Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Sara: Kipsitöitä on mukava tehdä

Ympäristön suunnittelun ja rakentamisen osaamisalalla, erikoismaalaus ja pinta -suuntautumisvaihtoehdossa opiskelija suorittaa 15 osaamispisteen jakson kulttuurilähtöinen valmistaminen. Se sisältää perinteisiä maalausalan erikoistekniikoita, muun muassa kipsityöt. Toista vuotta artesaaniksi opiskeleva Sara Koivula innostui kipsitöiden valamisesta.

Ilmajoen käsi- ja taideteollisuusalan toisen vuoden erikoismaalauksen ja pintakäsittelyn opiskelijat valmistivat kipsitöitä syyslukukaudella 2016. Kipsitöitä on käytetty koristeena joissakin vanhoissa kivitaloissa niin sisä- kuin ulkopuolellakin, joten niiden valmistaminen kuuluu erikoismaalausta opiskelevien opetussuunnitelmaan. Useimmat Suomessa ja koulussa käytetyistä kipsimuoteista kuuluvat ns. nikkarityyliin.

Vera Selviranta viimeisteli kipsinaamionsa kauniisti.

Muotissa sen salaisuus

Kipsimuotin voi valmistaa periaatteessa mistä vain. Alkuperäisestä esineestä valetaan muotti, ja sen voi esimerkiksi valaa itse. Koulussa valoimme ryhmätyönä lohikäärmettä esittävän esineen muotiksi. Muotti valettiin punaisesta kumin tapaisesta Vinamold-kuumasulatusmassasta, joka soveltuu loistavasti kipsitöiden muotin tekoon monenlaisen uusiokäyttönsä vuoksi: muotin avulla voidaan valaa rajattomasti kipsiesineitä ja massa voidaan sulattaa uudelleen uusien muottien valmistamista varten.

2-Muotti-ja-valos-lohikäärmeestä_555x312.jpg
Punaiseen kuumasulatusmassaan valettiin alkuperäisestä esineestä muotti, jonka mukaan kipsityö valettiin. Tuloksena oli mainio lohikäärme.

Paloittelimme kuumasulatusmassan pieniksi paloiksi ja sulatimme sen hellalla kattilassa. Mallina oleva kipsityö asetettiin puisen laatikon pohjalle, ja sekä kipsityö että puulaatikko voideltiin moottoriöljyllä, jotta kipsiesineen irrottaminen muotista onnistuisi. Laatikkoon kaadettiin sulanutta Vinamoldia, jonka annettiin jähmettyä kunnolla. Valoksen jäähdyttyä täysin se otettiin pois laatikosta, ja muotin sisällä oleva mallikipsityö poistettiin, jolloin muotti oli valmis ja siihen voi valaa uutta kipsiä.

Suurempien muottien pohjaan kannatti valaa vielä kipsinen tuki, jolla varmistetaan valetun kappaleen mittatarkkuus.

Valamalla valmista

Valoimme useita erikokoisia ja erityylisiä kipsitöitä. Ensin astiaan laitettiin haaleaa vettä tarvittava määrä. Liian kylmään veteen kipsi ei sekoitu kunnolla, kun taas liian kuuma vesi jähmettää kipsin liian nopeasti. Veteen ripoteltiin kipsijauhoa niin paljon, että kipsivuoren huippu jäi pinnalle. Sitten sekoitettiin niin, ettei seokseen jäisi paakkuja. Seos kaadettiin Vinamoldista valettuun muottiin ja annettiin jähmettyä puolesta tunnista tuntiin riippuen työn koosta. Kuivuessaan kipsivaloksessa tapahtuu kemiallinen reaktio, jonka johdosta muodostuu lämpöä. Kun työ oli kuivunut tarpeeksi kovaksi, se irrotettiin muotista, reunat siistittiin veitsellä ja pintaa paranneltiin. Lopuksi töitä siistittiin lisää ja mahdollisia ilmakuplia voitiin paikata kostuttamalla kuplan kohta ja lisäämällä uutta kipsiä.

4-Beethoven---tilaustyö-teatterille_360x360.jpg

Beethoven-patsaita valmistettiin teatteriesitystä varten melkoinen määrä.

Viimeistely kruunaa kaiken

Kuivuminen läpikuivaksi kestää muutamia päiviä. Kipsityön voi esimerkiksi maalata, kullata, lakata tai pitää sellaisenaan. Monissa tapauksissa työ täytyy lakata tai pohjamaalata ennen varsinaista maalausta. Ulkotiloihin tarkoitettu kipsityö tulee kyllästää vernissalla.

Kipsi pölyää ja sotkee, joten töitä valmistettaessa tuli olla työvaatteet. Kipsi kuivattaa käsiä, joten oli hyvä käyttää myös tutkimuskäsineitä ja rasvata kädet säännöllisesti. Pölyävissä työvaiheissa tuli käyttää hengityssuojainta. Omat työni onnistuivat, ja muilla näytti myös sujuneen hyvin. Kipsitöitä oli mukava valmistaa.

Teksti: Sara Koivula
Kuvat: Marita Nyrhinen