Napauta superhaku
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Vaatetusalan salat

Radio soi ja ompelukoneet hyrräävät. Tunnelma on rento ja iloinen. Jalasjärveltä kotoisin oleva Krista Iso-Aho (18) opiskelee kolmatta vuotta Sedussa vaatetusalaa.

- Vaatetusala oli ainut, joka kiinnosti ja täällä saa tehdä käsillä paljon töitä, Krista kertoo.

Ala ja opiskelupaikka olivat helppo valinta. Sedu oli Kristalle jo entuudestaan tuttu hänen siskonsa kautta ja Seinäjoki sijaitsee sopivan lähellä. Koulun alkaminen ei jännittänyt ollenkaan. Hänet otettiin odotettua paremmin vastaan ja opettajat ovat tosi mukavia ja rentoja. 

Kolmannen vuoden kruunaa juhlapuku

Kristan toivoi, että koulussa ommeltaisiin paljon, ja hänen toiveensa toteutui. Iso pino vuosien varrella tehtyjä töitä saa jatkoa hetimiten, sillä uudet työt ovat jo kovassa käynnissä. Nyt kolmantena vuonna vuorossa on erikoismateriaalit. Käsittelyssä on mm. nahka ja juhlapukukankaat.

Opiskelijat ovat aloittaneet tekemään nahkatakkia. Krista tekee itselleen uuden nahkatakin vanhoja nahkatakkeja hyödyntäen, jotka hän löysi halvalla kierrätyksellä. Luvassa on vielä juhlapuvun tekeminen.

Materiaalista toiseen

Ensimmäisenä vuonna aloitettiin helpoimmista töistä ja materiaaleista. Krista teki muun muassa verhot ja koristetyynyt sisustus tuotteina. Lisäksi ensimmäisen vuoden aikana Krista valmisti itselleen muutaman hameen, farkut, shortsit sekä muutaman kauluspaidan.

Toisena vuonna lähdettiin työstämään vähän haastavampia materiaaleja. Opiskelijat valmistivat mm. lastenvaatteita ja trikoo-kankaasta itselleen vaatteita. Krista teki toisen vuoden aikana mekon, hupparin ja muutaman jakun.

 - Huomaa, että näiden vuosien aikana olen oppinut tosi paljon. Tiedän eri tekniikoita ja miten eri materiaalit käyttäytyvät, Krista kertoo innoissaan.

 Tulevaisuudelle Kristalla ei ole tarkkoja suunnitelmia. Haaveena olisi työskennellä nuorten vaateliikkeessä tai morsiuspukuliikkeessä. Krista kannustaa hakemaan vaatetusalalle.

 - Vaatetusalalle kannattaa hakeutua, jos edes vähänkin kiinnostaa. Opiskelu on rentoa ja mukavaa. Täällä oppii tosi paljon, kannustaa Krista.

Tekemällä oppii

Lehtori Tuire Karvala kertoo, että vaatetusalan opiskelu on parasta ikinä. Meininki on rento ja opiskelijalle tuodaan vaikka kuu taivaalta – noh, ei nyt ihan. Opiskelijat ovat hyvissä käsissä! Tunnelma vaikuttaa ulkopuolisen silmin kotoisalta.

Opiskelijalla on vaatetusalalla todella paljon mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Opiskelujen aikana tehdään paljon erilaisia asiakastöistä; esim. pöytäliinoja ja muita tekstiilejä Sedulle, näytelmäpukuja päiväkodin lapsille sekä yksittäisiä asiakastöitä, esim. korjaustöitä.

- Vaatetusalan opiskelijalla täytyy olla erityisesti hahmotuskykyä – miltä kaavat tulevat oikeasti näyttämään. Tietenkin kiinnostus ja intohimo alaan ovat tärkeitä. Kädentaitojen ei tarvitse olla hyvät, sillä sen oppii kyllä, kertoo Tuire.

Opettajilla on erityinen kyky nähdä opiskelijoissa lahjoja. Kristasta näkyi heti muutaman päivän jälkeen suuri lahjakkuus ja nopeus on hänen suuri valttinsa. Myös monista muista opiskelijoista huokuu erityistä potentiaalia.

TAULUT_VAATETUS.jpg
Opastaulut tuovat kouluun myös viihtyvyyttä.

Taitajan matkassa

Krista osallistui 5.–7.5.2015 Turussa järjestettyyn Taitaja2015-tapahtuman kilpailuun. Opettajat ehdottivat Kristalle osallistumista ja hän innostui itsekin. Finaaleihin valmistautuminen oli jännittävää. Tehtäviä sai tietää ennakkoon, mutta ihan kaikkea ei paljastettu. Ensimmäisen päivän tehtävänä oli vanhasta työliivistä valmistettu laukku, toisen päivänä mekko ja finaalitehtävä oli essu.

Kun Krista sai tietää voittaneensa, fiilikset olivat mahtavat! Krista oli pisteissä kilpailun aikana koko ajan kärjessä. Viimeinen päivä sujui kuin tanssi, sillä Krista sai täydet pisteet. Kuitenkaan varma ei saanut olla voitosta, sillä muuten keskittyminen saattoi herpaantua.

- Voitosta tuli itselle varma olo - nyt tietää, että osaa, Krista kertoo.

Tavoitteena kilpailuun lähtiessä oli tehdä parhaansa ja katsoa mihin se riittää. Krista kannustaa kaikkia osallistumaan, jos vähänkin miettii. Kilpailuun osallistumisesta oppii paljon eikä siinä menetä mitään. Kaiken kaikkiaan Taitaja2015 oli mahtava kokemus.

- Viikko Turussa oli vähän kuin erilaista koulua. Kilpailupäivät olivat 6–8 tuntia pitkiä. Aiemmin sai lähteä, jos sai valmiiksi, mutta käytin kaiken ajan viimeistelyyn, kertoo Krista.

Kuvioissa mukana

Kevään 2015 kisoissa Kristaa valmensivat vaatetusalan lehtorit Tuire Karvala ja Reetta Varpula. Valmentaminen oli Tuiren mielestä aivan ihanaa ja antoisaa. Tehtäviä harjoiteltiin paljon etukäteen ja opiskelijalle annettiin vinkkejä ja ohjeita. Myös tsemppaaminen ja kannustaminen olivat tärkeitä tehtäviä valmennuksessa - kuitenkin jalat maassa edeten.

Myös tänä lukuvuotena vaatetusalan yksi tärkeimmistä aiheista on Taitaja. Aiempia tehtäviä käytetään hyödyksi opetuksessa, sillä ne mittaavat hyvin ammatillista osaamistasoa. Tapahtuman valmisteluissa sekä sen aikana myös vaatetusalan opiskelijat auttavat erilaisissa tehtävissä. Lehtorit pääsevät uudelleen valmentamaan tänä lukuvuonna, sillä Krista aikoo osallistua Sedun järjestämään Taitaja2016 tapahtuman kilpailuun uudelleen. Taitaja2016 järjestetään Seinäjoella 10.-12.5.2016. 

- Olen aivan innoissani. On hienoa että taitavat opiskelijat tuodaan tällä tavoin esiin ja he saavat näyttää ammattitaitonsa helmet ja suolat, iloitsee Tuire.