Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Tavoitteellisesti eteenpäinMerkonomiksi, ylioppilaaksi, ehkä yrittäjäksi mutta korkeakoulun kautta. Ammatillinen perustutkinto joustaa opiskelijan tavoitteiden mukaan, ja Sedussa merkonomeiksi opiskelevat Katariina Joronen (18) ja Jani Alatyppö (20) ottavat kaiken opin innolla vastaan.

Katariina Joronen (18) ja Jani Alatyppö (20) ovat kalastaneet koko pienen ikänsä. NY-yritysidea syntyi luontevasti harrastuksen pohjalta; Kalakaverit Ny valmistaa tasapainopilkkejä talvikalastukseen. Pilkkien valmistamiseen he ovat saaneet oppinsa Janin isältä. Ja näillä pilkeillä tulee kalaa, erityisesti ahvenia. Tuote on käynyt hyvin kaupaksi.

Katariina ja Jani tekevät työssäoppimisen omassa yrityksessään; tekevät toimintaympäristöanalyysin, perehtyvät niche-tuotteen markkinointiin, asiakkaiden tavoittamiseen some-markkinoinnilla, tuotantoon, kirjanpitoon.

-    Aluksi suunniteltiin verkkokauppaa mutta nyt on tavoitettu asiakkaat aika hyvin. Suoramarkkinointi ja asiakkaiden suositukset purevat, tiivistää Katariina ja jatkaa, että yrittäjyys on yksi tulevaisuudensuunnitelmista.

-    Yksi pilkki valmistuu kolmessa päivässä, muotista lähtien kahdessa päivässä. Hiomiseen menee aikansa. Yksi työvaihe ei välttämättä vie paljon aikaa mutta liiman ja maalin pitää välillä aina kuivua, Jani kuvaa tuotannon haasteita.

Käsin tehty Kalakaverit NY:n tasapainopilkki on kerännyt hyvää palautetta. Hyvällekään käsityötuotteelle ei kuitenkaan pysty saamaan sen oikeuttamaa hintaa. Pilkit maksavat 10 € ja 12 € - ”tällä hinnalla asiakkaat sen ostavat”, merkonomiopiskelijat toteavat. Onneksi yrityksellä on Janin isä mentorina, sillä häneltä on lainattu työvälineitä ja ostettu raaka-aineita pienissä erissä.

-    Kalapaikka vaikuttaa, mikä pilkki syö eikä yksi pilkki toimi kaikkialla, Jani kertoo.

Kalakaverit Ny panosti myyntiin maaliskuun loppuun saakka, ja yritys ajetaan hallitusti alas.

Kalakaverit – kahden tutkinnon tekijät


NY-yritys jousti juuri sopivasti, jotta Katariina Joronen ja Jani Alatyppö ehtivät myös valmistautua kevään ylioppilaskirjoituksiin. Katariinan ohjelmassa olivat äidinkieli ja terveystieto – englanti ja matematiikka jäävät syksyyn.
-    Siskoni teki myös kaksoistutkinnon, ja tämä sopii minulle myös; en halunnut pelkkää lukiota enkä pelkkää ammattikoulutusta, Katariina Joronen vakuuttaa ja kertoo kiinnostuksenkohteikseen viestinnän ja hammaslääketieteen.

-    Jatkokoulutusmahdollisuudet ovat nyt paremmat, uskoo Jani Alatyppö, joka haluaa jatkaa opintojaan kauppa- tai hallintotieteisiin ja valita aineita oman mielenkiinnon mukaan.

Nuoret yrittäjät toteavat, että kolmoistutkintoa (lukio, ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto) ei tarvita, koska ylioppilastutkinnon arvosanat ratkaisevat.

-    Kun alkaa tehdä kaksoistutkintoa, pitää lukion ensimmäisenä vuonna tietää, mitkä aineet aikoo kirjoittaa, Katariina vinkkaa ja toivoo, että kaksarin tekijät osaisivat hyödyntää aikuislukion kurssit.

Merkonomi löytää töitä


-    Taitaja-toimistossa oli kivaa! Työ oli monipuolista toimistotyötä ja asiakaspalvelua, Jani Alatyppö kommentoi työssäoppimistaan.

-    Ammatilliset opinnot on hyviä, niistä on hyötyä, ja työssäoppimisessa harjaantuu asiakaspalvelussa, joten töitä on mahdollisuus löytää, uskoo Katariina Joronen.

Vuosi yrittäjänä


NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma on suunnattu peruskoulun 9.-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Opinto-ohjelmassa perustetaan lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimiva miniyritys (NY-yritys). Lukuvuodessa eletään yrityksen kaikki vaiheet perustamisesta yrityksen lopettamiseen.