Toukokuun viimeisellä viikolla monet laulavat suvivirren vähintään kerran, ylistarolainen Severi Hölsö 2 kertaa. Tänään tutut sävelet juhlistivat lähihoitajaksi valmistuvan Hölsön ja hänen opiskelutoveriensa valmistumisjuhlaa. Toisen kerran suvivirsi soi tulevana lauantaina, kun 4. luokkalaiset ja Severi-opettaja aloittavat kesäloman.

Hölsö on toiminut kevään viransijaisena Valtaalan koulussa Isossakyrössä, missä hän on suorittanut myös työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakson.
- Tämä ala oli helppo valita. Olen aina tykännyt olla lasten ja nuorten kanssa.

Opo ja opiskelutoverit auttoivat eteenpäin

Monen ikätoverinsa tavoin, Hölsö suuntasi peruskoulun jälkeen lukioon.
– Huomasin aika äkkiä, että haluan opiskella alaa, jossa saan oikeasti tehdä.

- Olen kiitollinen, että opo otti minut tosissaan. Lähdimme suunnilleen seuraavana päivänä tutustumaan Sedun lähihoitajakoulutukseen.

Hölsö valmistui lähihoitajaksi Seinäjoelta, lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalalta. Aikaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittamiseen kului vain 2 vuotta.
Hän kiittää nopeaa ja joustavaa ohjausta opintojen alussa.
– Muistan koulutuspäällikön kysyneen haastattelussa, että koska voisin aloittaa. Sanoin, että niin nopeasti kuin mahdollista. Pääsin aloittamaan seuraavana maanantaina, Hölsö naurahtaa.

-  Aluksi hyppy uuteen tuntui isolta. Suoritin alkuvaiheen opinnot rivakasti, että ehdin oppia tarvittavat teoria-asiat ennen ensimmäistä työpaikalla tapahtuvan oppimisen jaksoa. Tämän jälkeen olen edennyt muiden kanssa samassa tahdissa.

Tuore lähihoitaja kiittää omaa perhettään sekä aikuisopiskelijaryhmää, jonka kanssa sai opiskella.
-  Minut otettiin ryhmään mukaan niin kuin kuka tahansa. Pitkää päivää olen tehnyt opintojen kanssa, mutta aikuisopiskelijoiden kaverina esim. kyytiasioista ei ole tarvinnut murehtia. Onneksi olen voinut maksaa tätä velkaa edes vähän takaisin saatuani ajokortin.

- Olemme olleet ilmeisen puhelias ryhmä. Jossakin vaiheessa opettajat vinkkasivat, että voisimme säästää ylimääräiset puheet oppituntien ulkopuolelle. Sen jälkeen olemme kokoontuneet keskimäärin joka toinen viikko myös opiskeluajan ulkopuolella, Hölsö nauraa.

Lähihoitajasta on moneksi

Severi Hölsö arvostaa lähihoitajan ammattia ja ammattitaitoa.
- Tällä koulutuksella voit suuntautua monen tyyppisiin työtehtäviin. Esim. minä sain pätevyyden toimia myös koulunkäynnin ohjaajana. Koulutuksen merkitys konkretisoituu myös niissä työmahdollisuuksissa, joihin olen saanut tarttua.

Opettajan työn lisäksi Hölsö on tehnyt myös keikkatöittä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisyksikössä Komian Krannissa. Hengästyttävästä tahdista huolimatta nuori mies ehtii harrastaa myös ampumasuunnistusta maajoukkuetasolla sekä auttaa perhettään maatilan töissä.  

Kysyn, että mitäs seuraavaksi.
– No, se ainakin on varmaa, että sunnuntaina lähden kahdeksi viikoksi kaivamaan kultaa. Sieltä palattuani odottaa Jukolan Viestin 6. osuus Kangasalalla. Loppukuukauden teen kesätöitä ja heinäkuussa aloitan varusmiespalveluksen Niinisalossa.   

- Sen jälkeen haen opiskelemaan opettajaksi … ehkä, Hölsö päättää nauraen.

Severi-700x590.jpg
Kevään viimeisen valmistumisjuhlan juontaminen jäi muille, kun Severi Hölsö vastaanotti tutkintotodistuksensa. Hölsö ehti juontaa 7 valmistumisjuhlaa kahden vuoden aikana.

Severi-ja-opiskelutoverit.jpg
Hyvä tiimi auttaa jaksamaan. 78 lähihoitajaa valmistui 29.5. Seinäjoen kampuksilta.

Severi-ja-opet-700x590.jpg
Sujuvaa arkea YYA-sopimuksella. Toistensa naapurit Severi Hölsö ja sosiaali- ja terveysalan opettaja Kaisa Pohtola (oik.) ovat tarjonneet toisilleen kyyditysapua Hölsön opintojen aikana. Koulutuspäällikkö Kirsi Vuorenmaa ja opettaja Nina Palomäki valmistujaispäivän kuvausseurana.