Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Liiketalous sopii alanvaihtajalle

Miia Rajala aloitti merkonomiopinnot viime syksynä. Kun työ metalliteollisuudessa kävi fyysisesti liian raskaaksi, uravalmentajan kanssa keskustelut johtivat liiketalouteen. Kun ammattitutkinto on aiemmin suoritettu ja osaaminen hyväksiluetaan, niin uuden tutkinnon pystyy suorittamaan noin kahdessa vuodessa.

-        Taloushallinto, tilit ja numerot tuntuvat omalta, kertoo Miia Rajala, joka tunnustautuu sopivan pedantiksi joissakin asioissa.
-        Luokallani toiset ovat puolta nuorempia mutta niin ovat työkaverinikin olleet kaikenikäisiä, kuittaa Miia Rajala sopeutumisestaan opiskelijajoukkoon puolen vuoden kokemuksen perusteella.
Aikuisille opiskelun uudelleen aloittaminen vaatii aluksi paneutumista opiskelutapoihin mutta vastapainona on sitten työkokemus, joka auttaa asioiden sisäistämisessä.
-        Kun nuorilla on käytäntö vielä melkein kokematta, moni asia voi tuntua kaukaiselta. Käytännön kokemus tuo ymmärrystä ja ulkoa opettelu olisikin vaikeaa, Rajala pohtii.

Järjestelyjä opiskelua varten

-        Lähiopetusta on joka päivä, ja rytmi on selvä: bussi Kurikasta lähtee klo 6.40. Laskettiin, ettei kannata pitää kahta autoa vaan opiskeluaikanani bussilla kulkeminen tulee edullisemmaksi, Miia Rajala kertoo perheen muuttuneesta arjesta.

Miia Rajala on tuttu näky aikaisin aamulla Koulukadun kahviossa – ahkera nainen kutoo lähes aina. Liikuntaan riittää iltaisin aikaa ja energiaa: kuntosalia, uintia ja hiihtoa.

Kun tytär syksyllä muutti pois kotoa ja aloitti pelialan datanomiopinnot yhdistettynä lukio-opintoihin Kauhajoella, opiskelijaelämän näkökulma rikastuttaa äiti-tytär-suhdetta.
-        Ruotsin asiakaspalvelusanastoa opiskeltiin viikonloppuna yhdessä, kertoo Miia Rajala tyytyväisenä.

Työssäoppiminen kruunaa opiskelun

 Toukokuussa on työssäoppimisen ja asiakaspalvelun näytön vuoro.
-        Etsin ensisijaisesti työssäoppimispaikkaa Kurikasta ja tilitoimistoista mutta opettajan vinkistä hain ja sain paikan Ilmajoen Musiikkijuhlien toimistosta. Tuntuu tosi hienolta, kun saa mahdollisuuden oppia uutta. Uskon, että ymmärrys tulee kokemuksen kautta, Miia Rajala kuvailee.
-        Asetan opinnoissani riman korkealle ja haluan tehdä hommat mahdollisimman hyvin – keskinkertaisuus ei minulle riitä, Miia Rajala summaa.

Aikuinen moniosaaja

-        Olen opiskellut nuorena verhoilijaksi, sitten tekniseksi piirtäjäksi ja ehtinyt tehdä varasto- ja myyntityötäkin. Nyt hankin ajantasaiset tiedot ja taidot liiketaloudesta ja taloushallinnosta, lapseni ovat aikuistumassa, joten olen täysin työelämän käytettävissä, Miia Rajala uskoo tekijälle töitä löytyvän.