Juha Koivumäki työpaikalla oppimassa Härmän Liikenteellä

Linja-autonkuljettaja on ammattitaitoinen asiakaspalvelija

Tilauskanta on vilkastunut ja positiivisella mielellä mennään eteenpäin, kertoo Härmän Liikenteen liikenne-esimies Jani Laitinen tämän hetken kuulumisia. Sedusta meille tulee työssä oppimaan 1-2 henkilöä joka opiskelijaryhmästä, kertoo Laitinen. Se on meille sopiva määrä, ja osa harjoittelijoista jää meille töihin. Olemme tyytyväisiä tähän systeemiin. Tällä hetkellä meillä on myös oppisopimuksella ammattia opiskeleva kuljettaja ja se on myös ihan toimiva tapa tulla alalle.

-Jokainen harjoittelija perehdytetään perusteellisesti työyhteisöön, kalustoon ja työhön. Useat eri kuljettajat opastavat harjoittelijaa toimimaan työtehtävissä, noin viikko per ohjaava kuljettaja. Pieniä tilausajoja voi tehdä heti yksinkin. Harjoittelijat tekevät normaalia työaikaa, ja pääsevät hyvin sisälle työn vaatimuksiin.

Sedusta hyvä pohja linja-autonkuljettajan ammattiin

-Halusin työpaikalle oppimaan nimenomaan Härmän Liikenteelle, koska täällä näkee kaiken samassa paikassa, tilaus- ja reittiliikenteen sekä palvelupuolen liikenteen, kertoo Juha Koivumäki. Valmistun Sedusta linja-autonkuljettajaksi syyskuussa. Olen saanut hyvän pohjan ammattiin ja työpaikalla oppiminen etenee jouhevammin, kun on jo luottamusta omaan tekemiseen. Opiskelusta sain vinkkejä ja näkökulmia erilaisiin ajotapoihin. Kun niitä rupeaa hiomaan, niin tulee varmempi olo.

-Tykkäsin koulutuksesta ja Sedu Rengonharjulla on puitteet ja miljöö kohdallaan. Opiskelimme mm.  ennakoivaa ajoa Jurvan PRT-testiradalla. Oli kyllä äärettömän hyvä nähdä, miten hätäjarrutuksen jälkeen auto liikkuu eteenpäin vielä monia kymmeniä metriä tietyissä nopeuksissa. Käytännön ajot aloitettiin maantieajosta, jonka jälkeen ajettiin kaupungeissa mm. Seinäjoella, Vaasassa ja Tampereella.

-Parasta tässä ammatissa on liikkuva työ, miettii Koivumäki. Kuljettajan työ sisältää muutakin kuin istumista esim. rahtipuoli tuo oman vaihtelunsa. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, työssä näkee erilaisia persoonia ja tulee uusia asiakaspalvelukokemuksia. Tulevaisuudessa haluaisin tehdä monipuolisesti alan työtehtäviä. Aikaisemmin olen toiminut 20 vuotta turvallisuusalalla. Työt eivät loppuneet, päinvastoin, mutta ajattelin, että on hyvä olla kaiken varalta toinenkin ammatti. Ja vaihtelu virkistää.

Kuljettajan palkka on hyvä

-Kuljettajan työ lähtee hyvästä asiakaspalvelusta, lisäksi tarvitaan ammattitaitoa ajoneuvon kuljettamiseen ja hiukan auton teknistä ymmärtämistä, sanoo Laitinen. On hyvä osata hahmottaa esim. vikavalon syttymisen syy.

-Naisia ja nuoria toivoisimme alalle lisää. Kuljettajan palkka on kuitenkin ihan hyvä verrattuna moneen muuhun alaan, jo perustuntipalkka on korkea, ilta- ja viikonloppulisät tuovat sitten vielä lisää ansiota. Ala on kehittynyt, toimintaympäristöt ovat siistit ja ajoneuvot ovat nykyaikaisia ja laadukkaita.

-Sedun opiskelijaryhmien kanssa olemme myös harjoitelleet pyörätuoliasiakkaiden liikuttelua inva-autoon sekä pyörätuolihissin käyttöä, kertoo Laitinen. Itse olen myös opastanut ryhmiä ajoneuvotekniikassa ja rahastuslaitteiden käytössä. On käyty läpi mahdollisia ongelmatilanteita, vessojen tekniikkaa ja pyörätuolisidontoja. Opiskelijoille se on ollut mielekäs tapa oppia. Linja-autonkuljettajan ammatti on siis ajamisen lisäksi vahvasti asiakaspalvelutyötä, sanoo Laitinen.

Härmän Liikenne Oy harjoittaa tilausajoliikennettä kotimaassa ja ulkomailla, reitti- ja koululaisliikennettä Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaan alueella sekä paikallisliikennettä Seinäjoen kaupungin alueella. Yrityksessä on noin 80 erikokoista modernia linja-autoa ja noin 80 työntekijää. Toimipisteitä on Seinäjoen lisäksi Alahärmässä, Ylistarossa, Peräseinäjoella, Kuortaneella sekä Alajärvellä.

Juttu kirjoitettu 16.6.2021


 

Juha Koivumäki valmistuu linja-autonkuljettajaksi syyskuussaKoivumäki on linja-autonkuljettaja.jpg