mukavaa, että ala kiinnostaa kaiken ikäisiä, toteaa Sedun pintakäsittelyalan lehtori Jouko Peltokangas. Työtilanne on hyvä ja rakennusala vetää tällä hetkellä. Maalarin työ vaatii fyysistä kestävyyttä ja sitkeyttää sekä vuorovaikutustaitoja eri ammattilaisten kanssa työmaalla.