Mari ja Jasmine opiskelevat jakeluautonkuljettajiksi

Aikuisopiskelussa asioita opiskellaan luontevasti juttelemalla

Soraa siirtyy Laihian Isokylästä Pohjanmaan Hyötyjätteelle, kun kuorma-auton ratissa ovat Jasmine Hirvimäki Oravaisista ja vaasalainen Maiju Knuutila. Molemmat opiskelevat Sedu Vaasan toimipisteessä jakeluautonkuljettajiksi työvoimakoulutuksella. Samalla he suorittavat C-ajo-oikeuden sekä kuljettajan ammattipätevyyden. Jasmine aukaisee perälaidan tottuneesti auki ja Maiju alkaa kippaamaan kuormaa. Sora valuu ulos lavalta.

-Tosi kivaa, kun saa tehdä oikeaa työtä ja samalla tässä näkee ja oppii alaa, miettii Jasmine. Ajaminen on mielestäni hauskaa ja täällä on hyvät opettajat. Teoriatunneilla on opiskeltu mm. työturva-, tieturva- ja ensiapukortit. Ajattelin, että tulevaisuudessa voisin korottaa C-kortin vielä E-kortiksi, koska miehelläni on kuljetusalan firma. Vapaa-ajallani remontoin ja seuraavaksi suunnitelmissa on saada keittiön remontti valmiiksi jouluksi.

Teoriatunneilla mennään asioita luontevasti eteenpäin

-Uuden oppiminen on kivaa ja ajaminen on just sitä mitä olen odottanut, sanoo vaasalainen Maiju. On mielenkiintoista ja hyödyllistä, että saa tehdä ihan oikeita töitä käytännössä. Onhan tämä kuorma-auton ajaminen vähän erilaista kuin henkilöautolla ajaminen. Kuorma-auto vie enemmän tilaa liikenteessä. Paino jakaantuu jokaiselle aksilalle ja auton pysähtyminen on hitaampaa.

-Teoriatunneilla opiskellaan rennolla otteella ja asioita käydään läpi juttelemalla. Samalla sivutaan muitakin asioita ja asiat tulevat luontevasti esiin. Ja vaikka teoria opiskeltaisiin kuinka tarkkaan tahansa, niin mielestäni aina jää sovellettavaa käytäntöönkin.

Isi ajaa rekkaa, äiti kuorma-autoa

-Mieheni toimii myös kuljetusalalla ja kotona käydään välillä keskustelua, onko hän ajan tasalla liikenneasioista, ja hyvinhän tuo tuntuu olevan, hymyilee Maiju. Lapset ovat kovasti ylpeitä, kun opiskelen jakeluautonkuljettajaksi. He selittävät viedessäni heitä päiväkotiin, että meidän isi ajaa rekkaa ja äiti kuorma-autoa. Vapaa-aikanani ajan jokkista ihan omaksi ilokseni. Se on kiva tapaa purkaa itseään ja saa reissata.

Ajo-oikeuden korottaminen C:stä CE:hen

-Kun on ajanut vuoden verran C-ajo-oikeudella, kortin korottaminen on helpompaa, kertoo Sedun opettaja Jukka Turtonen. Ajotunteja tarvitaan vähemmän eli silloin riittää 10 ajotuntia ja kortin korottaminen on edullisempaa ja nopeampaa. Edellyttäen, että tavaraliikenteen ammattipätevyys on suoritettuna.

Katso alkavat logistiikan koulutukset