Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Matkailualan ilopillerit

Nämä tytöt eivät kauaa paikallaan pysy. He ovat toisen vuoden matkailualan opiskelijat Julia Roumio (17) ja Veera Muilu (16). Matkailualan opiskelijat tunnetaan siitä, että he ovat aina menossa.

Julia on kotoisin Kauhavalta ja pöröttelee sieltä mopoautollaan kouluun, matka kestää noin puoli tuntia. Veera asuu Lapuan opiskelija-asunnoissa ja jakaa asuntonsa kämppiksen kanssa, joka opiskelee myös matkailualaa. Opiskelija-asunnot ovat ilmaisia ja jokaisella asukkaalla on oma huone. Lapua on opiskelupaikkana tyttöjen mielestä mukava ja pieni. Siellä on paljon mahdollisuuksia järjestää erilaisia tapahtumia.

Alavalinta osui nappiin

Veera on aina halunnut tehdä sellaista työtä, jossa saa olla ihmisten kanssa tekemisissä.

- Tykkään tehdä asiakaspalvelutyötä enkä halua tehdä perus kauppaa, Veera kertoo.

Julia ei halunnut lukioon. Matkailuala oli ainut, joka Lapuan tarjonnasta kiinnosti. Lapua on lisäksi hyvin lähellä Julian kotia.

- Haluan kehittää kielitaitoani ja tykkään matkustelusta, Julia kertoo.

Tytöillä ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia tulevaisuudelle. Veeraa kiinnostaisi lukea psykologiaa ja Julia haluaisi opiskella lisää matkailualaa.

Menoa ja meinikiä

Opiskelu ei matkailualalla ole luokassa istumista.

- Toki aina on vähän teoriaa ja on ne yhteiset opinnot. Sillon istutaan luokassa, Julia selittää.
- Me ollaan koko ajan menos. Ei oo paljoo teoriaa. Tää ala sopii hyvin mun tyyliselle ihmiselle. Ei tarvi olla koko ajan paikallaan, Veera iloitsee.

Ensimmäisenä vuonna teoriaa on enemmän ja opiskelijat osallistuvat kaikenlaiseen toimintaan ja tapahtumiin. 

- Ekana vuonna valmistaudutaan toiseen ja kolmanteen vuoteen ja käydään perusasioita paljon läpi, Julia kertoo.
- Teorioita meillä on esimerkiks ollu hotelliasiat, johon kuuluu vastaanotto ja asiakaspalvelu. Sit on ollu tarjoiluun liittyvää teoriaa ja tutustuttiin Suomen matkailun eri mahdollisuuksiin. Me tehtiin esitelmät Suomen eri alueista, tytöt kertovat.

Toisena vuonna opiskelijoilla teemana on eräruokailu ja ohjelmapalvelut. Teoriaa ei toisena vuonna ole enää niin paljoa kuin ensimmäisenä.

- Tokana vuonna puhutaan esim. yrittäjyydestä ja erä- ja luontoruokailusta. Toka vuosihan on oikeastaan kokonaan erä- ja luontoruokailua, tytöt selittävät.
Kolmantena vuonna teemana ovat ohjelmapalvelut ja opastus. Ohjelmapalvelut lyhykäisyydessään tarkoittavat tapahtumien järjestämistä.

IMG2_7091.jpg

Matkailuala mukana

Ensimmäisenä vuonna opiskelijat ovat ottaneet osaa opinlakeusmessuihin. Ohjelmassa matkailualan esittelyä, jossa Veera oli mukana. Julia piti Alvar Aalto - kierroksia.

- Me tehtiin ekana vuonna opintomatka matkamessuille, jotka oli Helsingin messukeskuksessa. Sielä oli vaikka ja mitä. Oli ruokapisteitä, hotellien pisteitä, eri maiden esittelypisteitä ja vaikka mitä, tytöt muistelevat.

Monet taidot ovat hyödyksi myös tavallisessa arkielämässä

Oppikirjoja tytöillä ei ole kuin muutama. Oppikirjoina toimivat monisteniput, joihin on kätevä tehdä muistiinpanoja. Tärkein oppimisen muoto on tekeminen.
Veerasta ja Juliasta tulee hyviä kokkeja. He ovat opintojensa aikana opetelleet tekemään esimerkiksi kalaruokia nuotiolla, erilaisia jälkiruokia ja maustevoita. Rapujuhlien jälkeen tytöt osaavat syödä myös rapuja oikeaoppisesti.

- Matkailualaa kannattaa opiskella siks, koska työmahdollisuudet on niin monipuoliset. Tän jälkeen voi opiskella vaikka restonomiksi ja tehä vastaanottopäällikön töitä, Julia kertoo.
- Me osataan vaikka mitä: siivota, laittaa ruokaa keittiös ja nuotiolla, meillä on hyvät asiakaspalvelutaidot, osataan toimia ryhmässä, meillä on hyvä paineensietokyky ja me osataan toimia ripeästi. Niin ja kestohymy – sitä meille on jankattu, tytöt kertovat.

aMIS VAI LUKIO? MOLEMMAT!

Veera ei osannut opiskelupaikka miettiessään päättä, meneekö hän ammattikouluun vai lukioon. Hän teki kompromissin ja suorittaa molemmat.
- Ajattelin, että mä edes kokeilen. Ja jos ei onnistu, niin sitten lopetan lukion. Tähän asti on menny kuitenki tosi hyvin. Kerran on ollu vähä rankemaa ku oli monta kurssia päällekkäin – selvisin siitä hyvin kuitenki, Veera kertoo.

- Meillä on kolme kertaa viikossa lukion tunteja muiden opintojen ohella. Yks hyvä puoli tässä kaksoistutkinnossa on myös se, että voi osallistua kaikkiin lukion juttuihin, esim. vanhojentansseihin ja abi-juttuihin, Veera täsmentää.

Taitaja-semit tähtäimessä

Julia ja Veera aikovat osallistua matkailualan Taitaja-semeihin. Sedusta ei aiemmin ole osallistuttu matkailualan semifinaaleihin, joten tytöt päättivät olla rohkeita ja osallistua. Heidän ryhmänohjaajansa oli suostutellut heitä osallistumaan.

- Se ei haittaa sielä vaikka epäonnistuu, ei siinä menetä mitään. Sielä vaan oppii tosi paljo, tytöt kertovat.

Kansainvälinen työssäoppiminen

Julia ja Veera ovat molemmat lähdössä ulkomaille työssäoppimaan. Julia lähtee Ranskaan ja Veera Fuerteventuraan. Haku oli keväällä ja marraskuussa tytöt nousevat lentokoneeseen ja suuntaavat kohti uusia kokemuksia. Molemmat aikovat viettää kuusi viikkoa työssäoppimassa. Työssäoppimispaikka selviää tytöille myöhemmin.
Julian kohde on pieni kaupunki Ranskassa, joka sijaitsee n. 300 kilometrin päässä Pariisista. Julia aikoo mennä Ranskaan paria päivää aikaisemmin ja tutustuu eri nähtävyyksiin.

- Ei Ranskaan voi mennä ilman, ettei käy Pariisissa, Julia kertoo.

Opettaja soitti Julialle, että hänellä olisi nyt mahdollisuus päästä Ranskaan työssäoppimaan ja Julia päätti lähteä.

Veera lähtee Fuerteventuraan, joka on yksi Kanariansaarista. Se on suosituimpia työssäoppimiskohteita.

- Opettaja soitti, että mut on valittu sinne Fuerteventuraan. Sitte siinä tajus, että kahden kuukauden päästä olis lähtö. Sitte mennään eikä meinata, Veera iloitsee.

 Julian ja Veeran vinkKI

  Vie kaverisi eräilemään vaikka Simpsiölle tai Seinäjoen Jouppiskalle.