Karoliina, talonrakentajaopiskelija

Kihniöläisellä Karoliina Niemellä oli ilman suunta selvä lukion jälkeen. Hän halusi opiskelemaan nimenomaan Seinäjoelle. -Seinäjoki on mukavan tuntuinen ja kokoinen kaupunki verrattuna esimerkiksi Tampereeseen, miettii Karoliina. Kihniö on tavallaan vedenjakajalla, sieltä porukka lähtee vähän molempiin suuntiin.

-Alan töitä teemme Aadolfinkadulla, jossa rakenteilla on omakotitalo. Olen tykännyt muuraamisesta, levyttämisestä ja koolauksesta. Levyjen kanto vaatii vähän voimaa enemmän, mutta muuten tätä työtä tehdään enempi taidolla kuin voimalla.

-Opiskelun jälkeen haaveilen alan töistä ja ehkä myöhemmin opiskelen alaa lisää. Myös yrittäjyyskoulutuksesta olen kiinnostunut.

-Ekana vuonna meillä on viiden viikon työelämäjakso, mutta varsinaisesti työmaille lähdemme toisena opiskeluvuonna. Karoliina asuu nykyään Seinäjoella vuokralla ja kulkee päivittäiset koulumatkat pyörällä. -Vähän se oli kylmää, kun oli niin kovat pakkaset, mutta perille päästiin.

-Lukio-opintojen vuoksi mun ei ole tarvinnut suorittaa YTO-opintoja ja se antaa kevennystä lukkariin. Voin niiden tuntien aikana tehdä vaikka hommia työmaalla.

 Laaja-alaiset työtehtävät luovat mahdollisuuden työllistyä

-Nykyajan työskentely rakennustyömailla on paljon kevyempää kuin joskus aikaisemmin, toteaa lehtori Jarkko Rajala. Koneet ja laitteet ovat tulleet avuksi. Rakennusalan työtehtävät ovat hyvin monialaisia aina kirvesmiehestä muurariin. Työ on paljon tiimipelaamista, koska työmaalla samaan aikaan työskentelevät myös putki- ja sähköasentajat sekä maalarit. Töitä tehdään yhdessä. Korjausrakentaminen ja kiinteistöjen hoitaminen ei lopu koskaan, vaikka tulisi kuinka taantumia.

-Laaja-alaiset työtehtävät luovat mahdollisuuden työllistyä, kertoo Rajala. Räätälöidyt omat polut luodaan opiskelijan tarpeista lähtien. Opiskella voi koulutussopimuksella työelämässä, työ ei ole palkallista, mutta oppisopimuksella opiskellessa solmitaan työsopimus ja opiskelija saa työstään palkkaa.

Katso kaikki rakennusalan koulutukset tästä

Haastattelu tehty 20.1.21, kuvat Karoliina Niemi

 

 

raksalla 700x590pc.jpg
Aadolfinkatu 700x590px.jpg