Matkailualan opettaja Leena Korpi Lapuan Sedusta muistaa opiskelijansa Merja Puntalan innostuneena ja tilaisuuksiin tarttuva tyyppinä.
-          Merja on vastuuntuntoinen ja luotettava sekä loistava asiakaspalvelija ja superhyvä organisoija, opettaja hehkuttaa.

Tapaan Merja Puntalan Helsinki-Vantaan lentokentällä ennen tämän työvuoron alkua.

 Millaista työtä teet Helsinki-Vantaalla?


-          Olen Congress- ja VIP-koordinaattori, siihen sisältyy paljon erilaisia tehtäviä. Valmistelen kokoustilat, laitan tarjoilut esille, opastan tilaan. Neuvon, tilitän, tiskaan. Hoidan lähtö- ja saapumismuodollisuuksia asiakkaan puolesta. Järjestän yksityiskuljetuksen koneelle.
 
-          Työnantajani on Select Service Partner Finland Oy. SSP operoi useita eri pisteitä kentällä; ravintoloita, kahviloita, kioskeja, loungeja. Pidän monipuolisuudesta, olenkin pyytänyt ja saanut satunnaisia vuoroja muihinkin pisteisiin.
 
-          Lentokenttäympäristössä on helppo ylläpitää ja kehittää osaamistaan monipuolisten työtehtävien sekä tarjottujen koulutusten kautta. Se tunne on upea, kun osaa, onnistuu, saa asiakkaan tyytyväiseksi. Työssäni on mahtavinta, että voin olla osaltani luomassa asiakaskokemuksia.

-          Työvuoroni määräytyy paljolti asiakkaiden varauksien mukaan, aamuvarhaisesta iltamyöhään, hieman arkeen painottuen. Usein aamu alkaa 05.30 ja ilta loppuu puoleltaöin. Hyvän työvuorosuunnittelun ansiosta tiedän valmiiksi, mikä on päivän oma päävastuualue; toki olemme aina valmiita muutoksiin ja autamme toisiamme.
 

Millaista kielitaitoa työssäsi vaaditaan?


-          Puhun sujuvasti englantia. Laajempaa osaamista lentokentällä arvostetaan.
 

Miksi valitsit matkailualan?


-          Valmistuttuani lukiosta, en päässyt hakemiini kolmannen asteen koulutuksiin. Edessäni vaikutti olevan ainakin yksi välivuosi. Päätin ottaa ajasta hyödyn irti, tutkin toisen asteen koulutustarjontaa; matkailuala kuulosti kiinnostavalta, kertoo Tuurista lähtöisin oleva Merja Puntala.

 

Mikä oli opiskelussasi mielenkiintoista?


-          Matkailualalla olimme paljon mukana erilaisissa tapahtumissa. Mielestäni oli hienoa nähdä omien suunnitelmien muuttuvan todeksi, olla mukana tekemässä elämyksiä. Parasta opiskelussa oli kuitenkin työharjoittelut. Minun olikin mahdollista opiskella harjoittelupainotteisesti, teinpä pari ulkomaanjaksoakin – Pietarissa ja Englannissa Hastingsissa.
 

Kansainväliseen vaihtoon

Matkailualan opiskelijoita kannustetaan kansainväliseen vaihtoon, kunhan he ovat täysi-ikäisiä.
 
-          Kannustan vahvasti opiskelijoita rohkaistumaan ja lähtemään vaihtoon, jonne voi mennä joustavasti mihin aikaan lukuvuotta tahansa. Kansainväliset vaihdot ovat kasvattava ja rikas kokemus, mutta varsinkin matkailualalla ensiarvoisen tärkeää. Kun Sedun kv-toimistolta vielä hoidetaan vaihtoon liittyvät asiat niin hyvin, vaihtoon on helppo lähteä. Työpaikoilla arvostetaan sitä, että opiskelija on ollut kansainvälisellä vaihtojaksolla. Se osoittaa halua oppia ja kokea uusia asioita ja rohkeutta tarttua tilaisuuteen, opettaja Leena Korpi sanoo.
 

Harjoittelu on näytön paikka


-          Halusin pääkaupunkiseudulle harjoitteluun. Uskoin saavani hyvää, erilaista työkokemusta. Lisäksi muutin yhteen alueella työskentelevän poikaystäväni kanssa. Pk-seudusta paljoa tietämättä mieleeni tulivat ensimmäisenä lentokenttä ja satamat. Onnistuin pääsemään työharjoitteluun Helsinki-Vantaan lentokentälle T2 Congressiin, Merja Puntala kuvailee.
 
Harjoitteluaikana Merja vakuutti työnantajan. Kun työpaikka tuli hakuun, hänet valittiin.
 

FAKTAT


Matkailualan perustutkinnosta Sedussa valmistuu matkailupalvelujen tuottajaksi. Matkailualaa voi Sedussa opiskella Lapualla ja Ähtärissä. Matkailualan perustutkinto on yhteishaussa 22.2. – 22.3.2022. Siihen voi hakea peruskoulun päättötodistuksella tai ylioppilastodistuksella.
 
Matkailualan opinnoissa opitaan tekemällä. Niin Lapualla kuin Ähtärissä matkailualan tekijät ovat verkostoituneet alueen yritysten kanssa ja toteuttavat tapahtumia yhdessä.

Merja Puntala lähti opiskelemaan matkailualaa ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen.

Matkailupalvelujentuottaja-Merja-Puntala-tyossaoppimisjaksolla.jpg
Kuva: Värikkäät talot jäivät työelämässä oppimisen jaksolta Briteistä mieleen (Merja Puntalan blogi)
Matkailupalvelujentuottaja-Merja-Puntala-tyossaoppimisjaksolla-Briteissa.jpg Kuva: Maisemaa Puntalan työmatkan varrelta työelämässä oppimisen jaksolla (Merja Puntalan blogi)