Kokit osaavat ruoanlaiton ja palvelutyön

-opiskelijat nauttivat käytännön töistä

Törnäväntien opetuskeittiössä kokkiopiskelijamme valmistivat huhtikuussa kylmiä voileipiä. Työn alla on mm. paahtopaistileipiä, Waldorfinleipiä, savulohileipiä, katkarapuleipä ja graavilohitartar-leipiä. Ennen kuin herkulliset voileivät saadaan myyntiin Sedun kahvioon, se vaatii paljon valmisteluja, kuten kanafileiden ja pekonien paistamista, vihannesten pilkkomista sekä salaattien tekemistä.

Voileipiä valmistamassa on myös ensimmäistä vuotta kokiksi opiskeleva Lidia Garbali.

-Tiesin, että en halua lukioon ja mietin mitä tekisin yläkoulun jälkeen, kertoo Lidia. Ensimmäisen TET-jakson tein vanhainkodissa, sitten kävin tutustumassa merkonomiopintoihin. Toisen TET-jakson harjoittelin Kahvila-Konditoria Hannassa ja Kertussa ja kahvilatyöntekijän ammatti tuntui heti omalta jutulta. Lisäksi olin työssäoppimassa Cafe Valkoisessapuussa.

-Aluksi opiskelu sisälsi paljon vihannesten käsittelyä ja perusveitsitaitojen opiskelua, kertoo Lidia. Joulun jälkeen olemme tehneet jo monenmoista kuten salaatteja, pääruokia, keittoja sekä lihojenkäsittelyä ja valmistettu jälkiruokia. Viihdyn keittiössä; tykkään laittaa ruokaa ja leipoa. Valitsin kuitenkin kokkilinjan, koska kokeille on ehkä enemmän työtä tarjolla kuin leipureille.

Miten valita sopiva ala?

-Alaa miettivälle sanoisin, että tee sitä mikä tuntuu kivalta. Kannattaa kokeilla eri asioita. Jos tuntuu, että on kiva laittaa ruokaa, niin kokeile kokin ammattia tai jos tykkäät tehdä asioita tietokoneella, hae IT-alalle. Ja opiskelun aikana voi vaihtaa alaa tai sitten seuraavassa yhteishaussa. Mikään ei ole koskaan kiveen hakattua. Koulunkäynti on mukavenpaa, kun opiskelu sisältää jotain mistä tykkää.

-Seuraavalla työssäoppimisjaksolla aion testata miltä tuntuu ravintolakokin ammatti. Sitten tiedän, onko se mun juttu vai ei.

Synnynnäinen asiakaspalvelija

-Perheemme juurista ja Moldovialaisesta kulttuurista johtuen, tykkään kestitä vieraita. Kotonamme käy paljon vieraita ja äitini onkin varsinainen emäntä. Hän sanoo usein vieraille, että ei meillä nyt ole mitään tarjottavaa, silti kuitenkin pöytä on kohta täynnä herkkuja. Venäläisessä, Ukrainalaisessa ja Moldovalaisessa kulttuurissa vieraanvaraisuus ja vieraileminen on yleistä. Palvelen mielelläni ihmisiä ja siksi myös tarjoileminen on minulle luontevaa.

-Vapaa-ajallani näen paljon kavereitani, tykkään musiikista, soitan pianoa ja laulan. Olen mukana myös Helluntaiseurakunnan nuortentiimissä ja Ilmajoen nuorisovaltuustossa.

Keväällä tapahtumia ja Taitajaa

- Lidia on loistava asiakaspalvelija ja tunnollinen opiskelija, kertoo ravintola- ja cateringalan opettaja Päivi Kupari. Meillä kokit pääsevät työssäoppimaan jo koulutuksen alkupuolella. Ensimmäinen jakso on syyslomasta jouluun, jonka jälkeen opiskelijat palaavat takaisin kouluun. Opiskelijat harjoittelevat opetuskeittiöllä ja suurkeittiöllä, jossa tehdään ruokaa koko koulun väelle. Toisinaan työskennellään henkilökunnan ravintolassa.

-Pytinki-messujen ajaksi opiskelijamme olivat apukäsinä lounaan valmistuksessa Areenalla. Samalla tulee työnantaja tutuksi ja on helpompi hakea työssäoppimispaikkaa tai kesätyöpaikkaa.

-Sedu Rengonharjulla opiskelija olivat auttamassa koulutuspäällikön eläkkeellelähtökahvien järjestelyissä. Kiirastorstaina ohjelmassa oli tutustuminen uuteen lajitteluasemaan, kestävän kehityksen merkeissä.

-Kesätyöhaku on nyt kiivaimmillaan ja monella on jo kesätyöpaikka sovittuna. Joku on jo ehtinyt vaihtaakin, kun tarjolla on paljon paikkoja mistä valita. Toukokuussa lähdemme kaikin Taitajakisoihin katsomaan mitä kisapäivänä tapahtuu. Aluksi on hyvä tutustua kisan luonteeseen, toisena vuotena on hyvä osallistua ja kolmantena tuodakin sitten jo voitto kotiin, hymyilee Kupari.

 

Juttu kirjoitettu huhtikuussa 2022