Puusepän töistä maarakennusalalle

-oma-aloitteisuutta ja havainnoimiskykyä tarvitaan

-Alan vaihto tuli eteen ja oli pakko miettiä, mitkä ovat vaihtoehdot ja mitä pystyn tekemään, kertoo maarakennuskoneenkuljettajaksi Sedussa opiskeleva Matias Kamunen Seinäjoelta. Tein puusepän töitä lähes yhdeksän vuotta. Työ oli vaativaa, monipuolista ja vaati tarkkaa kättä. Tarkkuutta vaativat työt ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Sitä toivon saavani myös toteuttaa tässä tulevassa ammatissani.

-Sedussa koulutus on tapahtunut aidoissa työolosuhteissa työmailla. Opiskelun aikana olen päässyt työskentelemään laajasti eri maarakennuskoneilla, kuten erikokoisilla tela- ja pyöräalustaisilla kaivinkoneilla, pyöräkuormaajilla, valssijyrällä, dumpperilla sekä kuorma-autolla. Kaivinkoneen kauhan pyörittäjän ja kallistajan käyttö on myös tullut tutuksi. On seulottu eri murske- ja sepelilajikkeita, tehty ajoharjoittelukenttää, opetuskaluston parkkialuetta, maa- ja kiviaineksien siirtoa sekä lastaamista, lumen aurausta ja paljon muuta. Työtehtävät ovat saattaneet vaihtua lennosta, asiat elää, niin kuin työelämässäkin. Odotan innolla, että pääsen perehtymään vielä enemmän kaivinkoneen 3D-koneohjaukseen. Koulutuksen aikana suoritan C-ajo-oikeuden ja ammattipätevyyden. Olen tykännyt opiskella Rengonharjulla. Opinnoista olen saanut paljon irti ja taitoni ovat kehittyneet koko ajan. Suunnitelmissa on, että valmistuisin vuodessa, koska olen tehnyt suurimmaksi osaksi teoriat alta pois mukaan lukien YTO-aineet.  Voin kyllä suositella koulutusta henkilöille, joita ala kiinnostaa ja jotka tykkäävät haasteista.

Toukokuussa menen työssäoppimaan ja toivon pääseväni tekemään niitä töitä mitä tämän alan ammatissa ja välillä hektisessä työrytmissä tehdään. Uskon, että työnantaja arvostaa myös työntekijän halua kehittyä työssään.

Käden jälki näkyviin

-Kaivinkoneenkuljettajan työssä on mukavaa, että käden jälki tulee näkyviin, miettii Kamunen. Näkee heti, onko työ tehty tarkasti. Tässä ammatissa vaaditaan oma-aloitteisuutta, täsmällisyyttä ja sovittujen pelisääntöjen noudattamista sekä tarkkaa havainnoimiskykyä siihen mitä tekee, mutta myös havainnoimaan mitä ympärillä tapahtuu katvealueiden takia. Maarakennuskoneet ovat isoja, joten turvallisuus tulee huomioida. Tekemisessä on ajatuksen oltava mukana.

Kälviältä Seinäjoelle vaimonsa kanssa muuttanut Kamunen on viihtynyt Seinäjoella. -Tämä on keskellä kaikkea. Vapaa-aikanani korjailen ja värkkäilen elektroniikkalaitteita, autoja ja moottorillisia vehkeitä.