Matti Mazza Iloniemi (19) valmistui Sedusta ajoneuvoasentajaksi. Kaikki moottoroidut 2- ja 4-pyöräiset kiinnostavat nuorta miestä, moottoripyörät, mönkijät, autot. Peräseinäjoella on tilaa harrastaa: talli-, varasto- ja ajotilaa riittää.

-    Ehkä isä on pienestä pitäen aivopessyt ja omakin fiilis on parhaimmillaan vanhojen Fordien kanssa, erityisesti Sierrat, kertoo Matti Iloniemi.

Koulu on sujunut hyvin, niin teoria-aineet kuin työt hallissa.
-    Välillä on ollut mukavan rentoa, meidän kanssa opettajatkaan ei ole liian vakavissaan, Iloniemi kommentoi opiskelua.

Pitkät jaksot työpaikoilla ovat kasvattaneet luottamusta omiin taitoihin, joille autoharrastus on luonut vahvan pohjan.

Tubettaja-Mazza


Mazzalla on 47 000 seuraajaa mutta tubettaja ei koe paineita.
-    Mukavaa, että joku kattoo. Se luo odotuksia ja tulee enempi motivaatiota tehdä videoita, kertoo Mazza.

Videoita syntyy viikossa tavallisesti vähintään yksi. Kun se oli viime kesänä ja tulevana kesänä tubettajan kesätyö, tahti on kolme videota viikossa.
-    Ideoita riittää mutta kyllä videoihin menee myös paljon aikaa, Mazza toteaa.

Tubettaja laskeskelee ansaitsevansa videoilla mutta ei ole heittäytymässä täysipäiväiseksi vaikuttajaksi. Tubettaminen on sopiva kesätyö ennen kuin armeija kutsuu heinäkuussa.

Matti vai Mazza?

-    Mielestäni tunnen seuraajani; meillä on samat mielenkiinnon kohteet eli kaikki moottoriajoneuvot. Osa kuuntelee mun juttuja – ja välillä pistää miettimään, mitä sanoo ja tekee. En kuitenkaan halua liikaa ajatella sitä. En mielistele ketään. Olen ihan oma itseni. Mulla ei yleensä ole mitään roolia päällä, Matti Mazza Iloniemi pohtii.

Onhan Mazzalla tavoitteet: YouTube-videot innostavat harrastamaan autoja, ne piristävät jonkun päivää ja mahdollisesti lisäävät mielenkiintoa opiskella.

Tulevaisuus yrittäjänä


Autoalan perustutkinnon suorittanut haluaa armeijan jälkeen jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa.
-    Haaveissa on oma toiminimi autoalan ja YouTuben ympärille, Iloniemi suunnittelee.
Kaikki liittyy jatkossakin moottoriajoneuvoihin.

-    Autonasentaminen on niin hyvä harrastus; haluan hiukan eri työtehtäviin, jotta jaksan edelleen harrastaa, Iloniemi perustelee ja kertoo, miten haastavaa vianetsintä on vanhoissa autoissa ja miten paljon niissä pitää osata soveltaa.


 Missä olet viiden vuoden kuluttua?


-    Olen valmistunut ammattikorkeakoulusta. Yritystoiminta on hyvässä vauhdissa. Videohommat jatkuu eikä ideat lopu. Mulla on koko ajan enemmän ideoita kuin ehdin toteuttaa. Haluan säilyttää aitouden enkä aio kasvattaa videointibisnestä liian isoksi, Matti Iloniemi valottaa suunnitelmiaan.

Arki pitää nuoren miehen jalat maassa. Ystävät ja perhe ovat sitä varten. Mutta tiesitkö, miten Mazza aloitti YouTube-videoiden tekemisen? Kuvaamalla volttejaan! Kehonhallinta, kuntosali ja volttiparkour ovat edelleen tärkeitä harrastuksia.
-    Hankin viime kesänä uuden trampoliinin, urheilutrampan. Pitää harjoitella voltteja, sillä itsesuojeluvaisto kasvaa eikä temput onnistu, jos epäröi, Matti Mazza Iloniemi päättää ja kävelee ajopelilleen 400-kuutioisen KTM EXC:n luo.Vastavalmistunut ajoneuvoasentaja Matti Mazza Iloniemi ja autoalan opettaja Jani Mikkilä - eiköhän tuolla todistuksella pääse ammattikorkeakouluun.Vastavalmistunut ajoneuvoasentaja Matti Mazza Iloniemi ja autoalan opettaja Jani Mikkilä - eiköhän tuolla todistuksella pääse ammattikorkeakouluun.

MattiMazzaIloniemi_1814_700x590.jpg

Pyörä vaan ei mikä tahansa vaan KTM EXC 400.