Laajentamalla osaamisalaa, töitä on enemmän tarjolla

Jakeluautonkuljettajaksi ammattipätevyyden kera

Soraa siirtyy Laihian Isokylästä Pohjanmaan Hyötyjätteelle, kun Vaasan jakeluautonkuljettajaopiskelijat ovat tosi toimissa. ’Aksu’ saa ’kenkää’, kun ratissa ovat työpari Mari Myllyneva ja Markku Peippola. Heillä molemmilla on jo C-ajokortti ja Scania siirtyykin tasaisesti ja rauhallisesti paikasta toiseen. Vielä hiotaan ajotaitoja ja suoritetaan kuljettajan ammattipätevyys, joka tarvitaan työelämään siirryttäessä.

-Opiskelu on sujunut hyvin ja ei täällä oikeastaan mitään huonoa ole ollut, tuumaa seinäjokinen Markku opiskelustaan Sedussa. Ja näissä käytännön ajoissa oppii hyvin. Opettelua vaatii mm. autojen erilaiset vaihteet ja ajaminen puhtaasti ajolinjassa. Aikaisemmin olen toiminut rakennusalalla, mutta töitä oli vähän tarjolla. C-ajokortin olen hommannut jo vuonna 2013. Tulevaisuuden haaveena on mennä ajamaan koukkuautoja.

-Halusin laajentaa logistiikka-alan osaamista ja hakeuduin jakeluautonkuljettajakoulutukseen Sedu Vaasaan, kertoo Mari Vähästäkyröstä. Olen toiminut varastonhoitajana ja senkin ammatin olen hankkinut Sedussa. Uskon, että laajentamalla osaamisalaani, töitä on enemmän tarjolla. Halu ajaa, olla ihmisten kanssa tekemisissä ja jutella heidän kanssaan, sai kiinnostumaan tästä työstä. C-ajokortin olen ajanut vuonna 2015 ja nyt hankin kokemusta ajamisesta kuorma-autolla sekä kuljettajan ammattipätevyyden.

-Ajokokemuksen kasvaessa huomaan, että osaan jo mutkissa kohdata vastaantulevan auton. Ennen aina jarrutin ja hiljensin, miettii Mari. Opettelua vaatii myös liikenteen seassa ajaminen, ja nyt pystyn jo hahmottamaan liikennettä eri lailla. Sopivasti saadaan talviajon harjoittelua, kun työssäoppiminen tapahtuu talvella. Edessä on myös viikon tutustuminen varastoalaan ja siellä näkee työn toista puolta mm. miten auto lastataan.

-Opiskeluryhmässämme on kahdeksan miestä ja neljä naista ja hyvä porukka henki. Hyvä ryhmähenki lisää opiskelumotivaatiota. Opettaja Karin kanssa ei tunnit käy tylsiksi. Hän on mukaansa tempaava ope, kertovat Mari ja Markku.

Perjantaipäivän soranajo näyttää sujuvan opiskelijoilta mallikkaasti. Nyt on mukava aloittaa viikonloppu. –Mä meen pelaamaan sählyä, kertoo Markku. –Minä tykkään suunnistaa, pelata sählyä ja aloitin juuri myös taidekurssin, sanoo Mari.

Katso logistiikan koulutukset Vaasassa ja Rengonharjulla